home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ötven ország több mint ezer kiállítója Belgrádban
(T. T.)
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
Ötven ország több mint ezer kiállítója Belgrádban

Ötven ország 1100 kiállítójának részvételével csütörtöktől vasárnapig tartották meg Belgrádban a 37. Nemzetközi Idegenforgalmi Vásárt. Hat csarnokban, 15 000 négyzetméteren mutatkoztak be az országok, idegenforgalmi szervezetek, vendéglátó-ipari egységek, utazási irodák.

Mint minden évben, az idén is képviseltette magát néhány olyan állam, amely eddig nem vett részt a vásáron. Ezúttal két karibi országgal, Jamaicával és Kubával ismerkedhettek meg közelebbről a látogatók. A kiállítás fő irányvonala az egészségturizmus. A természet szépsége és az egészség volt a témája a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet reklámfilmjének is, melyet a megnyitó elején vetítettek le. Az idei partnerország az Egyesült Arab Emírségek volt. Jasim Al Darmaki, az abu-dzabi idegenforgalmi és művelődési titkárság főigazgatója elmondta, hogy országuk luxusturizmusát mutatják be, és azt szeretnék, ha minél több szerbiai polgár élvezhetné az arab vendégszeretetet. A két ország között naponta több repülőjárat közlekedik, ami jelentősen hozzájárul a két ország közeledéséhez.

Siniša Mali, Belgrád polgármestere kiemelte, hogy a fővárosban tavaly tizennégy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, és tizenhat új hotel tárta ki kapuit a vendégek előtt. Itt azonban nem szabad megállni, további beruházókat kell szerezni, s Belgrádot mint kongresszusi és kulturális központot tovább kell népszerűsíteni. Rasim Ljajić idegenforgalmi, kereskedelmi és távközlési miniszter elmondta, hogy a négy nap alatt több mint 65 000 látogatót várnak, és számításaik szerint legalább 15 000-rel nő a fővárosban eltöltött vendégéjszakák száma.

— Azon dolgozunk, hogy a turizmus az ország összbevételének 3 százalékát tegye ki — az eddigi 1,8 százalék helyett. Ennek eléréséhez konkrét terveink, elképzeléseink vannak, és újabb beruházásokat tervezünk az infrastruktúra terén — nyilatkozta Ljajić.

1978 óta első alkalommal fordult elő, hogy a vásárt a miniszterelnök nyitotta meg ünnepélyesen. Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke kiemelte, hogy a vendégéjszakák száma évről évre növekszik az egész ország területén.

— Az idegenforgalom hazánkban az elmúlt év folyamán csaknem tizenkét százalékos növekedést mutatott 2013-hoz képest. Jelenleg 328 szálloda működik az ország területén, ezt mi növelni szeretnénk. A vendéglátó-ipari létesítményeket, termálfürdőket magánkézbe kellene helyezni, így jobban fejlődhetnének. Ausztriához és Svájchoz hasonlóan nekünk sincs tengerünk, de nálunk találhatóak a legszebb folyók, hegyek, gyógyfürdők. Ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásával sok turistát csábíthatunk országunkba. A belgrádi víziváros kiépítésével valami újat tudnánk mutatni nemcsak Szerbiában, hanem a térségben is. Remélem, hogy az idei vásár hozzá fog járulni Szerbia idegenforgalmi hírnevének öregbítéséhez — mondta Vučić.

A szabadkai és a palicsi vendéglátó-ipari létesítmények, szállodák a hagyományokhoz híven az idén is képviseltették magukat, és együtt mutatták be a környék idegenforgalmi kínálatát.

— A belgrádi kiállítás a legjelentősebb a térségben. Reményeink szerint a 2015. év egy árnyalattal jobb lesz a tavalyinál és a tavalyelőttinél. 2012-ben 98 000 vendégéjszakát jegyezhettünk Szabadkán és környékén, 2013-ban 124 000-et, tavaly pedig 135 000-et, ami egyértelmű növekedés. Mindez arra utal, hogy Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete jól dolgozik, megfelelően népszerűsíti Szabadkát és Palicsot — mondta Vjekoslav Ostrogonac, a szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, ifjúsági kérdésekkel és sporttal megbízott tagja.

Ivana Anđelković, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője elmondta, hogy a kínálatot az idén modernebb formában, új vizuális megoldásokkal tárják a nagyközönség elé.

— Új reklámanyagokat készítettünk. A Szabadkát, Palicsot, a borutakat és a falusi turizmus lehetőségeit bemutató kiskönyvekben is alkalmaztuk az új dizájnt. A 2015. évi idényre több szállást nyújtó magánszemély kötött velünk szerződést — már el is kezdtek dolgozni. A kínálatunk a szokásos, az idén azonban a borturizmust az eddiginél is jobban szeretnénk népszerűsíteni. A belgrádihoz hasonló vásárokat arra használjuk ki, hogy olyan utazási irodákkal, utazásszervezőkkel lépjünk kapcsolatba, akik Szabadkát és Palicsot is bevennék a kínálatukba. Vannak olyan partnereink, akikkel már több éve együtt dolgozunk, de minden vásáron lehetőség adódik új kapcsolat kiépítésére is egy-két, elsősorban külföldi partnerrel. Tavaly a varsói nemzetközi vásáron helyi partnerekkel ismerkedtünk meg, akiknek a vendégei a tengerre való utazásuk közben megállnak nálunk, és eltöltenek egy éjszakát — mondta az igazgatónő.

A 37. Nemzetközi Idegenforgalmi Vásár vasárnap zárta kapuit. A felvételek a helyszínen készültek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..