home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Öt pontra az első helytől
Tóth Tibor
2019.12.26.
LXXIV. évf. 51. szám
Öt pontra az első helytől

Az adai AFK felnőtt labdarúgói a 3. helyen zárták a Tisza Menti Liga őszi idényének küzdelmeit.

Nagypál Tibor együttese a tizenhárom forduló során tíz alkalommal győztesen jött le a pályáról, egyszer döntetlent ért el, két alkalommal pedig vesztesként hagyta el a küzdőteret. A megszerzett 31 pont a dobogó harmadik fokára volt elegendő, a listavezető Tornyos öt ponttal többet gyűjtött az adai csapatnál.

— Az idény előtt az 1. hely megszerzését tűztük ki célul, minden mérkőzésen győzni szerettünk volna. Ez nem teljesen sikerült, viszont a jelenlegi helyzettel elégedettek vagyunk, mivel minden mérkőzésen támadófocit játszottunk, ami az őszi idény vége felé meghozta a várt eredményt. Mindkét vereség alkalmával a 94. percben kaptuk a gólt, amikor teljesen kitámadtunk. Ezeken a meccseken is többet tettünk a győzelemért, de a szerencse nem nekünk kedvezett. A bajnokság első részének vége felé sikerült olyan kemény ellenfeleket is fölényesen legyőzni, mint a Horgos vagy a Tornyos — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK sportigazgatója, hozzátéve, hogy a ligában minden ellenfelet komolyan kell venni, mivel a középmezőnybe és az alsóházba tartozó csapatokban is több kiváló játékos szerepel, csak ezeknél az együtteseknél nagy kérdés, melyik mérkőzésen milyen összeállításban lépnek pályára.


Körtvélyesi Tícián (a szerző felvétele)

A tavaszi idényre való felkészülést február folyamán kezdi a csapat, a cél az őszi idény hajrájában mutatott játék folytatása és a Szabadkai Ligába való feljutás. A magasabb ligába kerülés esetén nem szeretnének azonnal kiesni, így már most olyan labdarúgókat szerződtetnének, akikkel eggyel feljebb is megállnák a helyüket.

— Sorsunk nemcsak a saját kezünkben van. A Tornyos kiváló csapat, fölényesen nyeri a mérkőzéseit, csak mi tudtuk legyőzni. A magyarkanizsai Potisje Adán nyert ellenünk, idegenben vissza kell vágnunk neki, ami nem lesz egyszerű. Nehéz lesz a községbeli rivális, a moholi Bácska elleni találkozó is, ahogy a bánáti csapatokkal is óvatosnak kell lenni. Az a kulcs, hogy ki tud úgy felkészülni és felpörögni minden mérkőzésre, hogy begyűjtse a három pontot — mondta.

Az AFK keretében több utánpótlás-korosztályú csapat működik, melyek szintén eredményesen zárták az őszt. A Foci 7 elnevezésű pontvadászatban harminc kis focipalánta rúgja a bőrt, így a klub két csapatot nevezett be a megfelelő bajnokságba. A legjobb formában levőket a Szabadkai Minőségi Ligában indítják, a Tisza menti ligás csapatban pedig mindenki megkapja a lehetőséget.

— A minőségi ligás csapatunk olyan együttesek ellen lép pályára hétről hétre, mint például a Spartacus, a TSC, az Aréna… Fontos, hogy a mi gyerekeink közelről lássák ezeket a csapatokat, hogy stílust, technikát, gyorsaságot vegyenek át tőlük, hiszen célunk, hogy minél jobb játékosokat tudjunk nevelni. Az előrejelzések szerint mindkét ligában szereplő csapatunk bejut a nagydöntőbe, ahol majd a bajnoki címért csatázhatnak. A kiskakasok kategóriájában is mindkét ligában indítottunk egy-egy csapatot. A Tisza Menti Ligában megszereztük az őszi bajnoki címet, a szabadkai minőségiben pedig a középmezőnyben foglalunk helyet. Pioníregyüttesünk a 2. helyen zárta az őszt a Tisza Menti Ligában, célunk továbbra is a dobogós helyezés megtartása. A későbbiekben a pionírokat is beneveznénk a minőségi ligába, mihelyt beérik a fiatalabbakkal végzett többéves, rendszeres munka. Serdülőcsapatunkat a nem elegendő játékoslétszám miatt idény közben visszaléptettük a minőségi ligától, ifiegyüttesünk pedig dobogós helyen áll a félszezonban a Tisza Menti Ligában. Az elsősök és a nagycsoportos ovisok, valamint a kezdők, a négy-öt évesek még nem játszanak bajnokságban, ők különféle tornákon szerepelnek. A két kategóriában összesen negyvenen járnak rendszeresen edzésre — részletezte.

Kiemelt esemény volt a klub életében a harmadik alkalommal megszervezett nyári tábor, melynek keretében a legfiatalabbak Adán, a felső osztályosok pedig Zlatiboron töltöttek több napot. A tervek szerint 2020-ban minden korosztályt eljuttatnának Zlatiborra, ahol a gyerekek még jobban összeszoknának.

A klubban évről évre próbálnak szilárd alapokon fejlődni, építkezni, növekedni. A felnőttek az elmúlt öt évben mindig a dobogós helyek valamelyikén végeztek, míg a fiataloknál egy kicsit nehezebb konkrét célokat kitűzni, mert a TSC Labdarúgó Akadémiával való kiváló együttműködésnek köszönhetően a jobb játékosokat Topolyára igazolják.

— A fiatal korosztályos csapataink közül a 2011-ben születettek már a Crvena zvezda, az MTK és az Újpest együttesét is legyőzték. Őket szeretnénk minél tovább egyben tartani, illetve az akadémiához hasonló feltételeket nyújtani számukra. Az AFK fő prioritása az utánpótlás, a másodlagos az infrastruktúra, a harmadlagos pedig a felnőttcsapat. Sokan ennek fordítottját szeretnék, de biztos vagyok benne, hogy a mi rangsorunknak meglesz az eredménye. Ha sikerülne a Szabadkai Ligát elérni, akkor hosszú távon ott csak adai játékosokkal szeretnénk feltölteni a csapatot, akik utána saját maguk is képesek lesznek kivívni a magasabb rangot.

A vezetőség igyekszik az infrastruktúra tekintetében is minél többet megtenni. Jelenleg a műfüves pályát építik, melyre ballonszerkezet kerül. Ezt a pályát a TSC Labdarúgó Akadémia adományozza az AFK-nak, a ballont pedig Ada Önkormányzata, valamint a tartományi ifjúsági és sporttitkárság. Az önkormányzattal karöltve a jövő év elejére az öltözők felújítását és irodahelyiségek kialakítását tervezik.

A csapat nagy részét helyi játékosok alkotják, a közönség látványos támadófocira készülhet az AFK hazai és idegenbeli mérkőzésein egyaránt. A vezetőség a nézőszám további növelését szeretné elérni, így a plakátok kihelyezése és az interneten való megjelenés mellett nyereményjátékon is gondolkodik, mellyel még több nézőt lehetne lecsalogatni a pályához. A terv, hogy idővel ne csak nézői, hanem valódi szurkolói is legyenek a klubnak.

Az őszi bajnoki idény lezárultával sem maradtak esemény nélkül az adai focikedvelők, hiszen szombaton megtartották a hagyományos AFK-partit, melynek teljes bevételét az utánpótlás számára ajánlották fel, az előttünk álló szombaton pedig karácsonyi napot rendeznek, melyen az AFK összes játékosa — a kisebbek a szülőkkel, a felnőttek a gyerekeikkel — jelen lesz, és mindenki karácsonyi ajándékban részesül.

— Az AFK legnagyobb támogatója Ada Önkormányzata. A községbeli sportklubok évről évre egyre nagyobb támogatásban részesülnek az önkormányzat részéről, így mi is. Emellett a TSC Labdarúgó Akadémia és több helybeli magánvállalat is segít bennünket. Egyre több szponzor, támogató felkeres bennünket, akinek tetszik, amit csinálunk, és egyetért elképzeléseinkkel.

Az előttünk álló hétvégén rajtol a Balog Béla kispályás labdarúgó-emléktorna. Az idén három kategóriában szervezik meg az eseményt: а felnőttek mezőnyében tizenhat csapat indul, melyeket négy négyes csoportba sorsolnak, az ifiknél hat, a veteránoknál pedig nyolc csapat kezdi meg szereplését a hétvégén. A torna díjalapja 300 000 dinár, az első helyezett csapat 220 000-et vihet haza, illetve Balog Béla fiának, Róbertnek köszönhetően a torna legjobb kapusa is jutalomban részesül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..