home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Öt nap a tolerancia jegyében
Szakáll Laura
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Öt nap a tolerancia jegyében

Fergeteges tánc, zene, ízek, illatok, kézművestermékek kavalkádja és a nemzetek közötti egyetértés — ez jellemezte Szabadkát az elmúlt napokban. Augusztus 22-e és 26-a között a XII. Inetertno Fesztivál ismét elhozta ide a világot. Tizenegy ország legjobb táncosai bűvölték el estéről estére a több ezres nézőközönséget.

A többi között panamai, olaszországi és dél-koreai táncegyüttesek léptek fel Etnopolis színpadán, s a Kárpát-medence több pontjáról is érkeztek táncosok. Ismert zenekarok koncerteztek, gólyalábasok szórakoztatták a járókelőket, valamint középkori lovagi bemutatót is láthattak azok, akik Szabadka főterén töltötték az augusztus végi délutánokat, estéket.

„A toleranciát gyakorolnunk kell. Hogy miként, arra példaként szolgál az Interetno Fesztivál” — ezekkel a szavakkal nyitotta meg a multikulturális rendezvényt Pásztor István, a tartományi parlament és a VMSZ elnöke, hozzátéve, hogy Szabadkát ugyan a tolerancia városaként emlegetik, ez jól érezhető a részvevőkön, fellépőkön, a város közélete kapcsán azonban csak némi fenntartással mondhatjuk el ezt. Elismerését fejezte ki a szervezők, a Népkör MMK munkatársainak, hangsúlyozva, hogy a Népkör alapítása óta olyan értékeket továbbít, amelyek megmaradásunkat szolgálják.

Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke szerint a multikulturális rendezvény évről évre alkalmat ad arra, hogy Szabadka bizonyíthassa vendégszerető és toleráns mivoltát. Megköszönte a szervezők fáradhatatlan munkáját, akik nem kis erőfeszítés és nehézség árán az idén is elhozták nekünk a világot.

A köszöntők után felcsendült az Interetno Song, azaz a rendezvény himnusza a bácskertesi Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva című magyarországi tehetségkutató verseny győztese és Kovács Nemes Andor, a Népszínház művészének előadásában. Ezután a házigazdák, azaz a Népkör Róna táncegyüttese a horgosi Gubanc együttessel lépett fel, majd a külföldi táncosok szórakoztatták a közönséget. A fesztivál hivatalos nyitóceremóniája előtt kezdetét vette az első Borfesztivál is, s a tervek szerint ezentúl ugyancsak az Interetno része marad. Az Etnopolisban kialakított borutcában vajdasági borászok nedűjét kóstolhatták és vásárolhatták meg a borkedvelők. Ugyanitt egy világzenei kisszínpadot is felállítottak, ahol csalogató koncertekkel várták a közönséget. „A borfesztivál többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az itt termő szőlőből készült borokat itthon fogyasszuk el” — mondta Bodrogi Béla, az Interetno Fesztivál igazgatója a kísérőrendezvény megnyitóján. A kézműves-kirakodóvásár is elmaradhatatlan része a rendezvénynek. A népszerű gölöncsérek, kézimunkázók és ékszerkészítők portékájából válogathattak a fesztiválozók, de több újdonság is fogadta őket.

A vajdasági kézművesek munkái mellett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark hagyományőrzőinek portékáját is megtalálhatták a látogatók. Az idén sem maradtak el a gyermekprogramok. A játszóház délutánonként várta a legkisebbeket, foglalkozásokat tartottak számukra, ezenkívül mesét is hallgathattak a gyerekek.

A fesztivál negyedik napján, a borús, eső időjárás miatt a szervezők kénytelenek voltak módosítani a programokon. Vasárnap este a külföldi táncegyüttesek a fesztivál színpada helyett a Népkör nagytermében léptek fel. Ugyanitt tartották meg délután a vajdasági gyermek-néptáncegyüttesek bemutatóját is. A XII. Interetno Fesztivál a fellépő együttesek felvonulásával és fellépésével ért véget hétfőn este.

További felvételeinket tekintse meg az írásunk végén található
hozzászólások alatti képgalériánkban,
és böngéssze át Szabó Attila fotóriportjait is a Hét Nap Facebook-oldalán:

1. nap2. nap3. nap 4. nap

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..