Öt község társfinanszírozásával marad meg a vasútvonal

Öt község társfinanszírozásával marad meg a vasútvonal

A szerb kormány épületében a Szerbiai Vasutak és öt vajdasági önkormányzat, Szabadka, Nagykikinda, Csóka, Magyarkanizsa és Zenta, szerződést írt alá a Szabadka, Zenta és Nagykikinda közötti vasúti forgalom társfinanszírozásáról.

— A Szabadka és Zenta közötti vasúti pálya újjáépítése a Szerbiai Vasutak jövő évi tervei között szerepel. Miután ez megtörténik, a vonatok akár 80 kilométeres óránkénti sebességgel is közlekedhetnek majd ezen a vonalon. Ezáltal nem csak több utasra számíthatunk, de a növekvő teherforgalommal a gazdaság is megérzi a beruházás előnyeit — mondta Kern Imre, a közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára.

A szerződés aláírását Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere kezdeményezte. Véleménye szerint a vasútvonal lezárása helyett fejleszteni kell a közlekedés ezen formáját. Szabadka, Zenta és Nagykikinda között a vonattal való utazás a legolcsóbb és a legbiztonságosabb.

Az említett községek a vasútvonal fennmaradását évente ötmillió dinárral támogatják, a hozzájárulás legnagyobb részét Szabadka és Zenta biztosítja. Zentáról naponta három alkalommal indul vonat Szabadkára, hétvégén viszont csupán két járat van. Mivel a zentaiak az iskola és a munka miatt gyakran utaznak Szabadkára, úgy vélik, újabb járatokat kellene bevezetni az utazó diákok számára.

Egyébként a vonat valóban sokkal olcsóbb, mint az autóbusz-közlekedés, hiszen a jegy 185 dinárba kerül, míg az autóbuszon mintegy 500 dinárt kell fizetnünk. A pályafelújításra valóban hatalmas szükség lenne, mert jelenleg a mindössze 40 kilométeres táv megtételére másfél órára van szükség.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink