home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Őszi bajnok a Metalmania
Tóth Tibor
2015.11.21.
LXX. évf. 46. szám
Őszi bajnok a Metalmania

A magyarkanizsai Metalmania női labdarúgói megszerezték az őszi bajnoki címet a II. liga északi csoportjában. A lányok négy győzelmet és egy vereséget könyveltek el az öt forduló során, és ezzel 12 pontot gyűjtve, jobb gólarányuknak köszönhetően az első helyen telelnek át az ugyancsak 12 pontos szávaszentdemeteri Sremice előtt.

A Metalmania Női Labdarúgóklub 2010-ben alakult meg. A klub alapításának ötlete az Open Fun Football focihét alkalmával a lányok fejéből pattant ki. A futballpályán töltött öt nap annyira megtetszett nekik, hogy 2010 szeptemberében, iskolakezdéskor felkeresték az akkor fiúcsapatokat irányító Vajda Fángyó edzőt, és megkérdezték tőle, tartana-e nekik is edzéseket. Az edző igent mondott, és tíz-egynéhány lánnyal elkezdődött a munka. Ahogy lenni szokott, eleinte kudarcok és nagy vereségek érték a csapatot, majd szép lassan egyre jobb eredmények születtek. A lányok bekapcsolódtak a vajdasági téli pionír-futsalbajnokságba, ahol az alapítást követő második évben harmadikak voltak, a következő évben azonban már nem találtak legyőzőre. Később a serdülők között is sikerült bajnokságot nyerniük. Az első felnőtt-bajnokiidényben, azaz 2012/13-ban az ötödik, majd a negyedik helyen fejezték be a II. liga északi csoportjának küzdelmeit, a tavalyi idényben a hatodik helyet szerezték meg, most pedig, a „félidőben” a táblázat élén állnak.

— Öt év alatt jutottunk el az őszi bajnoki címig — mondta Vajda Fángyó, a Metalmania női labdarúgóinak edzője, kinek munkáját Táborosi Ákos kapusedző és Szabó Árpád, a fiatalabb korosztályokkal foglalkozó szakember segíti. — Az öt évvel ezelőtti első csapatból nagyon sok lány még most is nálunk focizik. Az évek folyamán egyre többen lettünk, jelenleg a legkisebbektől kezdve a felnőttekig harmincöt-negyven aktív tagja van a klubnak. Kezdetben kellett egy kis idő, hogy a lányok felnőjenek a nehéz feladatokhoz, hiszen gyakran idősebb játékosokkal kellett megküzdeniük. Az évek folyamán négy-öt válogatott játékost adtunk a korosztályos nemzeti csapatainkba. Korábbi válogatott játékosaink közül említhetem a Spartacusban játszó Vajda Orsolyát vagy a Szegedben focizó Vass Noémit, mostani keretünkből pedig Sanja Ivošević az ifjúsági, Milana Knežević pedig a serdülőválogatott tagja. Azt hiszem, hogy példamutató egyesület a miénk, nemcsak a játékosnevelés, hanem edzések terén is. Az őszi idény végén sem állunk le, a felnőtt- és az utánpótláscsapatunk is tovább folytatja az edzéseket. Amíg az enyhe időjárás engedi, addig a Potisje labdarúgópályáján gyakorolunk, a hideg idő beköszöntével pedig a gyógyfürdő sportcsarnokába és az iskolák tornatermébe költözünk.

A bajnoki küzdelmek megkezdése előtt az első hely megszerzését tűzték ki célul a lányok, és el is érték.

— Nagyon nehéz őszi idényen vagyunk túl. Sajnos kevés a mérkőzés, az erőviszonyok viszont ki vannak egyenlítve. Négy csapat szinte egyforma képességekkel bír, és a mérkőzéseken a pillanatnyi forma döntötte el a bajnoki pontok sorsát. Egyetlen vereségünket Újvidéken, a Vojvodina Bistrica 021 csapatától szenvedtük el. Ezen a meccsen egy kicsit gyengébben játszottunk, a válogatott játékosainkat nélkülöznünk kellett, mivel Európa-bajnoki selejtezőkön vettek részt. A szintén 12 pontos Sremice csapatát az ősszel legyőztük, a tavaszi első fordulóban újra megmérkőzünk vele, és ez a találkozó akár a bajnoki címet is eldöntheti — vélekedik az edző.

A csapat a nyáron jelentősen megerősödött, hiszen a moholi Rubin felnőttcsapata megszűnt, úgyhogy hat-hét moholi lányt Magyarkanizsára igazoltak. A játékosok többségét Magyarkanizsa községbeli és moholi labdarúgók alkotják, viszont a keretben bajmoki és — a nyáron a klubba került Anja Adamov személyében — szabadkai játékos is található.

— Az egész csapatot dicséret illeti az elvégzett munkáért. A lányok nagyon elszántan és becsületesen vettek részt az edzéseken, betegség, sérülés, sőt, még begipszelt kéz sem akadályozta meg őket. Megemlíteném a kezdetektől fogva velünk lévő csapatkapitányunkat, Balázs Bettinát, aki három éven át a góllövőlista hol első, hol második helyén szerepelt. Ebben a bajnokságban más poszton játszik, de a pálya egyéb részén is kiválóan megállja a helyét. A támadó foci hívei vagyunk, amit az is bizonyít, hogy a góllövőlistát а 14 gólos Ivošević vezeti, a 8 gólos Adamov pedig a második helyen áll — tudtuk meg az edzőtől.

A remek teljesítményre többen felfigyeltek, és a Metalmania néhány játékosa iránt más klubok is érdeklődnek. Az együttes kilencven százaléka azonban együtt marad, az utánpótláscsapatból néhány sportolót átirányítanak ugyan a felnőttek közé, de négy-öt erősítést is szeretnének igazolni. A nevek nyilvánosságra hozatala még korai, hiszen a tárgyalások még tartanak. A cél természetesen az első hely megtartása, azaz a bajnoki cím megszerzése. A tél folyamán a lányok teremtornákon (Dunaújváros, Szombathely, Mórahalom, Nagykikinda, Magyarkanizsa, Budapest) vesznek részt, a tavaszi idényre való intenzívebb felkészülést pedig február 1-jén kezdik meg.

Az utánpótláscsapat a Kikinda színeiben az úgynevezett Fejlesztési Liga középmezőnyében fejezte be az őszi idényt, ami jó eredmény, hiszen a lányok néhány évvel idősebb játékosok ellen léptek pályára. Emellett létezik egy községközi liga is, melyen a Metalmanián kívül a Rubin és két csapattal a Kikinda vesz részt. Működik a labdarúgó-iskola is, melyben a legkisebb lányok a fiúkkal egy csoportban sajátítják el a labdarúgás alapjait.

Igaz, hogy a II. liga mezőnye hat csapatból áll, a bajnokság azonban így sem olcsó. A hazai mérkőzések legalább 15 000 dinárba kerülnek, de a vendégszereplések sem kis összeget emésztenek fel.

— Az önkormányzat támogat bennünket. A női sport országos szinten kiemelkedő helyet tölt be, mi pedig a női csapatsport egyedüli képviselői vagyunk a községben, ezért talán egy kicsit jobban kellene segíteni bennünket, de bízom benne, hogy ha feljutunk az I. ligába, akkor még inkább mellénk fognak állni. A Metalmania cégnek nagyon sokat köszönhetünk, nélküle öt éve el sem indulhattunk volna, hiszen akkor még nem részesültünk önkormányzati támogatásban — mondta Vajda.

A bajnoki cím megszerzésén kívül a klub másik célja a női labdarúgás népszerűsítése. A Metalmania mérkőzéseit rendszeresen látogatják a nézők, attól függetlenül, hogy Magyarkanizsán, Moholon vagy Horgoson játsszák-e a hazai meccseket. A csapatot sokan szeretnék vendégül látni legalább egy barátságos mérkőzés erejéig, ezért elképzelhető, hogy hamarosan az oromi közönség is újból láthatja a lányokat. Anyagiak hiányában a felnőtt-nőicsapatok száma sajnos csökken, viszont a lányokkal foglalkozó futballiskolák száma növekszik. Ez reményt adhat arra, hogy bizonyos idő elteltével talán még több felnőttcsapat nevez be a különféle rangfokozatokba, ezáltal is népszerűsítve a női labdarúgást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..