Összetartozás és történelmi egység

Összetartozás és történelmi egység

„Minden földek Istent dicsérjétek!” mottóval tartották meg Temesvárott a történelmi Békés-Bánáti református egyházmegye II. találkozóját az aradi, bánáti, békési, csongrádi és temesvári református egyházmegyékből érkező mintegy ezer részvevővel.

A találkozóra a Szerbiához tartozó Bánáti egyházmegye (esperesség) egyházközségei is küldtek egy félszáz fős delegációt Hertelendyfalváról, Torontálvásárhelyről, Nagybecskerekről és Magyarittabéről, hogy együtt ünnepeljék a 2009. május 22-én újjászületett magyar református egyház ötödik, illetve az 1989. évi temesvári forradalom huszonötödik évfordulóját. Dacára annak, hogy e gyülekezeteket fizikailag három határ is elválasztja egymástól, szem előtt tartják az összetartozást és a történelmi egységet. Az eseménynek, tekintettel annak tömegességére, a Béga-parti város román baptista imaháza adott befogadó helyszínt. A nyitó istentiszteletet nt. Katona Gyula, a Békési református egyházmegye esperese hírdette, gondolatait a Márk evangéliumából vett igeszakaszra építve. A csodálatos kenyér és a halszaporítás történetére, mely példája két ezredév múltán is útmutatója lehet a teljességet kereső, gyakran lélekben is éhező embereknek. Dr. Hegyi Ádám történész-kutatónak a Békés-Bánáti egyházmegyéről tartott előadását virtuális körút követte: a Temesvári egyházmegye gyülekezeteinek gyarapodását a moderátori szerepkört is vállaló házigazda, nt. Fazakas Csaba esperes úr méltatta. A találkozó részvevőinek zsoltáros felvonulása öt belvárosi utcát érintett, a budapesti Cantores Ecclessiae fúvószenekar kíséretében. A délutáni, úrvacsoraosztással egybekötött istentiszteleten ft. Csűry István, a Királyhágómelléki református egyházkerület püspöke hírdette az Ígét. Tudatos, hitben gazdag és készséges tenni akaró szerepvállalásra szólítva meg és buzdítva minden jelenlévőt. Énekhangjával a Temesvár-belvárosi Szabolcska Mihály, valamint a temesvári Új Ezredév énekkara szolgált, Reményik Sándor Csendes csodák című költeményének tolmácsolása után pedig Mészáros János Elek anyaországi amatőr előadóművész tartotta meg ünnepi koncertjét.

E határ menti református találkozó jövő évi megszervezésére a Békési egyházmegye jelentkezett. Őt követné az Aradi, majd 2017-ben a Bánáti egyházmegye. Ha a Gondviselésnek is így lészen akaratja. Az Úrnak, ki nemcsak a végtelennek tűnő tengereket uralja, de a rajtuk súlyos rakománnyal terhelt hajó(cská)k épsége fölött is őrködik. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Összetartozás és történelmi egység
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.02.23.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Összetartozás és történelmi egység
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink