Összetartozás a bánáti kis faluban

Összetartozás a bánáti kis faluban

Az idén a Nemzeti Összetartozás Napja egyben Trianon 100. évfordulója is. A Kárpát-medence számos településén, helyszínén megemlékezést tartottak.

Magyarcsernyén is megszólaltak 15 óra 30 perckor a harangok, melyek a magyar nemzetért, a magyar összetartozás tiszteletére zúgtak fel. A megjelent hívek közösen imádkoztak a Szent Ágota-templomban a közösségünk megmaradásáért, megerősítéséért. Bogdán József papköltő a trianoni eseményekről beszélt, és felolvasta egyik költeményét, melynek címe Rábéi vers.

Este az Ady Endre Művelődési Egyesület és a helyi közösség közös udvarában fél nyolctól gyülekeztek a csernyeiek, hogy részt vegyenek az összetartozás tüzének meggyújtásában. A szomszédos Tóba településről is jöttek át szép számban érdeklődők, hisz a két falu közötti összetartó erő nagyon erős. Az együttműködés eredményes, a kölcsönös segítségnyújtás jelen van, s lesz is.


Bicók Lea
 (Nagy Erzsébet felvételei)

Az alkalmi műsor keretében a magyar és székely himnusz közös éneklése után elhangzott Móra László Magyar zászló című verse ifj. Juhász Attila hatodikos tanuló előadásában, Bicók Lea egyetemista felolvasta Juhász Gyula Trianon című versét, Oláh Anita pedig Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét szavalta.

A megjelenteket dr. Tóth László polgármester köszöntötte, aki beszédében kifejezte, nagy öröm számára, hogy meg tudták szervezni ezt a megemlékezést. Elmondta száz év nem kis idő egy nép történelmében sem, magánemberként pedig kevés embernek adatik ilyen hosszú földi élet. Amióta a Magyar Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította a trianoni döntés napját, ez a nap az emlékezés és az ünneplés napja is egyben. Emlékezünk Magyarország szétszakítására, de ha visszafogott módon is, ünnepeljük, hogy az elszakított területeken él még a magyarság. Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánt, továbbá azt, hogy őrizzük együtt a remény és az összetartozás lángját.

A lángok 20 óra 20 perckor lobbantak fel, s mindenki szíve egyszerre dobbant a magyar ősök emlékére, a jelenben élőkért, s jövőért. Az itt élők hiszik és vallják, hogy a magyarság ezen a vidéken meg tudja őrizni nyelvét, kultúráját és az összetartozását.


ifj. Juhász Attila


Oláh Anita


dr. Tóth László polgármester

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Összetartozás a bánáti kis faluban
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Összetartozás a bánáti kis faluban
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink