home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összefogással nincs lehetetlen
Tóth Tibor
2020.03.25.
LXXV. évf. 12. szám
Összefogással nincs lehetetlen

A ludasiak szívós, lehetetlent nem ismerő emberekként kerültek a köztudatba. Szorgalmasak is, hiszen a messze földön híres ludasi fokhagyma is a faluban élők kétkezi munkájának eredménye. Összetartanak, egymást segítve haladnak előre azon a kijelölt úton, amely a település fejlődéséhez, az ott élő emberek jobb életéhez vezet.

Ludas Helyi Közössége 2018-ban felújított épületében a teendőit egy hónapja ellátó, rendkívül bájos titkárnő fogad, majd megérkezik Aladics Tibor, a helyi közösség tanácselnöke, akit a 2019. év összegzésére kértem fel.


Aladics Tibor

— Igen termékeny és jó évet zártunk, miután teljesítettük azokat a választási ígéreteinket, amelyek a falu és a ludasi polgárok számára egyaránt fontosak. Az egyik legnagyobb eredménynek az Új sor 2,5 km hosszú aszfaltozását tartom, mellyel egy húszéves álom vált valóra. A Budzsáki utcára 400 méter hosszan zúzott követ szórtunk, három mezőutat pedig sárlerázó szakasszal láttunk el. A Kosztolányi Árpád utcán, valamint a Ludasi és a Halomi soron útpadkákat javítottunk, felújítottuk a vizesárkokat, szükség szerint kimélyítettük őket, vagy újakat ástunk. Hagyományos rendezvényeinket, mint amilyen a pünkösdi körmenet, a többezres tömeget vonzó, falunappal egybekötött fokhagymafesztivál vagy a lovas nap, tavaly is sikeresen megrendeztük. Emellett a Napsugaras Őszt, a karácsonyi műsort, a Tejbált és a kártyaversenyt is. Több nagytakarítási akciót szervezünk évente, hiszen lakosaink megszokták, hogy Ludas tiszta és rendezett település — összegzett Aladics, majd hozzátette, hogy jelenleg a helyi templomban folynak felújítási munkálatok.

A tanácselnök kiemelte, hogy mindazt szeretnék megtartani, ami működik a faluban. A posta és a heti két napon nyitva tartó orvosi rendelő megmaradásáért állandó harcot vívnak. A falu lakossága napról napra fogy, ami megmutatkozik az iskolában tanuló gyerekek és az orvoshoz látogató betegek számában is, de a többi közt kihat a postára is, hiszen a szolgáltatásokat egyre kevesebben veszik igénybe. A helyi közösség vezetősége mindent megtesz, hogy a posta és az orvosi rendelő továbbra is működjön a faluban. Több fejlesztést összefogással, a faluban levő vállalkozások segítségével valósítanak meg. Az iskolát és az óvodát lehetőség szerint támogatják, utóbbi létesítményben ajtókat és nyílászárókat cseréltek.


Az Újsorra aszfaltburkolat került

A további tervek közé a Ludast és Kispiacot összekötő út szélesítése tartozik, melynek megvalósulása nem a helyi közösségen áll. A tervdokumentáció elkészült, a munkálatok megkezdése az anyagi eszközök függvénye. A Kosztolányi Árpád utcán, a felüljárótól az iskoláig, kerékpárutat szeretnének építeni a ludasiak, valamint a Kosztolányi Civil Ház felújítása is a tervek között szerepel. Tavaly a tetőszerkezet egy részét renoválták, az idén pedig a vizesblokk és a zuhanyzók élveznek elsőbbséget. Mindezek nem egyik napról a másikra megvalósítható tervek, hiszen több fázisból épülnek fel. Az idén is szeretnének bekerülni a mezőutak karbantartására vonatkozó programba, ami egy főleg földműveléssel foglalkozó település esetében nagyon fontos.


A Kosztolányi Civil Ház

Újdonság, hogy a Ludas Matyi Művelődési Egyesület keretében megalakult a Ludasi Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata a helyi értékek összeírása és feltöltése a Vajdasági Magyar Értéktár honlapjára. A bizottság öt helyi érték dokumentációját készíti elő, ezek pedig a Szent Katalin római katolikus templom, a ludasi őszi fokhagyma, a falunappal egybekötött fokhagymafesztivál, a település tárgyi hagyatékai és az 1997-ben alakult Ludas Matyi Művelődési Egyesület.

A Ludas Közösségfejlesztő Egyesületet hivatalosan 2006-ban jegyezték be, de a természetbarát csoport már 2004-ben megkezdte tevékenységét. A sporthorgászok a helyi közösséggel karöltve egy olyan csoportot alakítottak, amely mindent felölel, ami Ludassal kapcsolatos. A természetbarátokhoz fiatalok is csatlakoztak, így az egyesület a falutakarítási akciók, a település szépítése, a nádvágás, a sporthorgászat, a Ludasi-tóval kapcsolatos tevékenységek mellett népzenei tábort is szervez, de a fent említett posta is az egyesület keretében működik. A július 12-étől 18-áig tartandó népzenei táborral kapcsolatban érdeklődni a nepzeneitaborludas@gmail.com címen vagy a 069/55-41-216-os (Fábián Mónika) telefonszámon lehet, illetve a www.facebook.com/nepzeneitaborludas oldalon is kapható bővebb felvilágosítás. Május 23-án úgynevezett előhétvégét tartanak, melynek keretében a tábor oktatóin kívül Csizmadia Anna és Bíró László foglalkozik majd a fiatalokkal.

Az egyesület állandóan próbál újabbnál újabb kezdeményezéseket letenni az asztalra.


Kovács Gábor

— Június elejére háromnapos környezetvédelmi tábort szerveznénk, mely természetesen a Ludasi-tóval lenne kapcsolatos. Azért a feltételes mód, mert pályázatunk elbírálás alatt áll, de mi bízunk a kedvező válaszban. Azokat a fiatalokat és szüleiket szólítanánk meg, akik itthon képzelik el jövőjüket, akiket érdekel a tó élővilága, a természet szépsége, a madarak csicsergése. A körülöttünk levő értékeket mutatnánk be nekik. A harmincszemélyesre tervezett táborban az őseinktől örökölt értékeket adnánk tovább a fiataloknak. Az elmúlt években rendbe tettük falunk gyöngyszemét, a kistavat, ahol a két pihenőhely mellé az idén egy harmadikat létesítünk. Bízom benne, hogy a palicsi szennyvízhálózat kiépítésével kevesebb hulladékvíz kerül a csatornába és onnan a tóba. Olyan tiszta már nem lesz, mint a ’70-es években volt, de javulhat a minősége, illetve a tó állapota. A nádvágás az idén nem volt egyszerű, mivel a víz nem fagyott be, így a csoport a part mentén dolgozott, és néhány száz kévére való nádat vágott ki. Folyamatban van a tó körüli védősáv kialakítása. Ennek elkészülte is hozzájárul majd a víz megtisztulásához, és a karbantartás is zökkenőmentesebbé válik. Nagy erőket fektetünk a ludasi iskolánál levő idegenforgalmi övezet fenntartásába. Az illetékes titkárságtól igényelni fogjuk az úgynevezett amfíbiát, mellyel évente két alkalommal kitakarítanánk a hínártól a mólók közötti részt, így a sporthorgászok egész évben hódolhatnának szenvedélyüknek. A citeracsoportunkban tízen ismerkednek ezzel a régi hangszerrel, a közmunkaprogramra az idén is pályázunk, a vásártérrel kapcsolatban pedig rendezési tervet készítünk, és még több tartalommal töltenénk meg ezt a területet — sorolta Kovács Gábor, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület alelnöke.

Ludason sem könnyűek a mindennapok, de összefogva, egymást segítve még a lehetetlen is valósággá válhat.


A kistó a két pihenőhellyel

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..