home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Összefogással a kis klubokért
Tóth Tibor
2017.02.07.
LXXII. évf. 5. szám
Összefogással a kis klubokért

Őszi bajnok a Horgos 1911


A horgosi felnőttcsapat és az öregfiúk

A Tisza Menti Liga bajnoka, a Horgos 1911 labdarúgócsapata szombaton, január 21-én kezdte meg a felkészülést a bajnokság tavaszi folytatására. A határ menti együttes tizenegy győzelemmel és egy vereséggel zárta az őszt, így nyolcpontos előnnyel végzett a táblázat élén a podlokányi Hajduk előtt. A klub újraindulásakor a vezetőség a negyedik év végére a bajnoki cím megszerzését tűzte ki célul. Az „első félidőn” már túl vannak a horgosiak, még egy sikeres tavasz választja el őket álmaik beteljesülésétől.

A klubot és a csapatot folyamatosan építgették, a focisták külföldre vándorlása miatt több alkalommal szinte az elejétől kellett kezdeni ezt a folyamatot. A távozók helyére főleg a saját utánpótlásbázisból érkeztek játékosok. Ők továbbra is magas színvonalon tartják a horgosi focit.

— Keretünket főleg horgosiak alkotják. Az első naptól az volt a célunk, hogy helyi fiatalokból formáljunk egy ütőképes csapatot. Három magyarkanizsai labdarúgó is tagja együttesünknek. Teljesen beilleszkedtek sorainkba, a játékosok és a nézők is horgosiként tekintenek rájuk. Két évvel ezelőtt közöltük a sportolóinkkal, hogy nincsenek meg a feltételeink a magasabb rangfokozatba jutáshoz, szabad utat engedünk azoknak, akik más klubban képzelik el jövőjüket — mondta Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke.

A horgosiakat rövidpasszos, gyors játék jellemzi. Minden sorban szerepel néhány kiemelkedő teljesítményt nyújtott játékos, akiknek a többiekkel együtt nagy szerepük van az őszi bajnoki cím megszerzésében.

A közelmúltban megtartott évzárón a játékosok szavazatai alapján a legjobb játékosnak Fodor Igor (balról) bizonyult, az elismerést Sors Róbert klubelnök adta át

— A kapuban Makra István mindössze hét gólt kapott a tizenegy mérkőzés alatt. A védelemben Bohata Erik és Makra Dávid biztos pont voltak az egész ősz folyamán. Ki kell emelnem korábbi kapusunkat, Bende Viktort, aki hatalmasat fejlődött az elmúlt egy évben. A csapat egyik leggólerősebb játékosává vált annak ellenére, hogy jobbhátvédként lép pályára. A középpályán sokat futó, technikás, harcias játékosok szerepelnek, mint amilyen Huszár Dávid és Fodor Igor, a csatársorban pedig a liga legjobb góllövője, Hoksza Zsolt és az egyik leggyorsabb focistája, Kolompár Gábriel tartja tűz alatt a soros ellenfél kapuját. A csapattal Dejan Veselinov vezetőedző foglalkozik, akinek szintén nagy szerepe van az elért eredményekben. A mezőny rendkívül kiegyenlített, mindenki mindenkit legyőzhet, a színvonal a tavalyi évhez képest jelentősen emelkedett. Jót tett a ligának az adai AFK újraindulása, és itt van a nagy hagyományú Csóka és a körzeti ligából visszaesett tiszaszentmiklósi Sloga is. Rajtuk kívül több erős csapat is szerepel ebben a rangfokozatban, könnyű ellenfél nincs — emelte ki az elnök.

Néha meglepetésekre, nem várt helyzetekre is fel kell készülni, ami egyfajta varázst ad az utolsó rangfokozatnak. Gyálán például bokáig érő fűben kellett játszaniuk, mert a hazaiak tisztában voltak vele, hogy a horgosiak gyors játéka ilyen körülmények között nehezebben jut kifejezésre. Végül azonban 2 : 0-s horgosi siker született, de megfelelően előkészített pályán valószínűleg a két csapat közötti különbség nagyobb lett volna. Néhány településen a feltételeket túlzás kielégítőnek nevezni, és vannak úgynevezett forró talajú pályák is, ahol elég veszélyes focizni, főleg győzni.

A téli szünetben a játékosok néhány teremtornán léptek pályára, az elkövetkező időszakban pedig több barátságos mérkőzéssel készül az éllovas a tavaszi rajtra.

— Nehéz lesz megnyerni a bajnokságot, de bízom benne, hogy sikerül. Ha a játékosaink megismétlik az ősszel mutatott teljesítményt, és fejben is a pályán lesznek, akkor nem lehet gond. Megmagyaráztuk nekik, hogy csak a játékra koncentráljanak, az ellenfél foglalkozhat velünk, de mi vele nem. Az anyagiakat illetően lehet, hogy vállalni tudnánk a szabadkai ligát, viszont a bajnokság végén le kell ülnünk alaposan átbeszélni, induljunk-e a magasabb rangfokozatban, vagy ne. Abban a ligában sajnos nem mindig az a csapat esik ki, amelyik a leggyengébb teljesítményt nyújtja, az áldozati bárány szerepét pedig nem szeretnénk vállalni. A jelenlegi keretünket meg kellene erősítenünk, akkor pedig a mostani játékosok közül nem mindenki férne bele a csapatba. Nem szeretném, ha több vidéki tagunk lenne, mint horgosi, mert akkor az egésznek nincs semmi értelme. Nyerjük meg a bajnokságot, és majd akkor elgondolkodunk, mit csináljunk — nyilatkozta a klubelnök.

Az utánpótlás-együttesek a Futball 9 (12 éves korig) és a Futball 7 (10 éves korig) elnevezésű bajnokságban szerepelnek. A Futball 7-es bajnokságban a Darko Veselinov vezette horgosi csapat a tizennégy együttes között a második helyet foglalja el az őszi idény után. Három tornát megnyertek, egy tornán pedig a dobogó második fokára állhattak a gyerekek, a Futball 9-ben szereplő csapat pedig a harmadik helyről várja a tavaszt. Az óvodáscsoportba huszonkét ifjú labdarúgó-palánta jár.

— A mozgás megszerettetése az elsődleges feladat velük kapcsolatban. A későbbiekben derül ki, hogy kinek milyen a labdaérzéke, kiből lesz focista. Az ovisok edzése futballünnepnek számít, hiszen akkor kijönnek a szülők és a nagyszülők is, benépesül a focipálya. Az óvó néni, látva a gyerekek fegyelmezett viselkedését, felteszi a kérdést, mit csinálunk mi a kicsikkel, hogy ennyire hallgatnak ránk, és betartják az utasításokat — mondta.

Nem szabad megfeledkeznünk az öregfiúkról sem, akik télen kevesebb, nyáron több tornán vesznek részt. A környékbeli csapatok mellett kiváló kapcsolatokat ápolnak a magyarországi, elsősorban a domaszéki, röszkei, mórahalmi, ásotthalmi, újszentiváni hasonló korosztályú együttesekkel.

Egy kis klubban minden dinárnak megvan a helye, hiszen számtalan javítást, fejlesztést kellene végezni.

— Fejlesztésre kevés pénz áll rendelkezésünkre. Korábban a helyi nagyvállalatok besegítettek, különféle javításokat végeztek, ma már azonban ilyesmire nem számíthatunk. A fürdő területét lapokkal fedtük le, felújítottuk a vízvezetéket, az öltözőben és a játékvezetők helyiségében kicseréltük a járólapokat. Átfestettük az ablakokat, de már lecserélni sem ártana őket. A Divac Alapítvány segítségével kicseréltük a kapu mögötti labdafogó hálót, mely eddig több labdánk vesztét okozta. A gyerekeknek három, a felnőtteknek egy garnitúra mezt sikerült vásárolnunk. Az épület tetőszerkezete felújításra vár, a segédpályát be kell keríteni, talaját elsimítani, valamint a főpálya talaja is javításra szorul. A magyarországi Szentmihálytelekkel határon átnyúló pályázatokon szeretnénk részt venni. Egy klub fenntartásához hatalmas összefogásra van szükség. A horgosi magánvállalkozók, a helyi közösség tanácsából néhányan és a szülők is sokat segítenek, bármikor számíthatunk rájuk. Remélem ez a pozitív tendencia tovább folytatódik. A község részéről meghallgatásra találtunk, a községi labdarúgó-szövetséggel is jó a viszonyunk. Csakis közös összefogással tarthatóak meg az ilyen kis klubok, mint a miénk. Véleményem szerint több faluban éveken belül megszűnik a sport, a foci. Nem szeretnénk erre a sorsra jutni. Ha nem fogunk össze, és nem vagyunk erősek, erőszakosak, akkor vége a sportéletnek — mondta Sors Róbert.

A tavaszi idény rajtján a Horgos 1911 a negyedik helyen álló oroszlámosi Slaviját látja vendégül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..