home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Összefogás, közösségépítés, megújulás
Tóth Tibor
2019.10.02.
LXXIV. évf. 39. szám
Összefogás, közösségépítés, megújulás

Ötvenegyedik alkalommal tartottak Szüreti Napokat Hajdújáráson.


A tavalyi Szüreti Napok óta tizenegy újszülött látta meg a napvilágot Hajdújáráson (a szerző felvételei)

1968-ban Noszián Sándor tanító bácsi kezdeményezésére még Hajdukovói Napok néven indult el a rendezvénysorozat, mely a környék egyik leglátogatottabb eseményévé vált. Az LI. Szüreti Napokon többféle program közül választhattak az észak-bácskai faluba látogatók, akik a helyi termelők munkájának eredményeit is megcsodálhatták.

A művelődési otthon nagytermében tartott megnyitóünnepségen elsőként Szalai Eszter, a Lifka Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere szólt a közönséghez. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a szüret, a termés betakarítása a kemény munka mellett ünnep is egyúttal, hiszen az egész éves munka ilyenkor hozza meg gyümölcsét.


A terménykiállítást Horvát Tímea és Sövény Rudolf nyitotta meg

— A Szüreti Napoknak különös jelentősége és üzenete van. Visszatekintünk a múltba, emlékezünk és ünnepelünk. Értékelünk a mában, és a hagyomány éltetésére kötelezzük magunkat, hogy az utókor is megismerje e napok jelentőségét. Noszián Sándor tanító bácsi neve megkerülhetetlen a történetben, hiszen ötletgazdája volt az eseménynek, ő álmodta meg a termés betakarításának ünnepét. Meg kell említeni a népviseletbe öltözött fiatalokat, a néptáncosokat, a dobost mint a falu hírnökét, a csőszöket és a szorgosan dolgozó falu népét. Ma, ötvenegy év után kijelenthetjük, hogy mennyire felemelő érzés a közös siker, mennyire nemesít az egy cél megvalósításáért tett munka. Közösségépítésben és összefogásban a jövőnk, hiszen hagyományaink csakis így maradhatnak meg. Ékes példa erre a hosszú utat megjárt szüreti ünnepség is — mondta köszöntőbeszédében Horvát, majd megnyitotta a rendezvényt.


Az asztalitenisz-torna dobogósai

Sövény Rudolf, Hajdújárás Helyi Közössége tanácsának elnöke az összefogás és a megújulás mentén szőtte beszédét. Kiemelte, hogy az időjárás az idén sem járt a termelők kedvében, de ez már szinte megszokott, hiszen az elmúlt több mint száz évben a hajdújárásiak sok mindent átvészeltek.

— A kietlen pusztát valahogy meg kellett kötni, amit összefogással tudtak elődeink megvalósítani. Az emberek szőlőt termeltek, ezzel fogták meg a futóhomokot, és szépen fejlődtek, haladtak előre. Bizonyos gombabetegség megjelenésével azonban kénytelenek voltak váltani, a szőlőt kiszedték, és almát ültettek a helyére. A további fejlődés érdekében ma is szükség van összefogásra és megújulásra. A kitűzött célok felé mindannyiunknak együtt, egymást segítve kell haladnunk. Többen nemcsak a gyümölcstermesztésben, hanem más tevékenységekben, például az iparosmunkákban látják a jövőt. Olyan lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amelyekre az elmúlt száz évben nem volt példa. Az elmúlt három évben 1 millió euró érkezett a faluba, vissza nem térítendő támogatás formájában. Ki kell használnunk a lehetőségeket, nyitni kell az újítások felé is — mondta Sövény.


A csernakeresztúri vendégek műsora

A gyümölcsszentelő szentmisét Zsellér Attila helybeli plébános celebrálta, majd a hajdújárási származású, Budapesten élő Lőrincz Teréz Dél című verseskötetének bemutatója következett. A gazdag, színpompás terménykiállítást Horvát Tímea és Sövény Rudolf nyitotta meg. Szokás szerint a Csőregeudvar is kitárult az édesszájúak előtt, hiszen a hajdújárási nyugdíjasszervezet tagjai több mint száz tojásból készítették el ezt az édességet a látogatók számára.

A szombat a sport jegyében telt. Az általános iskola tornatermében tizenhat résztvevővel asztalitenisz-tornát tartottak (az első helyet Dara Dániel, a másodikat Farkas Ernő, a harmadikat Gulyás Oldal Rezső szerezte meg), a helyi labdarúgópályán pedig az öregfiúk focitornáját rendezték meg, melyen a négy csapat közül a hajdújárásiak bizonyultak a legsikeresebbeknek, megelőzve a jászboldogháziakat. A gyerekek különféle ügyességi játékokban mérettettek meg, illetve a hagyományos motorostalálkozó sem maradt el. Szombaton bemutatták e sorok írója és Szalai Attila A mi sporthőseink című könyvét, majd a második nap szüreti bállal ért véget.


A mi sporthőseink című könyv bemutatója (Szabó Attila felvétele)

A Szüreti Napok zárónapja ünnepi szentmisével indult, majd káposztás birkapaprikásból és marhapörköltből álló családi ebéddel, valamint színvonalas művelődési műsorral folytatódott. A tavalyi rendezvény óta tizenegy újszülött látta meg a napvilágot a településen, ők és szüleik ajándékcsomagban részesültek, majd megkezdődött a műsor, melyben a hajdújárási Lifka Sándor ME szakcsoportjai (Pitypang, Kőris, Boglya, Rekötye, citerások), Fábián Mónika népdalénekes, a királyhalmi Petőfi Sándor ME Pitypang néptánccsoportja, Nagy Denisz és Nagy Dávid szólótáncosok, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület tagjai, a csantavéri Mendicus tamburazenekar ifjúsági szakosztályának tagjai, a szatymazi népdalkör és az erdélyi Csernakeresztúrról érkező néptánccsoport lépett közönség elé. Dér Zsolt csantavéri hegedűművész produkciója után a magyarországi Kökény Attila fellépésével ért véget az LI. Szüreti Napok rendezvénysorozat.


Az időjárási viszontagságok ellenére gazdag terménykiállítás várta a látogatókat


Képgalériák:
1. https://hetnap.rs/galeria/51-Hajdujarasi-Szureti-Napok-(1)--6973.html
2. https://hetnap.rs/galeria/51-Hajdujarasi-Szureti-Napok-(2)-6979.html

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..