home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Összebarátkozni a tudományokkal
Bíró Tímea
2019.04.18.
LXXIV. évf. 15. szám
Összebarátkozni a tudományokkal

A gyerekek fantáziavilága kel életre a magyarkanizsai Tudományparkban, ahol háromdimenziós szemléltetőeszközök népszerűsítik majd a természet- és a társadalomtudományokat. A Tudománypark egyedülálló lesz Vajdaság-szerte, és az oktatásban is kiemelkedő szerepet tölt be.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) 2018-ban megjelent pályázatán a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ 5 millió dinár értékben megnyerte a Tudománypark felépítéséhez szükséges eszközöket. Varjú Potrebić Tatjana, a központ igazgatója elmondta, hogy jelenleg ennek a pályázatnak a megvalósításán dolgoznak.

— Ha be tudjuk tartani a határidőket, akkor június közepére megépül Magyarkanizsán a Tudománypark a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ mögötti területen. A belgrádi Tudomány-népszerűsítő Központ pályázatát kísérve a továbbiakban lehetőségünk lesz a szemléltetőeszközök felépítésére is, hiszen az előbb említett pályázat magát a területrendezést és egy pavilon felépítését tartalmazza. A közeljövőben keressük azokat a forrásokat, amelyekből el tudjuk helyezni a szemléltetőeszközöket. Az az elsődleges cél, hogy az új tanév kezdetére a tudománypark megépüljön, és teljes mértékben fel legyen szerelve.


Az egyik nyertes pályamunka: Pósa Botond alkotása

A sikeres pályázásnak köszönhetően néhány héttel ezelőtt a központ meghirdetett egy rajzpályázatot Építsük meg együtt a magyarkanizsai Tudományparkot címmel, mivel szeretné felhasználni a gyerekek ötleteit a Tudománypark létrejöttéhez. Szám szerint 69 alkotás érkezett be, főleg az óvodások és az alsós diákok köréből.

— Az ünnepélyes eredményhirdetésen hat rajzot választottunk ki, és kilenc diákot díjaztunk, hiszen voltak csoportmunkák is. Ezekből az alkotásokból olyan eszközöket lehet tervezni, amelyek háromdimenziós formában is megépíthetőek. Fontos, hogy a Tudománypark által a gyerekeknek vizuális élményben legyen részük, amikor egy-egy tanóra keretében ellátogatnak ide. A kihelyezett szemléltetőeszközök térben is ábrázolják azokat a fizikai, matematikai, kémiai, biológiai jelenségeket, amelyeket egy síkban látunk a tankönyvekben, és elvontnak tűnnek a diákok számára. A célunk az, hogy a gyerekeket közelebb hozzuk a tudományokhoz, a szabadban megtartott órákat pedig a nyári tantermünk használatával szorgalmazzuk a tanév folyamán.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere lapunknak elmondta, hogy a park létrejötte oktatási és idegenforgalmi szempontból is fontos.

— Az önkormányzat a korábbi beruházásaival már kialakított egy kulturális-művészeti központot, ahol a színház, mozi, művészeti, felnőtt- és pedagógusképző központ mellett egy művészkávézó és egy hotel is helyet kapott. A meglevő tartalmakat kiegészítve jön létre a Tudománypark, ahol a környezet rendezésén túl — füvesítés, fásítás, esővíz-elvezető csatornák és gyalogutak — egy nyári előadóterem is kiépül. Így az egész udvar átalakul, és a teljes épületnegyed egy új arculatot kap — ez az oktatás mellett az idegenforgalom-fejlesztési rész. Az önkormányzat már a kezdetektől fogva támogatja ezt az elképzelést a tervek készítésével, a prioritások meghatározásával a NIS felé, valamint minden olyan tereprendezési munkálat finanszírozásával, amely nem fér bele a pályázati összegbe. Minden beruházást így kezel az önkormányzat, az ötlethez és a megnyert pályázatokhoz társítja a helyi erőforrásokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..