home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Össze kell fognunk és cselekednünk!
Martinek Imre
2018.05.28.
LXXIII. évf. 21. szám
Össze kell fognunk és cselekednünk!

Helyszíni tudósítóinktól

A XV. Református Zenei Fesztivál (RZF, 2018) harmadik, zárónapjának tematikus összefoglalója

A RZF 2018 harmadik napján a vidéki és határon túli kórusok ünnepi zenés istentiszteletek keretében szolgáltak a főváros református gyülekezeteiben. A fesztiváli események a kora délutáni órákban kezdődtek.   

Kiemelt helyszín maradt május 27-én is a Ráday utca 28. második emelete, vagyis a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának díszterme, ahol a RZF keretében, továbbá a Magyar Örökség és Európa Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal került sor a Magyar Örökség-díjas Találkozóra. A találkozó keretében a korábbi évek MÖ-díjban részesült művészei is vállaltak rövid fellépést. Juhász Zoltán tanár úr furulyán majd dudán játszott, Császár Angéla pedig a közelmúltban elhunyt Jókai Anna írónőre emlékezett. Az Ima Magyarországért című vers tolmácsolását követően az írónő legutolsó könyvéből, az Átvilágításból olvasott fel egypár oldalt. Megelőzte mindezt a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöki tisztjét is betöltő Böszörményi Gergely fesztiváligazgató alkalmi köszöntője, aki az Egyesület jövőbeni három legfontosabb célkitűzését (fiatalítás, az egyesület „élővé tétele”, illetve a különböző tematikai kirándulások révén megvalósuló közösségépítő munka folytatása) is felvázolta az egybegyűltek előtt. Hangsúlyozva, nemzetünket csak az egymással való találkozás és gondolataink kicserélése viheti előre. Mint mondta, a megtisztelő Magyar Örökség Díjat 1995 óta már több mint 620 személynek, intézménynek, városnak, együttesnek, teljesítménynek, református intézménynek és személynek – köztük személyesen neki is!, ítélte oda a Bírálóbizottság. 

„Ugyanakkor az elmúlt húsz esztendőben alig volt lehetőség arra, hogy a díjazottak egymással, az egyesület tagjaival és általában az érdeklődőkkel személyesen, kötetlen baráti találkozón beszélgethessenek, megismerkedhessenek. Pedig a díjazottak általában szívesen elmesélik, elmondják azt, amire az Úristen elhívást adott nekik.” (külső hivatkozás: Fidelio, fesztiváli különszám; 2018/3.; 9. oldal). 

Összhangban a hagyományokkal a díjazottak számára a találkozó idején ezúttal is lehetőség nyílt bemutatni és árusítani a díjhoz kapcsolódó kiadványaikat és alkotásaikat. A sort az autentikus csángó népzenét játszó Servet zenekar fellépése zárta. Egy fértálórányi közbeiktatott uzsonnaszünetet követően, folytatásként a hangszeres koprodukciót vállaló Vedres Csaba, Heinczinger Mika (a MÖ-díjas Misztrál együttes oszlopos tagja) és Gyermán Júlia koncertje következett. Kökényessy Ági színművész előadásában az Árva Bethlen Kata című monodrámára került sor. Az esti kerekasztalbeszélgetés előadója dr. Bagdy Emőke pszichoterapeuta-professzor asszony volt. A téma a család jelene és jövőképe volt.  

A Kálvin téri református templomban létrehívott kora esti istentiszteleti alkalmon a kereken két éve megalakult Központi Református Kórus szolgált Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel karnagyok vezényletével, illetve Szotyori Nagy Gábor orgonakíséretével. A Nagyvárad téri református templomban a Szená-torok Kórus adott jótékonysági koncertet. A ferencvárosi főplébánia Assisi Szent Ferenc-templom aktuális felújításának munkálatai miatt részben „leszűkült” Bakáts téren sötétedésig, egymást követően a Cimbaliband, a Meszecsinka és a Rackajam együttesek léptek fel. Költőink megzenésített verseinek hangszeres és énekhangi tolmácsolásával az idei Református Zenei Fesztivált a Kaláka műsora tette teljessé. S mint azt már korábbi beszámolóinkban is kiemeltük, az evangelizáció mellett az idei fesztiválon is kiemelt helyet kapott a kárpátaljai magyarság mélyszegénységben élő rétegének megsegítésére irányuló adománygyűjtés. 

Mi több, az akció hamarosan újabb lendülettel folytatódik. Alkalmilag a 2018. július 7-re meghirdetett, sorrendben XVII. Református Énekek istentisztelet-hangversenyre, melynek befogadó helyszíne a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme lesz. Tartsanak velünk akkor is. Áldás békesség. Soli Deo Gloria!


Tekintse meg a zárónap teljes képgalériáját is, Martinek Imre és Györffi Réka felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..