home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Őrült távok bűvkörében: Nagy Kornélia
Tóth Tibor
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
Őrült távok bűvkörében: Nagy Kornélia

Dupla Ironman: 7,6 km úszás, 360 km kerékpározás és 84,4 km futás • Aki megnyerte az idei Dupla Ironman magyarországi országos bajnokságot: a Szabadkáról elszármazott Nagy Kornélia • Az Echo Tv képernyőjéről ismert Kazinczy-díjas műsorvezető, hírolvasó nyilatkozik lapunknak

Nagy Kornéliát sokan az Echo tv képernyőjéről ismerhetik. Szabadkán született, a Középfokú Zeneiskola befejezése után az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékén folytatta tanulmányait, majd az ELTE média szakán és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Fonetikai és Logopédiai Tanszékén volt vendéghallgató. Jelenleg az Echo Tv műsorvezetője, hírolvasója. A rokonszerves hölgy azonban nemcsak műsorvezetőként és hírolvasóként állja meg a helyét, hanem a sportpályákon is. Az idén megnyerte a Dupla Ironman országos bajnokságot, amit előtte csak három magyar nő volt képes végigcsinálni. Nagy Kornéliával a média világáról és a sportsikereiről beszélgettem.

* Már gyermekkorában is érdekelte a média világa, vagy csak később kezdett vonzódni hozzá?
— Már hároméves koromban „bemondósdi”-t játszottam... Később azért palléroztam a nyelvem, a kiejtésem s folytattam beszéddel, beszédműveléssel kapcsolatos stúdiumokat, tanulmányokat, mert a mai napig rendkívül fontosnak vélem Széchenyinek a nyelv szépségéről mondott szavait, miszerint: „Nyelvében él a nemzet.” Ezért is volt oly fontos, meghatározó állomása életemnek, amikor Kazinczy-díjat kaptam, ami a szép magyar beszédért odaítélt egyik legrangosabb elismerés.

* Hosszú út vezetett az Echo Televízióig? Előtte mely médiaházakban dolgozott?
— A média világával közelebbi kapcsolatba egyetemi éveim legelején kerültem az Újvidéki Televízió akkori lektora, volt magyartanárnőm s az akkori főszerkesztő által; az első újságíróleckéket is ott vettem. Majd a Magyar Televízió, a Független Hírügynökség és a Budapest Televízió következett. Szerkesztő-riporterként, műsorvezetőként és hírolvasóként tevékenykedtem. Majd következett az Echo Televízió, több mint öt éve vagyok tagja a csapatának.

* Mesélne az Echo Tv-ben végzett munkájáról?
— Sokan azt hiszik, unalmas nap mint nap beülni a stúdióba, rutinból elmondani a híreket, pedig rengeteg dolog történik adás közben, előtt és után, s éppen ez doppingolja a híradóst. Hírcsatorna lévén kétóránként megújul a híradónk, ezért fontos, hogy folyamatosan figyeljem az eseményeket, hírportálokat, hírcsatornákat. S nemcsak akkor, amikor dolgozom, hiszen — ahogy mondani szoktam — ez 24 órás szolgálat. Az Echo Televízió értékrendjével, szellemiségével azonosulni tudok, s ez nélkülözhetetlen a munkámhoz.

* Milyen ismérvei kell legyenek egy jó hírolvasónak?
— A gyönyörű orgánum, a tökéletes beszédtechnika, a beszéd iránti igényesség fontos, de nem ez az egyedüli ismérve a jó hírolvasónak. Legalább ilyen fontos a hitelesség, hiszen — ahogy Kazinczy mondta — „nékem üres fecsegőt fest az üres fecsegés.” Az értő és értető „felolvasás”, a „szépen beszélés” persze azért is fontos, mert közszereplő lévén fontosnak tartom, hogy mintaadó legyek a társadalom széles tömegeinek.

* Milyen emlékeket őriz Szabadkáról?
— A szecessziós város mindig is magával ragadott: gyermekkori emlékeim bölcsője. Ha hazalátogatok, ma is rácsodálkozom a városháza, a zsinagóga, a Nićin-palota s a Korzó épületeinek szépségére. A szüleimet, testvéreimet, rokonaimat itt hagyva — a délszláv háborúk sorozata után — újra „kisebbségi lét”-be kényszerültem. Azóta tudom: nehéz határon túlinak lenni Magyarországon. Új otthont építettem fel, de büszke vagyok arra az értékrendre, amit szülővárosomtól s a szüleimtől kaptam.

* Térjünk át a sportra. A nők mezőnyében 36:32:05-ös idővel a közelmúltban megnyerte az Orfűn megrendezett UNI Challenge Ultra Triathlon elnevezésű, Dupla Ironman (7,6 km úszás, 360 km kerékpározás, 84,4 km futás) országos bajnokságot, s ezzel Ön a 4. magyar nő, aki mindezt valaha végigcsinálta. Mikor kezdett el sporttal foglalkozni, s a triatlon előtt belekóstolt-e más sportágba?
— Hároméves voltam, amikor megtanultam kerékpározni, a sport szeretete innen datálható, ekkor vettem részt ugyanis első „kerékpárverseny”-emen, a Trimbi elnevezésű szabadidős kerékpártúrán Szabadka és Palics között. Mindig is a hosszabb távok vonzottak, gyermekkoromtól kezdve sokat úsztam, kerékpároztam, futottam. A szüleim sokszor mondogatták, ha nem a tánc és a zongora kötné le az időmet s a gondolataimat, akkor eredményes lehetnék versenysportokban. Sosem gondoltam arra, hogy a számomra legkedvesebb három sportág együtt is űzhető, sikerrel. Szerettem mozogni, a szabadban, friss levegőn lenni, élveztem, hogy olyat teszek, amihez kitartás kell — ebben már régtől fogva erős voltam. A szüleim tulajdonképpen determinálták a sorsomat: a Kornélia név jelentése — többek között — „vasakaratú”.

* Milyen eredményeket ért el korábban ebben a sportágban, s hány versennyel a háta mögött vágott neki a Dupla Ironman távnak?
— Két évvel ezelőtt hallottam először arról, hogy létezik, s Magyarországon is megrendezik az Ironman versenyt már régtől fogva. Akkor még nem gondolkodtam távokban, de tudtam, hogy erre vártam mindig, s meg kell csinálni. Abban az évben — az egyik többszörös ironman kollégám korai, hirtelen halála miatt — csak váltóban teljesítettem a versenyt (az úszást és a kerékpározást vállaltam magamra, de éreztem, hogy bennem lett volna a futás is), s már akkor tudtam, hogy a következő évben is ott a helyem, de akkor már egyedül végigküzdve az őrült távokat. A nagyatádi országos bajnokság után alig néhány héttel megkérdezték, volna-e kedvem részt venni Ausztriában egy versenyen kísérőként, de amikor kiderült, hogy ironman versenyről van szó, azt válaszoltam, természetesen, de versenyzőként újra. Mivel Podersdorfban női korosztályos harmadik helyezett lettem és különdíjas, egy hónappal később már Barcelonában találtam magam. Kilenc héten belül teljesítettem a három ironmant, ezzel erőt, bátorságot merítve a legelső versenyem előtti ígéretem teljesítéséhez, miszerint az idén megpróbálom a Dupla Ironmant Orfűn. Megcsináltam.

* Hogyan készült a versenyre?
— Januárban regisztráltam a szervező Ironteam SE oldalán, s akkor tudatosult bennem, hogy mekkora fába vágtam a fejszémet: a bejelentkezésemet követő néhány napon belül megjelent egy cikk, miszerint az IRONTEAM Triatlon Fesztivál-Ultra Mecsek versenyére első női versenyzőként jelentkeztem, s a magyar ultraladyk közé negyedikként iratkozhatom fel, ha megcsinálom. Ekkor éreztem először szükségét egy „tudományosabb” felkészülésnek: teljesítmény-diagnosztikai vizsgálaton vettem részt, Sportkórházban voltam (a versenyengedélyem kiváltásához volt szükséges), s igazoltam a Fradihoz. Két hónapon keresztül személyre szabott edzésterv alapján sportoltam, hatórás „görgőzés”-eken vettem részt (ez az a szerkezet, ami lehetővé teszi a téli hónapokban a versenybringán való edzést zárt térben), s szerveztem hasonlót a Magyar Triatlon Szövetség kérésére a Hungexpón az Olimpiai Pavilonban a sportág népszerűsítése végett. Majd jött egy részleges szalagszakadás egy síbaleset következtében, miután nehéz volt a visszatérés, motiváció- és reményvesztetten két hónap kimaradt az edzéseimből. A verseny előtt két héttel újra kerékpárra ültem, s próbáltam hosszabb távokat tekerni és futni. Éreztem erőt magamban, de nem tudtam, hogy ez mire lesz elég a versenyen.

* Voltak-e verseny közben holtpontjai, és hogyan sikerült őket átvészelni?
— Rövid versenyzői pályafutásom során számtalan holtponton túljutottam, de megtanultam: ha ezeken túllendülök, lélekben megerősödve bármire képes vagyok, s lehetek. Első versenyemen „kiéheztettem” magam, a másodikon a forróság és a szél nehezítette a haladásomat, Orfűn pedig napszúrást kaptam. Az úszás (amelytől leginkább féltem, hiszen 16-17 fokos vízben kellett teljesíteni, neoprén ruhában, amit sosem próbáltam azelőtt, s főként mellúszásban) könnyedén sikerült, kilencedikként jöttem ki a vízből, 3 óra 14 perc alatt teljesítve a 7,6 km-es távot. Rövid depózás, reggelizés után kerékpárra pattantam, majd a nyeregben is maradtam több mint 16 órán keresztül. Egész nap, egész éjjel róttam a köröket, hogy a 360 km-es távot letudva, reggel — nem sokkal hét után — megkezdhessem a két maratoni futást (84,4 km). Holtpontok csak ezután jöttek, de tudtam, sosem adnám fel a versenyt, ha belehalok sem. Csak a cél lebegett előttem, s hogy semmi sem különösen nehéz, ha „kismunkák”-ra osztom.

* Mire gondol verseny közben, amíg rója a kilométereket?
— Sokan azt gondolják, hogy egy ironman verseny nagyon monoton, de ha a Dupla Ironmanre gondolok, amely az orfűi táj kivételes szépsége közepette zajlott, akkor azt kell mondanom, hogy minden egyes kör, amit a Pécsi-tó körül megtettem, valami csodát rejtett magában. A naplemente előtti ragyogás, az éjszaka csendje, az erdő félelemkeltő sötétsége, a hajnali tó ébredése, a sokszínű állat- és növényvilág, az energiát adó napfelkelte örök élmény marad, hisz ez adott erőt a továbblépéshez. A táj szépségének élvezetén kívül az emberek felém áradó szeretete, s főként a megfelelő energia- és tápanyagbevitel szervezése foglalta le gondolataimat.

* Leírná azt az érzést, amikor célba érkezett, és tudatosult Önben, hogy teljesítette a 7,6 km úszásból, 360 km kerékpározásból és 84,4 km futásból álló távot?
— Másfél napi sportolás után — alvás nélkül, fáradtan, meggyötörten — csak egy gondolat járt a fejemben: az Út maga a Cél. S én részese lehettem ennek az Útnak. Az elhatározás gondolatától kezdve a tervezésen, a készülődésen át a beteljesülésig. Sikerült átlépnem saját korlátjaimat, megerősödve testben, lélekben. Magyar bajnok vagyok.

* Egy ilyen verseny után mennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon?
— Nyilván adottság, szerencsés génállomány kérdése, hogy gyorsan regenerálódok még egy ilyen extrém hosszúságú verseny után is. Alig néhány nappal később már a következő verseny tervezgetése foglalta le gondolataimat.

* További tervei? Mikor indul legközelebb versenyen?
— A Dupla Ironman óta megcsináltam a nagyatádi ExtremeMan hosszú távú triatlon versenyt, szeptember végén részt vettem a Berlin Marathonon (ez a világ második legnagyobb maratonja kb. 40 ezer indulóval), egy héttel később már a Budapest Marathonon teljesítettem a 42,2 km-es távot, a Bécs—Pozsony—Budapest Ultramaraton 5. napján, a befutó félmaratont teljesítettem Budakeszitől Budapestig futva, ahol a nők mezőnyében 20. helyezett, a korosztályomban 16. lettem. Most hosszú távú futóversenyekre készülök: Miamiban szilveszterkor lesz egy 24 órás ultrafutóverseny, ahol — remélhetőleg — átfutok a „jövő”-be, februárban egy fedett pályás, 24 órás finnországi ultrafutóversenyen indulok, majd — ugyancsak jövőre — a dupla ironmanen túl egy háromszoros ironman is a terveim között szerepel (ez legújabb fogadalmam), melyet — tudomásom szerint — korábban csak egyetlen magyar nő teljesített.

* Milyen tanáccsal látná el azokat, akik életmód-változtatás előtt állnak?
— Sportteljesítményeimmel, versenyeken való részvételemmel, lelkesedésemmel —közszereplői mivoltomból kifolyólag — egyfajta sportnagyköveti tevékenységet is szeretnék betölteni: a társadalom széles rétegeit arra buzdítani, hogy az egészség, a vitalitás jegyében változtasson életmódján, kezdjen el mozogni, legyen az bármilyen sporttevékenység. Erre a legalkalmasabb, s a legmotiválóbb — véleményem szerint — valamilyen közösségi mozgásforma, legyen az fitnesz, testépítés vagy egy futóversenyen való „buliváltó” a családdal, barátokkal, kollégákkal. Fontos, hogy ma elkezdjük, mert nemcsak erőnlétünk és egészségünk fenntartásához járul hozzá ebben a stresszes világban, hanem a test és a lélek hosszú távú harmóniájának megteremtésére is kiváló.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..