home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Orosz tábornok: orosz területet lőttek az ukránok amerikai tarackkal
2022.06.08.
LXXVII. évf. 23. szám
Orosz tábornok: orosz területet lőttek az ukránok amerikai tarackkal

Ukrajna a Harkiv megyei Zolocsivben lévő gabonatároló területéről a NATO-tól származó tarackokkal lőtt határ menti orosz területeket — jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője a szerdára virradó éjjel megtartott tájékoztatóján.

A tábornok szerint a fegyverek feltehetően amerikai M777-es ágyúk voltak. Mizincev felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán fegyveres erők a fenyegető gabonahiány és az élelmiszerválság ellenére továbbra is katonai célokra használják a terményfeldolgozó és -tároló létesítményeket.

Beszámolója értelmében a Harkiv megyei Hubarijivkában a területvédelem szerint páncélozott járműveket és tüzérséget helyeztek el egy gabonatároló mellett. Ugyanezt tették a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Novoekonomicsnében és Novodonyeckében, valamint a Szumi megyei Novovaszilivkában is.


Fotó: Tanjug/ AP/ Maxar Technologies

Mizincev szerint az ukrán fél így provokál ki választüzet az orosz fegyveres erők részéről, hogy hivatkozási alapot teremtsenek Moszkvának a polgári infrastruktúra válogatás nélküli pusztításával való megvádolásához. A vezérezredes azzal vádolta meg az ukrán „nacionalista alakulatokat”, hogy az orosz fennhatóság alá került Mariupolból való kivonulás közben szándékosan felgyújtottak egy gabonatárolót, több mint 50 000 tonnányi terményt elpusztítva.

Az ukrán fegyveres erők azt tervezik, hogy az egész ország légvédelmi rendszerét korszerűsítik a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében kifejlesztett új módszerek alkalmazásával — mondta el keddi sajtótájékoztatóján Szerhij Borzov, a megye kormányzója. Azt azonban nem részletezte, hogyan tették hatékonyabbá a helyi szakemberek a megye légvédelmét. Közben az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők továbbra is rakéta- és légicsapásokat mérnek ukrajnai katonai, valamint polgári infrastrukturális létesítményekre.

Az orosz földgázszállítások leállítását, ennek a hetedik uniós szankciócsomagba foglalását szorgalmazta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden Varsóban, az osztrák hivatali partnerével közösen tartott sajtóértekezleten. Alexander Schallenberg szerint azok az országok, amelyeknek nincs tengerük, nem válhatnak le gyorsan az orosz földgázról.

 


Csaknem száz ukrán gyermeknek segít a Ferencvárosi TC  (fotó: MTI/ Kovács Anikó)

Az ukrán—magyar határszakaszon 5535 ember lépett be kedden Magyarországra, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől kedden 174 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..