home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Örömünnep a Garam-partján
Csermák Zoltán
2019.06.11.
LXXIV. évf. 23. szám
Örömünnep a Garam-partján

Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Immár 53. alkalommal rendezik meg 2019. június 12—16. között a zselízi fesztivált. Az ötnapos rendezvényfolyam a felvidéki magyar hagyományőrzés igazi seregszemléje. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia harmadik alakalommal vesz részt szakmai partnerként a találkozón.

A jelentős múltra visszatekintő fesztivál ars poeticája: hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, amely egyben a felvidéki magyarság megmaradásunk záloga és szimbóluma is. Az idei rendezvény hűen őrzi a rendezvény eszmeiségét, de a XXI. század változásit is követi programjaiban.

Jóllehet, már szerdától elkezdődnek a programok, a rendezvényt hivatalosan pénteken nyitják meg. Az egybegyűltek a zselízi alapiskola Franz Schubert Gyermekkarának és a Franz Schubert Művészeti Iskola énekkarának közös műsorát hallgathatják meg. Ezt követi Dalüzenet címmel Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jubileumi műsora. A művésznő e címmel utal az 1986-ban, a Hungarotonnál megjelent Dalvándorlás című felvételére, amelyben szintén a közép-európai dallamkincset dolgozta fel.

A Hagyományok Háza harmadik alkalommal vesz részt e rangos seregszemlén, az előző évekhez hasonlóan A Triola Összművészeti Egyesület játszóházát támogatjuk szakmai partnerként – beszél az együttműködésről Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia koordinátora. – A Gyermekvilág című programban péntektől vasárnapig tart a foglalkozás.”

Kiemelkedő eseménynek ígérkezik a Körhinta – a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója. Fábri Zoltán emblematikus filmjének színpadi változata a szerelem és a paraszti világ ősi törvényeinek konfliktusát dolgozza fel a világhírű táncegyüttes tolmácsolásában.

A zselizi találkozó a hagyományos népi kultúrából táplálkozó összművészeti fesztivál, amely a társművészetek felé is nyitott. Így például a Triola Összművészeti Egyesület – nevéből is fakadóan – valamennyi művészeti ágon keresztül kíván a fiatal alkotók és közösségeik fóruma lenni.

A Csavar színház igazi vándortársulat, a legkisebb falutól a metropoliszig, illetve határon túl terjesztik a színházi kultúrát. Zselizen három „Ekhó szekéren” produkciót láthat tőlük a közönség.

Említésre méltó még a programok közül Váradi Levente kiállítása. A Fölszállott a páva vetélkedő, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatalos fotográfusaként nevet szerzett ifjú művész ezúttal moldvai alkotásait mutatja be a nagyközönségnek.

A szervezők a kulturális kincsek mellett a kulináris élvezetekre is gondolnak, az Ízutazás során szalkai, farnadi, kéméndi, kisgyarmati és bényi ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók. Az ízes étkeket a borkóstolón lehet nemes nedűkkel leöblíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..