Öröm és üröm

Öröm és üröm

Európában nem sok párt mondhatja el magáról, hogy a szavazók kétharmados többségének támogatásával kormányozhat. Még kevesebben vannak azok a pártok, amelyek mindezt, azaz a kétharmados kormányzást két egymás utáni ciklusban gyakorolhatják. Ebből a szempontból a Fidesz szinte bizonyosan történelmet írt. — A baloldali összefogás, illetve a kormányváltó szövetség pártjai megmérettettek, és könnyűnek találtattak.

Hatalmas győzelem „hazai” pályán

Európában nem sok párt mondhatja el magáról, hogy a szavazók kétharmados többségének támogatásával kormányozhat. Még kevesebben vannak azok a pártok, amelyek mindezt, azaz a kétharmados kormányzást két egymás utáni ciklusban gyakorolhatják. Ebből a szempontból a Fidesz szinte bizonyosan történelmet írt. Sportnyelven szólva a konzervatív párt rendkívül magasra tette a lécet. A 2010. évi választáson már az abszolút csúcs közelében járt, melyet majdnem ismét sikerült teljesítenie. Noha csaknem 600 000-rel kevesebben szavaztak a jelenlegi kormánykoalícióra, mint az előző választáson, mégis könnyed győzelem született. Érdemes azonban elgondolkodni rajta, hogy vajon minek volt köszönhető a Fidesz újabb sikere. Talán túlságosan is leegyszerűsített magyarázat az, amelyet az ellenzék előszeretettel hangoztat, azaz a „hazai” pálya előnye. Pontosabban némelyek szerint lejtett a pálya a politikai megmérettetés kapcsán, mivel az újonnan kialakított választási rendszer és törvény jelentős mértékben támogatta a jelenlegi kormányt. Ellenzéki vélemények szerint ugyanis a Fidesz saját kénye-kedve szerint alakította át a választási körzetek határait az utóbbi években. Állítólag a 106 újonnan kialakított egyéni választókerület akár öt-hat százalékkal is befolyásolhatta a voksolás kimenetelét. Kétségtelen, hogy a jelenlegi kormány egykor zárt ajtók mögött alkotta meg a választókerületek határainak kirajzolását, egyszersmind érdemes megjegyezni, hogy mindez azért alakulhatott így, mert az ellenzék bojkottálta a választási rendszer átalakításáról szóló tárgyalásokat. A választás egyfordulóssá tétele, a töredékszavazatok új típusú elosztása, valamint a politikusok más javára történő visszalépésének megszüntetése szintén ellenszenvet keltett az ellenzéki oldalon. Fontos azonban leszögezni, hogy főként a vesztes pártok hangoztatják a választási rendszer buktatóit és hiányosságait, a kormány továbbra is határozottan tagadja a választási rendszer egyenlőtlen feltételeit. Mindenesetre felettébb érdekes kérdés az is, hogy az egykori kommunista körzetekkel addig soha nem volt gond, amíg azokban a baloldalnak erős bástyái voltak.

Csődöt mondtak a múlt politikai erői

A baloldali összefogás, illetve a kormányváltó szövetség pártjai megmérettettek, és könnyűnek találtattak. A szinte megsemmisítő választási vereséget valójában főként maguknak köszönhetik, mivel a tekintélyüket réges-régen elvesztő politikusokkal sem politikai alternatívát, sem pedig megújulást nem lehet a választóknak felkínálni. A magyar baloldal továbbra is a múlt politikai erőinek fogságában van. Olyan politikusokkal, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Bauer Tamás, Kuncze Gábor vagy éppen Fodor Gábor vajon milyen jövőképet lehet felvázolni a társadalom új generációi számára? Ezek a politikusok évtizedek óta saját elfogult, szélsőséges eszméik áldozatai és foglyai. Gyurcsány a választás után egy eszme vereségéről beszélt. Az általa magasztalt eszmét azonban rajta kívül nem sokan ismerik, és nem sok ember érzi magáénak. Ettől függetlenül szerinte az ország kétharmadának, avagy a választók túlnyomó többségének a politikai, illetve a társadalmi gondolkodásmódjával van gond. Az önkritika és az objektív önértékelés még csak meg sem fordul a baloldali választási szövetség vezetői többségének a fejében. Egyelőre csak a Párbeszéd Magyarországért és az Együtt 2014 teljes elnöksége ajánlotta fel lemondását. A tisztújításokra viszont csak az európai parlamenti választás után kerülhet sor. A baloldali pártok egyre több szimpatizánsa hangoztatja, hogy vezető politikusaiknak hatalmas szerepük volt a baloldal további zuhanásában, emiatt pedig jelentős személyi változásokra, illetve személycserékre van szükség a közeljövőben. Ha ugyanis a baloldal az ősszel nem tud nyerni az önkormányzati választáson, vagy ha hasonlóan súlyos vereséget szenved, mint az országgyűlési választáson, akkor elképzelhető, hogy sorsa akár hosszú évtizedekre megpecsételődhet.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Öröm és üröm
  • Sass László
  • 2016.09.19.
  • LXXI. évfolyam 37. szám
Öröm és üröm
  • dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök
  • 2016.09.12.
  • LXXI. évfolyam 36. szám
Facebook

Támogatóink