home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Örökségvédelem
Káich Katalin
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám

Örökségvédelem dolgában igen rosszul állunk. Egyszer már igazán jó lenne olyasmiről írni, ami kellemes, ami szívet melengető, ami egyszerűen csak van a lélek gyönyörűségére. Aztán kimegy az ember az utcára, és, ahogy mondani szoktam, szembejön vele az élet. Egyre több Szabadkán a romos ház. Egykor v...

Örökségvédelem dolgában igen rosszul állunk. Egyszer már igazán jó lenne olyasmiről írni, ami kellemes, ami szívet melengető, ami egyszerűen csak van a lélek gyönyörűségére. Aztán kimegy az ember az utcára, és, ahogy mondani szoktam, szembejön vele az élet.
Egyre több Szabadkán a romos ház. Egykor volt szép, nagy méretű, kényelmet biztosító polgári házak sokasága ma levált vakolattal, betört ablaküvegekkel mered a járókelőkre. Nem értem, hogy lehet meglévő dolgokat szándékosan átengedni az enyészetnek. Mindannyian a mulandóság foglyai vagyunk, de hogy eljövetelét miért kell siettetni, azt már valóban nem értem. Azaz az okot mégiscsak értem. Mert egy olyan világban élünk, amelyben a felelős poszton levő emberek nagy többsége múltismeret dolgában elégtelen osztályzatot kaphatna. De itt vannak azok is, akik a múlt elsöprésével tudják csak elképzelni a jövőépítést. Ez az a magatartásforma, melynek mozgatórugója a velemkezdődikatörténelem önelégült és dölyfös rátartisága. S hát persze, vannak számosan ma már azok is, akik kiirtanának minden múltat idéző emléket saját gyökértelenségük tényének elmaszatolására. Sok ellensége van tehát a múltnak, s ez meglátszik számtalan jobb sorsra érdemes szabadkai ház állapotán. Pedig van egy Községközi Műemlékvédelmi Intézete a városnak, de hát a politikai akarat mindig is erősebb volt a szakmailag megindokolható tények figyelembevételénél. Ennek látta kárát pl. Zomborban a Palata Inforo épülete meg a Vadászkürt Szálloda befogadóképességének megnövelésére mellette felhúzott, gabonatároló-szerű borzalom.
Nem tudom meddig tarthat el egy-egy negatív áramlat uralma, de azt megtapasztaltam, hogy az ezredfordulónkra igencsak felgyorsult az idő. Így most azokra a jelekre hatványozottan odafigyelek, amelyek valamiféle változás előhírnökeiként is értelmezhetőek. Ezért üdvözlöm nagy respektussal a nemrég újra felélesztett kétnyelvű kiadványt, a Zaštitart, azaz az Örökségvédelem II.-t, mely a helybeli Műemlékvédelmi Intézet munkatársainak erőfeszítéseit dicséri, mindenekelőtt Vass Géza igazgatóét és a kötetszerkesztő Silling Lédáét. A háromszáz példányszámban publikált szakdolgozat-gyűjtemény kiadását egyébként a Bethlen Gábor Alapítvány támogatta.
Régészet, történelem, építészet, restauráció és néprajz a dolgozatok témaköre, melyet Szekeres Ágnes archeológiai kisszótára egészít ki. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartom, mert a visszakeresés szempontjából nagy segítségére lehet azoknak, akik egy-egy konkrétum mentén kívánnak tájékozódni.
Én itt most két témával kapcsolatban fogalmazom meg gondolataimat, de nem minősítésről van szó, csupán érdeklődési köröm adja nekik a látszólagos elsőbbséget.
Nagy kíváncsisággal tanulmányoztam Vass Géza Evlia Cselebi két Szabadkája című izgalmas munkáját. Jelesül, a Szerző igyekszik feloldani azt az ellentmondásosságot, amely a neves 17. századi török utazó Szabadkára vonatkozó leírásából olvasható ki. A bizonyítandó feltételezés abból indul ki, hogy a 16. század végén a Felvidéken létezett egy ugyancsak Szabadka nevű palánkvár, mely 1593 novemberében, a tizenöt éves háborúban semmisült meg. Ergo, Evlia Cselebi már csak a romokat láthatta. Amikor utazásait befejezve jegyzetei alapján összeállította tíz kötetben Útleírásait, a két Szabadka-történet összemosódott, s így írhatta le auktorunk azt is, hogy Bocskai Istvánnak köze volt a mi Szabadkánkhoz, amit egy róla szóló horvát népdallal hozott összefüggésbe.
Dömötör Gábor két írásban is foglalkozik a szabadkai zsinagógával. Szövegei egy kicsit megnyugtattak az egyedülálló építészeti remekmű sorsát illetően. Szeretném remélni, hogy valósággá válik a Szerzőnek egyik kulcsfontosságú mondata, miszerint ''Az állagmegőrző és helyreállító folyamat után a szabadkai zsinagóga kulturális és vallási célokat szolgáló épület lesz”.
Úgy legyen!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..