home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örökséged, örökségem, örökségünk
2015.10.20.
LXX. évf. 41. szám
Örökséged, örökségem, örökségünk

Vajdaságban rengeteg a jó zenész, rengeteg a jó népzenész, akinek rengeteg jó ötlete van. Most ismét összeállnak, és együtt, sokan mutatják meg, milyen szép is a magyar nép zenéje. Október 24-én Óbecsén rendezik meg ugyanis az Örökségünk elnevezésű népzenei koncertet.

Vajdaságban már régóta élőnek nevezhető a népzene, hiszen fiatalabb és idősebb generációk foglalkoznak ápolásával, jelentős művészek kerülnek ki ebből a körből, több városban szerveznek rendszeresen táncházakat, falunapok, neves ünnepek fényét emelik népzenészeink és néptáncosaink, a Durindó és a Gyöngyösbokréta pedig lehetőséget ad a baráti megmérettetésre is.

Az Örökségünk koncerten viszont senki nem fog versenyezni, éppen ellenkezőleg. A műsor a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdeműnek. A rendezvény ötlete a szintén évente megrendezendő Vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel: az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy a hangszerlelkek együtt zengése az emberi lelkek egyidejű vibrálását idézhesse elő — mondták a szervezők. 

A zenésztalálkozón fogalmazódott meg a koncert célja, koncepciója is. A szervezők arra törekednek, hogy létrehozzanak egy rendezvényt, mely fellépési lehetőséget nyújt minden aktív zenekarnak, olyanoknak is, amelyek egyébként kevesebb lehetőséget kapnak. Ezen az estén bemutathatják a szűkebb pátriánkban is jelentős népzenei mozgalmat, mely most is működik. A népzenészek ezzel szeretnék kifejezni hálájukat elődjeinknek, akik a mozgalmat elindították, ezzel is jelezve, hogy a munkájuk gyümölcse mára beérett. Nem titkolt céljuk a népzenének a fiatalok minél szélesebb körében való népszerűsítése, valamint hogy a néphagyomány ne csak az úgynevezett kiváltságosok privilégiuma legyen, hanem a mindennapok szerves része — a lehető legeredetibb formájában.

A koncerten az egész magyar nyelvterületről felcsendülnek majd dallamok, a Dél-Alföldtől kezdve a mai Magyarországon és Felvidéken át egészen Erdélyig, ismertetve zenei hagyományunk sokszínűségét. A rendezvény egyediségét mutatja, hogy a zenekarok nemcsak külön-külön, hanem különféle alkalmi összeállításban, illetve együtt, nagyzenekarként is megszólalnak majd. A koncert után az érdeklődőket táncházra csábítják, melyen táncoktatók jóvoltából mindenki részesévé válhat az élő hagyománynak.

Fellépők: Batyu együttes, Csalóka zenekarSzökős Néptáncegyüttes, Juhász Zenekar, Véka együttesFokos zenekarKócos zenekar.


Az Örökségünk nevű népzenei rendezvény helyszíne
az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör.

A szervezők minden népzenét szerető embert várnak
október 24-én este nyolc órára.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..