Örökös megosztottság

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Örökös megosztottság

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága augusztusi ülésén elemezte az emberi és kisebbségi jogok romániai helyzetét. A román kormány hivatalos országjelentésén kívül két árnyékjelentés is készült a témában. Az egyiket, a magyar kisebbség helyzetéről szólót, három m...

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága augusztusi ülésén elemezte az emberi és kisebbségi jogok romániai helyzetét. A román kormány hivatalos országjelentésén kívül két árnyékjelentés is készült a témában. Az egyiket, a magyar kisebbség helyzetéről szólót, három magyar civil szervezet: a Pro Regio Siculorum Egyesület, a Bolyai Kezdeményezőbizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács terjesztette a bizottság elé, a másikat pedig a romák helyzetével foglalkozó Criss Romani egyesület nyújtotta be. A meghallgatás után novemberre várható a nemzetközi szervezet állásfoglalása.
A román kormány azonban szokásához híven kihasználta a világhírű magyar ,,összetartás'-t, és sikerült megfelelő magyar nemzetiségű személyeket ültetni a román kormányképviselet testületébe. Így a kormánydelegáció vezetője Asztalos Csaba volt, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, valamint a küldöttségben helyet kapott még további két magyar tisztségviselő, Markó Attila kisebbségügyi államtitkár és Szőcs Domokos is. Ebből logikusan lehet következtetni arra, hogy a világszervezet, azaz az ENSZ mennyit fog érzékelni a székelyföldi helyzetből.
A magyar szempontot egyébként Hantz Péter és Cunnold-Benkő Erika képviselte, akik a magyar civil szervezeteket prezentálták, illetve előadást tartottak a Székelyföld területi autonómiájának, továbbá a romániai magyar oktatásnak a kérdéskörében. A másfél órás prezentáció során igyekeztek életszerűen bemutatni a romániai magyarság helyzetét a nemzetközi bizottságnak, melynek tagjai többnyire szemmel láthatóan először szembesültek ezzel a témával.
Hantz Péter arról is beszélt, hogy a kormányküldöttség magyar tagjainak többsége hozzászólásában nem említette a magyar kisebbséget érintő kérdéseket, valamint Markó Attila -- egyetlen problémakört leszámítva -- a konkrétumok kerülésében és a román országimázs megőrzésében volt érdekelt.
Markó Attila igyekezett elhárítani a vádakat, s azzal védekezett, hogy szerinte az ENSZ dokumentumai túlságosan általánosak ahhoz, hogy a romániai magyarság még megoldásra váró problémáit orvosolhassák. Ezenkívül Székelyföld problémájának az ügyét a ruandai népirtással összehasonlítva azt próbálta bizonyítani, hogy az ENSZ-ben a romániai kisebbségek problémája nem prioritás. A küldöttség vezetője, Asztalos Csaba is önvédelemre szorult, a román kormányálláspontot hangsúlyozta, miszerint a székelyföldi autonómiához politikai döntés szükséges. Ennek pedig Romániában kell megszületnie. Érvrendszerében igyekezett a romák helyzetére terelni a hangsúlyt, hiszen ez az ügy már úgyis ,,kibukott' nemzetközi szinten, illetve a magyar kormánytagok számára kevésbé kínos egy ilyen probléma felvállalása. A nemzetközi színtér negligálása azonban nem vezethet eredményre.
Ezt követően borítékolni lehet, hogy az ENSZ inkább a romakérdéssel foglalkozik majd kritikus módon. Annál inkább, mert a napokban Franciaország meglehetősen ,,alternatív" megoldást szorgalmaz a betelepült romák kapcsán. åk ugyanis visszatelepítenék őket Romániába, ráadásul erre még Uniós támogatást is várnának.
Bukarest egyébként kétségbe vonja a romák hazaküldésének jogosságát, Párizs viszont azt veti Románia és Bulgária szemére, hogy nem tesznek eleget a saját állampolgáraiknak a társadalomba való integrálásáért, noha milliárdokat kapnak az Európai Unió alapjaiból a hátrányos csoportok számára. A vita nemcsak a három ország között folyik, hanem Párizs ellen fordult több emberi jogi szervezet is, és megrótta Franciaországot a romákkal való bánásmódja miatt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) is egy Strasbourgban kiadott közleményében.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Örökös megosztottság
Körkép
  • TÓTH Péter
  • 2012.10.31.
  • LXVII. évfolyam 44. szám
Örökös megosztottság
Művelődési Körkép
  • MÁRIÁS Endre
  • 2010.11.24.
  • LXV. évfolyam 47. szám
Facebook

Támogatóink