home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Őrizni kell az élővilág sokszínűségét
Kartali Róbert
2019.06.01.
LXXIV. évf. 22. szám
Őrizni kell az élővilág sokszínűségét

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség nemzetközi napját, május 22-ét munkával ünnepelték a Palics—Ludas Közvállalat szakmunkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkból érkező kollégáikkal, akikkel már több mint húsz éve működnek együtt.

A jeles nap alkalmából a természetvédelmi szakemberek terepszemlét tartottak a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum területén, majd meglátogatták a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátumot, a Szabadkai-homokvidék Különleges Értékű Tájat, a Palicsi-tó Természeti Parkot és a Palicsi Kocsányos Tölgyek Természeti Emléket is.


A szerző felvételei
 

A biológiai sokféleség a földi élet alapja, és minden ember életére közvetlen hatással van. Bolygónkon az elmúlt néhány évtizedben riasztó mértékben csökkent mind a fajok, mind az élőhelyek száma, sajnos elsősorban az emberi nemtörődömség miatt. A védett területek kezelőjének így az is feladata, hogy figyelmeztessen a biológiai sokféleség fontosságára és megőrzésére — állítják a természetvédők.

— A biodiverzitás napján rá kell irányítani a figyelmet a faji és a táji sokszínűségre, hiszen egyértelmű, hogy veszélyben van. A negatív emberi hatások miatt fajok tűnnek el, és erről nap mint nap értesülünk. Ez a kisebb, szemmel alig látható fajokat, illetve a nagyobb testű állatokat is érinti, ami óriási baj — mondta el a Ludasi-tó partján megtartott sajtótájékoztatón Vinkó Tamás, a Palics—Ludas Közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa. Hozzátette, hogy a közvállalat öt védett területet kezel, ezeket most mind körbejárták a magyarországi kollégáikkal.

— A két ország természetvédelmi szakemberei között a Kiskunsági Nemzeti Park 1975. évi megalakulása óta folyamatos a kapcsolattartás. A határokat emberek húzták meg, de ezeket a vonalakat a természet nem ismeri. A táj, mely Magyarországon kezdődik, itt, Szabadkán ér véget, így mindkét oldalon ugyanolyan életkörülmények között élnek a növények és az állatok is — nyilatkozta Krnács György, a Kiskunsági Nemzeti Park szakmunkatársa. Kiemelte, hogy két faj megvédése közös ügy, hiszen az egyhajúvirágnak és a délvidéki földikutyának Európában csak itt található ekkora állománya.

— A természetvédelmi őröknek összetett feladataik vannak, elsődleges céljuk, hogy megőrizzék a természetes értékeket. Figyelik a terepet, az ott történő változásokat, és próbálják meggátolni a szabálysértéseket. Részt vesznek oktatási programokban, aktív természetvédelmi munkákat dolgoznak ki és végeznek el, valamint a lakossággal is együttműködnek a természetvédelmi területek megoldása érdekében — mondta Szekeres Ottó, a Palics—Ludas Közvállalat természetvédelmi őre. A biodiverzitás napja alkalmából madárgyűrűzést is végeztek a szakemberek, ezzel kapcsolatban Szekeres kiemelte, hogy a madarak megismerésének ez az egyik eszköze, és így hatékonyabban tudják védeni őket. A madarak lábára felhelyezett alumíniumgyűrűkkel meg tudják különböztetni egymástól az egyedeket. Megfigyelhetik, hogy egyes fajok mikor kezdik a költést, mennyi fiókát nevelnek, melyek azok a tényezők, amelyek negatívan vagy pozitívan hatnak a költés eredményességére, valamint a madarak vonulási útvonalát is nyomon tudják követni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..