home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Óriási a felelősség és a teher
2010.07.28.
LXV. évf. 30. szám
Óriási a felelősség és a teher

- Szabó Attila felvétele* Körülbelül egy hónappal ezelőtt, június 30-án alakult meg az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács, sőt megtartotta első munkajellegű ülését is, és több fontos kérdésben döntött. Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban a nyilvánosság és a sajtó kevesebbet foglalkozi...

- Szabó Attila felvétele

* Körülbelül egy hónappal ezelőtt, június 30-án alakult meg az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács, sőt megtartotta első munkajellegű ülését is, és több fontos kérdésben döntött. Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban a nyilvánosság és a sajtó kevesebbet foglalkozik a vajdasági magyarság miniparlamentjének is nevezett intézményével, a háttérben elmélyült munka folyik. Elnök úr, milyen háttértevékenységek zajlanak?
- Nemhogy nyugalom nincs az MNT körül, hanem épp emberpróbálóan megfeszített munka folyik. Ennek részeként július 30-ára összehívom az MNT második munkajellegű ülését. Az elsőn csak megkezdtük az állandó bizottságok megalakítását, de többnek a létrehozása még hátravan, a második ülésre halasztottuk, emellett a bizottságok munkájára vonatkozóan módosítjuk a jelenlegi határozatokat, illetve kinevezzük a tagokat is. A másik fontos napirendi pont a Pannónia Alap alapító jogai átvételének a megvitatása lesz. Ez az intézmény a délvidéki magyarság egyik legjelentősebb médiaházává nőtte ki magát, és azt gondolom, hogy mi sem természetesebb, hogy az egyik alapítója a Magyar Nemzeti Tanács legyen. Ezenkívül napirenden szerepel még az MNT statútumának a módosítása is, valamint az illetményekről is tárgyalni fogunk, és megvitatjuk az iskolaszékek tagjai és az igazgatók kinevezése körül előállt helyzetet. Az MNT Közigazgatási Hivatalának és oktatási bizottságának elég sok a dolga, és még csak most próbáljuk kialakítani a mechanizmusokat. A harmadik teendő, ami ugyancsak sok energiát igényel, az a Közigazgatási Hivatalnak a felépítése és felállítása. Mindezzel párhuzamosan zajlik az átadás és átvételi folyamat is: az MNT előző vezetése a meglévő összes ügyet folyamatosan adja át, ami szintén nagyon időigényes munka. Magyarán nemcsak hogy uborkaszezon nem lesz, hanem épp ellenkezőleg: gőzerővel folyik majd a munka. Az az egy szerencsém, hogy tanítási szünet van, különben betegszabadságot kellene kivennem.
* Említette, hogy az MNT-tagoktól aktív, kritikus hozzáállást vár el. Az első munkajellegű ülésen sok minden kiderült: például az, hogy az összejövetelek bizonyára sokáig elhúzódhatnak majd. Ön szerint meddig terjedhet a kritikus hozzáállás?
- Mindaddig, amíg a hozzászólások, javaslatok, bírálatok az ügyrend keretei között mozognak. Teljes terjedelmükben helyet fogok adni a bírálatoknak, még akkor is, ha tartalmilag nem értek velük egyet. Nem látom okát, indokát annak, hogy korlátozzam a felszólalásokat. Érdemben viszont mindaddig üdvözlöm ezeket a néha túlméretezett, önismétlőnek tűnő bírálatokat, ameddig nem öncélúak. A gond akkor kezdődik, ha a felszólalások célja a munka minőségének a rongálása, az ülések időtartamának az indokolatlan elhúzása, illetve az átlátszó demagógia lesz.
* Az átszervezés és a bizottságok felállítása után melyek azok a programok, amelyek prioritást élveznek majd?
- Amikor a Közigazgatási Hivatal és a bizottságok felállnak, akkor az érdemi munka két cél megvalósításáért kezdődik majd el: a fejlesztési stratégiák megalkotása, az erőforrás és intézményi kataszterek elkészítése érdekében. Pontos képet szeretnénk kapni arról, hogy a különféle területeken mi a valós helyzet. Szinte hihetetlen, hogy ezek a kataszterek hiányoznak. Akármennyire furcsán hangzik is, de nincs meg például a művelődési házainknak vagy egyesületeinknek a naprakész katasztere. Nem tudjuk, milyenek a tulajdonjogi viszonyok, kik az alapítók, arról nem is beszélve, hogy nem tudjuk, hogyan áll a műkincseink katasztere. Természetesen ez nem mind az MNT feladata, de ezeknek az adatbázisoknak az elkészítése előfeltétele annak, hogy a stratégiák jók legyenek. Természetesen vannak területek, ahol előrehaladott a munka, és vannak területek, ahol úgyszólván a nulláról kell kezdeni az elvégzését. A másik része az érdemi feladatoknak a kiemelt programjaink gondozása. Minden területen kijelöljük azokat a fő programokat, amelyek végrehajtásához még az idén hozzálátunk. Többször említettem már a felsőfokú végzettségű fiatalok arányának a növelése érdekében bevezetendő ösztöndíj-, diákhitel- és egyetemistaotthonok programját. De ide tartoznak a nyelvhasználat területén is bizonyos programok, illetve a média területén a Magyar Szó talpra állítása, a példányszám növelése, az egységes médiatér kialakítása. Tehát kijelölünk néhány fontos és nagyméretű projektumot, és ezek sikeres végrehajtásának megkezdjük az előkészületeit. Mindezeken kívül az úgynevezett közigazgatási, igazgatási jogosítványaink hatékony gyakorlásának a rendszerét kell felállítanunk, és el kell döntenünk, hogy melyek lesznek azok a kiemelt fontosságú magyar intézmények, amelyeknek az alapító jogait társalapítóként vagy egészében átveszi az MNT. Ezek a folyamatok mind-mind összefüggnek.
* A tervek, víziók hatékony megvalósításához partnerekre van szükség. Ezen a téren az MNT milyen lépéseket tervez?
- A mi autonómiatörténetünk sikere attól függ, hogy miként tudunk sáfárkodni azzal a lehetőséggel, amely megnyílt a délvidéki magyarság előtt. Az egész Kárpát-medence autonómiatörténetének sikere attól függ, hogy MNT mennyire lesz sikeres. Óriási a felelősség és a teher, de nemcsak azért, mert az emberek óriási számban ránk szavaztak, és joggal várnak ezért cserébe valamit, hanem azért is, mert egy eszme, egy elv, egy kollektív jognak a helyénvalóságát is teszteljük most. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, arra van szükség, hogy összefogjuk és összpontosítsuk az erőnket. El kell foglalnunk Szerbiában a megfelelő helyünket az államszervezeten belül. A másik kérdés az, hogy vajon tudjuk-e majd a tekintélyünket oly mértékben felhasználni és erősíteni, hogy komolyan vegyenek bennünket. Ennek egyik módja az, amikor jogi úton szerzünk érvényt akaratunknak, a másik pedig az, amikor informális, politikai eszközökkel szerzünk tekintély magunknak. Ennek az államszervezetnek tíz évig része voltam, nagyon sok embert ismerek, vannak személyes kapcsolataim, és igyekszem ezeket a kapcsolatokat fel is használni a céljaink érdekében. Másrész nagyon fontos a Vajdasági Magyar Szövetségnek az asszisztenciája ebben a folyamatban. Csak akkor lehet az MNT sikeres, ha nemcsak a saját erőforrásaira alapoz, hanem arra a VMSZ-es politizálásra, amely tulajdonképpen létrehozta a törvényt, az MNT-t. A másik eleme a sikernek Magyarország. Ha a Magyar Köztársaság határon túli támogatáspolitikája követi az MNT prioritásait, akkor ezzel jelentősen megnő annak az esélye, hogy a vállalásoknak a gyakorlatban is lesz eredményük. A partnerség nem kizárólag csörgő forintban vagy euróban mérendő, hanem lényeges a politikai támogatás is. Magyarország számon kérheti Szerbiától a vállalásokat az integrációs folyamat során. A sikerességnek van még egy eleme: az MNT hivatalának az adminisztratív kapacitásától, szakmaiságától, felkészültségétől rengeteg függ ebben a folyamatban. Tulajdonképpen ezért szentelek oly nagy erőfeszítést annak, hogy itt egy működő döntés-előkészítő mechanizmust hozzak össze - ami profi alapon történik. Mindig annak az elvnek voltam a híve, hogy segíts magadon, az Isten is megsegít. Azt kell megtölteni tartalommal, amit meg lehet tölteni tartalommal, és annak kell megtöltenie, aki ebben a leginkább érdekelt. Nekünk fontos, hogy az MNT elnyerje a méltó helyét a jogrendben. Azt, amit mi megtehetünk, nem szabad mástól várni.
TOMEK Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..