home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Önállóságra és szabadságra nevelés
Bíró Tímea
2020.03.18.
LXXV. évf. 11. szám
Önállóságra és szabadságra nevelés

A Montessori-szemléletű nevelés Maria Montessori olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus nevéhez köthető, aki a gyermeknevelésben rendkívül fontosnak tartotta a gyermek tiszteletét. A köztudatban a Montessori pedagógiai-pszichológiai iskola olyan módszert takar, amely a gyermek önállóságát és kibontakozását támogatja.

A szabadkai Anahitas — a Nők és a Kismamák Gondozója Egyesület alapítói, Kunyi Farkas Klaudia és Kunyi Róbert is szembesülnek a Montessori nevelési mód népszerűségével, ezért úgy döntöttek, hogy egy nyolc alkalomból álló tanfolyamot indítanak az egyesületben. Szerdánként a Szerbiai Montessori Egyesület elnöke, Bedrosian Erzsébet vezeti be az érdeklődőket a gyermeknevelés Montessori-tanaiba.

A szabadkai Bedrosian Erzsébet 2004-ben Magyarországon sajátította el a nevelési módszert, melyet 0—3 éves korban a legfontosabb alkalmazni.


A szerző felvétele

— A 0—3 éves kor egy rendkívül meghatározó időszak, hiszen minden olyan fejlődés, amely ebben a periódusban kialakul, az összes többinek az alapja. Gondoljunk csak például az ujjak mozgására. A Montessori kapcsán mindig az önállóság és a szabadság jut az emberek eszébe, de közben mindannyian tudjuk, hogy vannak szabályok, határok is az életben. A Montessori itt próbál meg egyensúlyozni, hogy hogyan adjak szabadságot valakinek úgy, hogy elfogadja, vannak határok, elfogadja a másságot és a másik embert. Nagyon fontos azt megtanítani a gyereknek, hogy ugyanúgy, ahogy neki van szabadsága, a másik gyereknek is van saját szabadsága, és rá kell vezetni arra, hogyan valósítsa meg a szabadságát úgy, hogy ne korlátozza a másikét. Maria Montessori a szabadság mellett az önállóságot is hangsúlyozta, és a kettő nagymértékben összekapcsolódik, hiszen az önállóság, a másoktól való függetlenség valahol szabadság is. Ha azt szeretném, hogy a gyermekem szabad és önálló legyen, akkor segítek neki fejleszteni minden olyan képességét, amely az önállóságát támogatja — mondta el Erzsébet.

A foglalkozások egymásra épülnek, az első négy órán a Montessori alapjaiba tekinthettek be a résztvevők. A szabadság és az önállóság fogalmát járták körül több megközelítésből.

— Nem szabad lebutítani a szabadságot, mert az nem azt jelenti, hogy azt teszek, amit akarok, hanem hogy igen, azt csinálom, amit szeretnék, de vállalom érte a felelősséget. Ez a nevelési módszer ügyel arra, hogy sem a káosz, az anarchia, sem pedig a rideg szabályozás ne domináljon, hanem a kettő között egyensúlyozzon. A filozófiai tudás átadása után megismertettem a szülőket a Montessori eszközeivel, melyek akkor tudják kifejteni a fejlesztő hatásukat, ha megfelelően adagoljuk a gyermekeknek. Immár a kicsik is bekapcsolódnak a munkába, tehát megpróbáljuk a gyakorlatban is alkalmazni azt, amiről szó esett a korábbi órákon. Kiemelkedően fontos, hogy figyeljük a gyereket, hiszen tudjuk, hogy ebben a korban nehéz hosszabb ideig fenntartani a koncentrációját, de ha azt látjuk, hogy valami igazán érdekli őt, akkor segítsük elő, hogy minél tovább foglalkozzon azzal a dologgal. Bízom benne, hogy a szülőknek sikerül az itt kapott tudást hasznosítaniuk a mindennapokban — fűzte hozzá a pedagógus.

A tanfolyam a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..