home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ölelgetnivaló babák és mackók
Tóth Lívia
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Ölelgetnivaló babák és mackók

Csodás baba- és mackóvilág címmel szervezett a zentai Rozetta Kézműves Társaság kiállítást, melyen a meghirdetett baba- és mackógyűjtő és -készítő verseny legszebb darabjait tekintették meg az érdeklődők.

A megnyitóra egybegyűlteket Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató-muzeológus, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke, dr. Györgyi Erzsébet budapesti néprajzkutató, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke és Keglovich Ferencné Zita a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke köszöntötte.
A Művelődési Ház kiállítótermébe lépve a látogató úgy érezte, mintha Meseországba vagy legalábbis egy játékboltba tévedt volna, hiszen a hatalmas teremben szebbnél szebb babák, főleg pedig mackók csücsültek szorosan egymás mellett. Miközben a kézzel varrott brumikat csodáltam, és igyekeztem pár fénykép erejéig megörökíteni a díszes társaságot, egy idős néni lépett mellém.
— Ezeknek én vagyok a mamájuk — mutatott egy csoport macira. Böde Erzsébet elmondta, a kiállításra 28 mackót hozott, de legalább negyvenet varrt már. Egy részüket eladta, a többit elajándékozta az unokáknak, dédunokáknak.
Bámészkodásom során megilletődve torpantam meg annál az asztalnál, ahol a helyet foglaló mackók életkorát is feltüntették. Barnika 71 éves, Joci maci 42 éves, Füles 40 éves... Úgy tűnik, a szép kort megélt játékszereket a családokban még mindig megbecsülik, kézről kézre, vagy inkább generációról generációra adják. A megkopott, esetenként rongyosra nyűtt mackók magukon viselik a szeretet évtizedes jeleit, de annál kedvesebbek és értékesebbek a gazdájuknak. Az összeállításban természetesen láthattuk a mai kor mackóit is, szürke, piros, rózsaszín, kék puha plüssállatokat, amelyek már sorozatban készülnek, de azért szerethetőek.

Az eltűnőben lévő világ rejtelmei
A szervezők szerint a rendezvény és az annak apropóján készült kiadvány elsődleges célja, hogy bepillantást nyújtson egy eltűnőben lévő világ rejtelmeibe, ugyanakkor a természetes alapanyagokból készült gyermekjátékok révén bemutassa őseink kultúrkincsének gazdagságát is. A régi, kedves, egyszerű játékok a gyermekek helyes érzelmi és értelmi fejlődését segítik. A köréjük tervezett foglalkozások szándéka kimozdítani a gyermekeket a tévé elől, a számítógépes játékok rengetegéből, hogy megismerjék az önálló alkotómunka értékét, valamint a hagyományok, a közösség megtartó és éltető erejét.
A legkedveltebb, legváltozatosabb játékszerek régen a babák és a játékállatok voltak, amelyeket a gyermek maga készített, általában a környezetében található anyagokból, a kukorica és a cirok szárából, csutkából, csuhéból, fából, papírból, hulladékrongyból és hasonló anyagokból. A tanyán és falun nevelkedő kislányok gyakran babáztak rongy- vagy csutkababával. A saját kezűleg készített babának többszörös lelke van. Egyik, amelyet tervezője, majd készítője, a másik, amelyet a vele játszó leányka lehel belé. A gyerekeknek életre szóló élmény, ha a nagyszülővel vagy a szülővel együtt alkotva játékot készíthetnek, főleg, ha az egy ölelgetnivaló baba vagy mackó. A közös varrogatás kiváló időtöltés lehet az előttünk álló hosszú téli estékre.
A csodás baba- és mackóvilág elnevezésű kiállítás létrejöttéért külön köszönet illeti Muhi Viktória és Sóti Milánka játék- és babagyűjtőket, a Caritas Idősek Napközi Otthonának ügyes kezű asszonyait, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola és a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulóit, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola képzőművészeti szakkörének tagjait.

Hány éves Teddy mackó?
A kedves játékmackó története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első igazi plüssmackót a német Steiff játékgyár készítette 1902-ben. A plüssbundás, cipőgombszemű, kibélelt mackó egy évszázada mintája minden játékmacinak. Nevét állítólag onnan kapta, hogy az éppen soros amerikai elnök, Theodore Roosevelt, akit Teddyként emlegettek, egy vadászat alkalmával megvédett egy medvebocsot: ahelyett, hogy lelőtte volna, megsajnálta. A Washington Post azonnal megírta a sztorit, karikatúrában örökítve meg az elnököt és a bocsot. Egy játékbolt-tulajdonos, a brooklyni Morris Michtom kapott az alkalmon, és a felesége, Rose által készített, faforgáccsal kitömött játékait 1903 februárjában Teddy mackóként (Teddy’s Bear) dobta piacra — természetesen az elnök engedélyével. Ami azt is jelenti, hogy Teddy mackó jövőre 110 éves lesz.
Mára már a játékmackó is, mint szinte minden más, tömegcikké vált az ázsiai országok gyártása révén. De a maci továbbra is hódít, és nemcsak játékmaciként népszerű. Ott van például a Tv-maci, Micimackó, Vackor, Dörmögő Dömötör vagy Balu a Dzsungel könyvéből.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..