home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Október 28-án és 29-én referendum!
Orosz Ibolya
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám

SZOMBAT ESTI LÁZ. Szeptember 30-án, a hónap utolsó napjának estéjén a szerbiai parlament egyhangúlag elfogadta Szerbia új alkotmányát. Taps, általános nemzeti összeborulás. A kormányfő, Vojislav Koštunica ezúttal egy nevetést is megengedett magának (mit mondjak: csöppet sem áll neki jól!). Pred...

SZOMBAT ESTI LÁZ. Szeptember 30-án, a hónap utolsó napjának estéjén a szerbiai parlament egyhangúlag elfogadta Szerbia új alkotmányát. Taps, általános nemzeti összeborulás. A kormányfő, Vojislav Koštunica ezúttal egy nevetést is megengedett magának (mit mondjak: csöppet sem áll neki jól!). Predrag Markoviæ házelnök kedélyesen elmagyarázta: azért tart majd teljes két napon át a népszavazás, hogy aki 28-át, a szombatot a Belgrádi Könyvvásáron töltené, az vasárnap még nyugodtan elmehessen voksolni! Ebből arra lehetne következtetni, hogy a jelzett napon Szerbia apraja-nagyja Belgrádba igyekszik, hogy belelapozhasson az új kiadványokba, s százezrek tolonganak, hogy bejuthassanak a könyvvárra. A szakállas ember eme vicce nyilván abból fakad, hogy civilben vállalkozó, mégpedig könyvkiadó.
Mit lehet tudni az új alkotmányról? Sajtóhírek szerint ,,Szerbia a jog uralmán, a szociális igazságosságon, a polgári demokrácia elvein, az emberi és kisebbségi jogokon és szabadságjogokon, valamint az európai elveken és értékeken alapuló, a szerb nép, és a Szerbiában élő polgárok állama'. Boris Tadiæ, Szerbia elnöke és Vojislav Koštunica kormányfő a parlamenti szószékről szólította fel a polgárokat, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak az új alkotmányra. Èedomir Jovanoviæ, a Liberális Demokrata Párt elnöke bejelentette, hogy a népszavazás bojkottálására fogja felszólítani a polgárokat. Szerinte Koštunica ugyanazt tette, mint 1992-ben Miloševiæ, az úgynevezett žabljaki alkotmány meghozatalakor - csak brutálisabb és képmutatóbb módon, mint a néhai hadúr. Szerinte az új alkotmány se nem európai, se nem a szabadságjogokon alapul: a nőket hátrányos megkülönböztetésben részesíti, a pravoszláv egyháznak pedig ,,Vatikánt épít Szerbiában'... Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke szerint az alkotmánytervezet némileg ,,többet ad Vajdaságnak, mint a meglévő', ám jóval kevesebbet, mint amennyit a tartomány követel magának. Azt mondta: szakemberek tanulmányozzák a szöveget, s csak ezt követően dől majd el, hogy a vajdasági hatalom bojkottra szólítja-e fel az embereket. A VMSZ lapzárta után (hétfőn este) a párt elnökségi ülése után nyilatkozik majd a javaslatról. A kosovói albán vezetés viszont azonnal reagált: az alkotmánytervezetet provokációnak tekinti.
Sok a feszültség, még több a kérőjel. Például: hogyan megszervezni a referendumot a 99%-ban albánok lakta Kosovóban?! A másik: valóban még az idén (decemberben) választások lesznek Szerbiában?
NEVESINCS ORSZÁG ÚJ ALKOTMÁNYA. Boris Tadiæ megdöbbenve tapasztalta, hogy New Yorkban, az ENSZ székházában álló világtérképen nincs rajta Szerbia neve! A térképen ott van minden ország neve, egyedül a volt Jugoszlávia államot jelöli számokkal, s Szerbia neve helyett a térképen ez áll: 3! ,,E térkép szerint én a hármas számú ország elnöke vagyok' - mondta Szerbia elnöke, s ezt a tényt sérelmezte is az ENSZ főtitkáránál. Nos, nevesincs országban az elmúlt hét is az alapdokumentum körüli történésekről szólt. Gyorsított ütemben folytak az egyeztetések - a kormányfő ez ügyben naponta legalább három delegációt fogadott -, miközben az alapdokumentum szövegéről semmit sem tudtunk. Azaz, csak egyet: Kosovo Szerbia elidegeníthetetlen részeként szerepel majd az alkotmányban. Annak szövegét még Koštunica helyettese, Ivana Duliæ-Markoviæ kormányalelnök sem látta, olvasta. Ezt egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón mondta el az újságíróknak. Az összejövetel előtt azon gondolkodott, el se megy a sajtótájékoztatóra, mert ugyan mit válaszolhatna az újságíróknak, ha az új alkotmányról kérdezik!? Itt jegyzem meg: október 1-je óta a szabadkai hölgy és minisztertársai már ,,könnyebb' helyzetben vannak - a G17 Plusz párthoz tarozó politikusok, ahogy ígérték is, lemondtak a kormányban betöltött funkciójukról.
A procedúrát - mármint annak tényét, hogy az alkotmánytervezet különböző változatainak az összehangolását a széles nyilvánosság kizárásával, csak egy szűk kör végzi - Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi és jogalkotási titkár erősen kifogásolja. Azt mondja: ,,lehet, hogy pragmatikus, de nem demokratikus'. Ezen az állásponton van egyébként a Vajdaság minden kulcsfontosságú embere: Bojan Pajtiæ tartományi kormányfő és Bojan Kostreš, a tartományi parlament elnöke is. Persze, nem pusztán a procedúrával van bajuk: itt a Vajdaság alkotmányos státusa a tét. Mindketten azt mondják: amennyiben Vajdaság az alkotmányban nem kap törvényhozó, végrehajtó és részleges igazságügyi hatalmat, úgy arra szólítják majd fel tartományunk polgárait, hogy bojkottálják az alkotmány meghozataláról tervezett népszavazást.
Ha a készülő új szerbiai alkotmány nem irányoz elő megfelelő szintű autonómiát Vajdaság számára, a kisebbségi jogok tekintetében pedig nem tartalmaz bizonyos garanciákat, úgy a VMSZ nem is szólítja fel a polgárokat, hogy vegyenek részt a népszavazáson. Ezt Korhecz Tamás nyilatkozta, mondván: ,,Ha a tartományi autonómiával és a kisebbségi jogokkal kapcsolatos követeléseinket nem építik be az alkotmánytervezetbe, akkor arra sincs erkölcsi jogunk, hogy részvételre szólítsuk fel a vajdaságiakat'. Nenad Èanak, a VSZL vezetője bejelentette: a párt teljes gőzzel megkezdi a kampányt a referendum bojkottálására, ha az új alkotmány nem tartja tiszteletben a vajdasági igényeket: ,,A tartományi hatalom a TVT platformjában meghatározta, hogy Vajdaságnak törvényhozó, végrehajtó, és részben igazságszolgáltató hatalomra, saját vagyonra és bevételre van szüksége, és ebből nem engedünk!' A Szerb Radikális Párt pedig a múlt héten abban az esetben helyezte kilátásba a bojkottot, ha az új alkotmányban a tartomány a jelenleginél nagyobb autonómiát kap...
AZ OKTATÁSI MINISZTERNÉL. Slobodan Vuksanoviæ köztársasági oktatási miniszter a múlt héten fogadta Pásztor Bálintot, az MNT intézőbizottságának elnökét, Varga Lászlót, az MNT jegyzőjét, Anna Tomanová Makanovát, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökét és Marcel Drãgant, a Román Nemzeti Tanács titkárát. A megbeszélés középpontjában az oktatási törvény küszöbönálló módosítása állt. ,,A nemzeti tanácsok képviselői egyrészt üdvözölték azt a tényt, hogy a törvénymódosítási javaslat értelmében a közoktatás területén fog elsőként beindulni az a folyamat, amelynek során a nemzeti tanácsok mint a Szerbiában élő nemzeti közösségek országos kisebbségi önkormányzatai jelentős számú közhatalmi jogosítványokhoz fognak jutni. Másrészt viszont a kisebbségi nemzeti tanácsok képviselői felhívták a miniszter úr figyelmét a törvényjavaslat néhány, a kisebbségeket érintő hiányosságára, és előterjesztették a Szerbiában működő nemzeti tanácsok egyetértésével megfogalmazott módosítási indítványaikat' - olvasható az MNT sajtóközleményében, amely szerint a miniszter úr ígéretet tett arra, hogy a meghozatalra kerülő törvény tartalmaznia fog egy olyan garanciális szabályt, amely alapján ,,a kétnyelvű oktatás a jövőben is csak abban az esetben lesz megszervezhető, ha az anyanyelven folyó oktatás feltételei nem teremthetők meg'.
Vuksanoviæ támogatásáról biztosította továbbá a nemzeti tanácsok azon követelését, hogy a jövőben a nemzeti tanácsok az Oktatási Tanácsba 6 tagot delegáljanak. Elfogadta azt a javaslatot is, amelynek értelmében ,,a kisebbségi nyelven nevelést, illetve oktatást folytató óvodák és iskolák esetében a helyi önkormányzatokat képviselő igazgatóbizottsági és iskolaszéki tagok, valamint az intézményvezetők kinevezése során a nemzeti tanácsokat illesse meg véleményezési jog'. Végezetül kötelezettséget vállalt arra, hogy személyesen fog közbenjárni annak érdekében, hogy a tordai és a toráki iskolák önállósulására vonatkozó eljárás mihamarabb befejeződhessen.
BUNYIK HELYETT JEGES. Bunyik Zoltán, a tartományi oktatási és művelődési titkár hivatalosan is benyújtotta lemondását - a tartományi tisztségviselő, a VMSZ alelnöke diplomáciai megbízatásra, külföldre távozik. Helyére a VMSZ elnöksége dr. Jeges Zoltán szabadkai egyetemi tanárt jelölte. Múlt szerdai ülésén a vajdasági parlament elfogadta a javaslatot, és Jeges Zoltán személyében kinevezte az új tartományi oktatási és művelődési titkárt. Dr. Jeges Zoltán 1946-ban született Torontálvásárhelyen (Debellács), a belgrádi villamossági fakultáson szerzett oklevelet, Zágrábban szerzett magiszteri fokozatot, majd 1986-ban Belgrádban doktorált. A szabadkai Műszaki Főiskola tanára, 2000 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Napilapunknak nyilatkozva Kasza József, a VMSZ elnöke elmondta: azért döntöttek dr. Jeges mellett, mert rátermett, ismeri az oktatás gondjait, vezetői tapasztalata is van. A jelölt kilétét pedig azért nem hozták korábban nyilvánosságra, mert nem akarták, hogy a sajtó időnap előtt lejárassa a nevét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..