Ők is a közösség tagjai

Ők is a közösség tagjai

Zentán már hagyománnyá vált, hogy december 3-a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a városházán fogadják a Kéz a kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének tagságát.

Az idén Ceglédi Rudolf polgármester és Lőrinc Csongor, a községi tanács tagja tekintette meg a kis csoport versekből és dalból álló előadását, valamint az aktuális történésekről és problémákról beszélgetett Rác Magdolna elnökkel.

A Kéz a kézben egyesület 2001 óta működik. Kezdetben heti rendszerességgel tartották meg az összejöveteleiket, 2003 óta viszont minden nap foglalkoznak az értelmi fogyatékos személyekel, főleg fiatalokkal és gyermekekkel. Székhelyük a régi diákotthonban, a zentaiak által internátusnak nevezett épületben van, ahol délelőttönként tanulnak, játszanak, rajzolnak. Ez mellett rendszeresen részt vesznek Bácsfeketehegyen a Záporka szavalóversenyen, táborokat szerveznek, kirándulnak. Nagyon fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élő fiatalok közösségben legyenek, és ne otthon üljenek egyedül a négy fal között.

Az önkormányzatban felismerték ennek a munkának a jelentőségét és minden évben támogatják a szervezet tevékenységét: biztosítják a dolgozók fizetését és a rezsiköltséget, de más módon is igyekeznek segíteni.

Rác Magdolna elmondta, a napközis tevékenységük jelenleg húsz személyt ölel fel, de a városban még sokan vannak, akik nem járnak a foglalkozásokra. Három alkalmazottal működnek és néhány volontőrrel, akik napi szinten besegítenek. Az elmúlt hónapokban közmunkásaik is voltak, amit szintén jó lehetőségnek tartanak. Mostanában más lehetőségeken is gondolkoznak, hamarosan megszerzik a tevékenységük folytatásához szükséges állami licencet és szeretnének egy bentlakásos részt is kialakítani.

Ezekben a hetekben teljes erőbevetéssel készültek az ünnepi műsorukra – december 3-án a zentai Művelődési Házban, december 8-án pedig a Kertek helyi közösségben adják elő -- és nagy örömet jelent nekik az is, hogy őket kérték fel a város adventi koszorúján a második gyertya meggyújtására.

Ceglédi Rudolf polgármester hangsúlyozta, a városvezetés a jövőben is törődni kíván a Kéz a kézben egyesület védenceivel. A közelmúltban bemeszeltették a helyiségeket, ahol a foglalkozásaik zajlanak, és az önkormányzat átad nekik egy használt autót, hogy ezzel is könnyebbé váljon a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok szállítása.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink