home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyújtózkodjon a gerinc!
Bíró Tímea
2018.08.15.
LXXIII. évf. 32. szám
Nyújtózkodjon a gerinc!

Biztosan hallott már az olvasó a gerincnyújtó padról, mely nemcsak azoknak ajánlott, akik gerincproblémákkal küzdenek, hanem mindenkinek, hiszen a gerincet éri a legnagyobb terhelés.

A denevérpadként is ismert speciális gravitációs gerincnyújtó egy orvosi eszköz, mely gépi erővel hozza olyan helyzetbe a testet, amelyben a gerinc ízületei és annak izomzata megnyúlik. A vérkeringés megélénkül, miközben az ízületi folyadék nagy mennyiségben pótlódik, illetve a porckorongok és a csípő egyaránt felfrissül.

Az ember — felegyenesedett életmódja miatt — hatalmas függőleges irányú terhelést ró a gerincére. Ennek a testhelyzetnek az optimális viseléséhez az evolúció S alakzatot formált a gerincoszlopba, mely viszont az ülőmunkát végzőknél természetellenes helyzetet vesz fel. Ez hosszú távon gyakran vezet jelentős elváltozásokhoz. Az eszközt a hátfájdalommal és gerincsérvvel küzdőknek ajánlják a leginkább, mivel a gerincoszlopot támogató izomzat ellazul, a porckorongokra helyeződő nyomás helyett vákuum keletkezik. A szívóhatás az egészséges irányba készteti a porckorongsérveket, így a becsípődött idegek ki tudnak szabadulni. Ettől a hát- és derékfájás csillapodik, a végtagokba kisugárzó fájdalom, végtagzsibbadás enyhül vagy megszűnik. A gerincferdüléses állapot szintén javulhat. Mivel a gravitáció a denevérpadon a nyújtást csaknem a teljes szövetállományra kiterjeszti, a térd- és csípőízületek is felfrissülnek, így az ezeken a tájékokon érzett fájdalom is enyhülhet. Legalább 3 perc használatra van szükség ahhoz, hogy az ízületek ellazuljanak. A nyújtás leginkább egy edzéshez hasonlítható. Ha fájdalom lépne fel, csökkenteni kell a szöget, esetleg egy kicsit pihentetni a testet. Túlnyújtás esetén izomláz érezhető, viszont fokozatos terheléssel ez is elkerülhető. Fizikoterapeuta segítségével a panaszoknak megfelelő tornagyakorlatokat is lehet végezni az eszközön.

A kezdők mindenképp enyhe (kb. 20-30 fokos) szögben induljanak az első hetekben, amíg nem válik számukra teljesen megszokott és komfortos érzéssé a gravitációs nyújtópad használata. A teljes ellazuláshoz a testnek meg kell szoknia ezt a szöget, mielőtt egy nagyobbra váltanánk.

20-30 fok: Ekkor már nyúlnak az izmok, szalagok, jobb lesz a vérkeringés és a nyirokáramlás.

60 fok: Egy orvosi vizsgálat — műtéti úton ültettek nyomásérzékelőt a harmadik ágyéki csigolyához — szerint a beteg testsúlyának 60%-ára van szükség ahhoz, hogy a lumbális szakaszt megfelelő intenzitással megnyújtsa. Ez nagyjából megfelel a KiroMed gravitációs gerincnyújtó pad 60 fokos dőlésszögének. Ebben a pozícióban a páciens megtapasztalhatja a pad előnyeit a deréktájéki fájdalmak megszüntetésében, a szalagok és az izmok ellazulásában.

90 fok: A gerincoszlop teljes tehermentesítésének megtapasztalásához nem szükséges ekkora dőlésfok, ám a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a felhasználók fele élvezi a függőleges szabadlógás élményét, illetve a nyújtásnak azt a lehetőségét, amelyet a gravitációs pad ebben a szögben kínál.

A szaggatott vontató (20-30 másodpercig a kívánt dőlésszög, majd vízszintes állapot váltogatva) vagy az oszcilláció (ritmikus ringató oda-vissza) valójában a preferált módszerek változatosabbá tételére, relaxációra és a csigolyák közti salakanyag eltávolítására való.

Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott a nyújtópad használata, ezért mielőtt bárki kipróbálná, mindenképp konzultáljon kezelőorvosával!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..