home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyugtalanság és bizalmatlanság
Tóth Lívia
2013.02.27.
LXVIII. évf. 9. szám
Nyugtalanság  és bizalmatlanság

Három felnőtt, egy kiskorú — elfogták a tordai
rablótámadás gyanúsítottjait

Amikor a hétvége előtt Tordán jártam, még elég rossz hangulat uralkodott a faluban. Szinte mindenki arról a rablótámadásról beszélt, amely során négy személy betört a 81 éves Berényi János és felesége, a 80 éves Anna néni otthonába, az idős embereket késsel fenyegették, megkötözték őket, majd a talált pénzzel és ékszerrel távoztak. Az álarcot és kesztyűt viselő, zseblámpákkal felszerelt elkövetők a hangjukból ítélve fiatalabb személyek lehettek, hárman magyarul beszéltek. Körülbelül egy órán át tartózkodtak a házban. Távozásuk után a házaspárnak sikerült megszabadulnia a béklyóitól, értesítették a szomszédot és a rendőrséget.

Ez az eset és a korábbi lopások is nagy nyugtalanságot keltettek az alig másfél ezres lélekszámú, viszonylag elöregedett lakosságú településen. A szépkorú, gyakran magányosan élő asszonyok és férfiak napjai félelemben teltek, sokan nemcsak sötétedés után, hanem napközben sem merték elhagyni a házukat, az éjszakát rettegésben töltötték. A nyomasztó közérzet ellenére kezdtek arról is suttogni, hogy a rendőrség elkapta a tolvajokat. Helybeli volt? — kérdeztem az egyik ismerősömet, akivel az utcán találkoztam. Talán nem — válaszolta —, de állítólag vannak itt rokonai.

Később megérkezett a hivatalos közlemény is, melyből arról értesültünk, hogy a nagybecskereki rendőrség letartóztatta és 48 órára előzetes fogságba helyezte S. P. (26), D. R. (28) törökkanizsai, M. J. (35) kishegyesi lakost, valamint egy kiskorú személyt. Azzal gyanúsítják őket, hogy rablótámadást követtek el. Február 15-én hajnali fél egykor betörtek egy tordai házba, és késsel fenyegetőzve lakóitól 300 ezer dinár értékű ékszert és készpénzt raboltak el. A háromtagú banda számlájára írható több Vajdaság-szerte elkövetett ehhez hasonló bűncselekmény is.

Nem akarnak ítélkezni

A helyi közösségben Szalma Valéria titkárral beszélgettem. Elmondta, hogy az utóbbi időben valóban megszaporodtak a faluban a lopások, kisebb tolvajlások, de először történt meg, hogy az elkövetők olyan házba hatoltak be, amelyben a lakók otthon tartózkodtak, ráadásul fizikailag is bántalmazták őket. (Legutóbb 2009-ben fordult elő hasonló eset, amikor két fegyveres megkötözte és kirabolta a plébánost.) Mivel az érintettek végső elkeseredésükben már a polgárőrség megalakítását fontolgatták, a helyi tanács kérte a rendőrséget, többet járőrözzenek a faluban. Ez meg is történt, a rendőrök az elmúlt időszakban szinte mindennap megfordultak Tordán.
Igaz, a polgároknak erre is volt megjegyzésük. Azt állították,  hogy az egyenruhások nem a bűnözők felkutatásával foglalkoznak, inkább a kerékpárosokat és a traktorosokat állítgatják le és büntetik meg. — Nem tehetünk róla, hogy elhasználtak a munkagépeink, újra nem telik, a földeket viszont valamivel meg kell művelni — hangoztatták. A falubeliek kilencven százaléka mezőgazdasággal foglalkozik. Sajnos, a fiatalok közül sokan elköltöztek, Nagybecskereken, Szabadkán élnek, vagy éppen a nagyvilágban próbálnak szerencsét. Az idős szülők, rokonok viszont itthon maradtak.

A tordaiak azt sem hallgatják el, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben számos roma költözött hozzájuk, idegen, soktagú családok, akik nehezen illeszkednek be a nyugodt, falusi környezetbe, nem dolgoznak, csak a segélyre várnak, a gyermekeik nem járnak rendszeresen iskolába. Kocsikkal jönnek-mennek állandóan, van köztük hazai és külföldi rendszámtáblás is, éjjel-nappal mozognak, a jelenlétük folyamatosan észlelhető. Azt is hozzáfűzték, hogy semmi bajuk velük, nem akarnak romaellenes hangulatot kelteni, de való igaz, hogy az utóbbi időben már nemcsak kerti tolvajlások történtek. 

A betörők pénzt, ékszereket, értékes tárgyakat, műszaki felszerelést visznek el. Szinte mindenki tud egy-egy esetet és abban is sokan egyetértenek, hogy az elkövetőknek valaki súg a faluból, mert pontos információik vannak egyesek vagyoni helyzetéről, és azt is tudják, hogy kinek áll pénz a házhoz, ki adott el valamilyen értékesebb tárgyat, például traktort vagy mezőgépet. A tordaiak mégsem akarnak senki felett ítélkezni, azt állítják, ez náluk sohasem volt szokás, de találgatnak, megpróbálják összerakni az apró részleteket. És zárják a kaput napközben is, pedig ez faluhelyen sohasem volt szokás. Bizalmatlanok, lassan már egymással szemben is, de az idegenekkel mindenképpen. Őszintén szólva ez nem is árt.

A helyi közösségben azt is megtudtam, térfigyelő kamerák felszerelését tervezik a közeljövőben Torda bejáratainál és a központban. Azt remélik, ezzel talán kiszűrhetik a településen megforduló gyanús személyeket, gépkocsikat. A sikeres rendőri akció is minden bizonnyal hozzájárul a közhangulat javulásához.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..