home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nyolcvanéves volna a vajdasági magyar színjátszás nagyasszonya
Tóth Lívia
2019.03.13.
LXXIV. évf. 11. szám
Nyolcvanéves volna a vajdasági magyar színjátszás nagyasszonya

Szülőhelyén, Törökkanizsán, Romhányi Ibi (1939—2002) színésznőre emlékeztek születésének 80. és hivatásos színházi pályafutásának 60. évfordulója alkalmából.

Az egybegyűltek előbb a művésznő síremlékén, majd a szülőházán levő emléktáblánál helyezték el a kegyelet virágait. A Branislav Nušić Könyvtárban megtartott esten jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sárközi István, az MNT kulturális bizottságának elnöke, Kormányos László tartományi parlamenti képviselő, valamint Romhányi Ibi néhány pályatársa és számos tisztelője is.

Dr. Káich Katalin professor emeritus, az emlékest megálmodója és szervezője a jugoszláviai magyar, illetve a vajdasági magyar színjátszás nagyasszonyának nevezte Romhányi Ibit, aki a színészi átváltozás nagymestere volt. Vicsek Károly filmrendező az évfordulóra készített portréfilmről beszélt, melyet a közönség is megtekintett. Venczel Valentin színművész, az Újvidéki Színház igazgatója szerint Romhányi Ibi nemcsak közönségteremtő, hanem közösségteremtő művész is volt.

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megvalósuló rendezvény végén dr. Káich Katalin bejelentette, kezdeményezik a Romhányi Ibiről elnevezett színészi életműdíj létrehozását.

Tekintsék meg az eseményen készült fotóinkat, hosszabb írásunkat pedig keressék a Hét Nap március 20-ai számában. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..