Nyelvelés

Nyelvelés

Ahhoz, hogy kommunikáljunk, szükséges egy közös nyelv.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta szeptember 26-a a nyelvek európai napja. Ahhoz, hogy kommunikáljunk, szükséges egy közös nyelv. És mennyi nyelv van a világon! Mennyi sok dialektus és szleng! S milyen mókás, hogy néha nem értem, mit szeretne a temesvári kolléganő, amikor pikszet kér, ő pedig nem érti az örökírót. S egy picit megállhatunk elgondolkodni azon, hogy milyen szerencsések is vagyunk, hogy ezt a remek és fölöttébb nehéz nyelvet kaptuk anyanyelvünknek, a magyart.

Miután kiörömködtük magunkat, el is kezdhetünk nyelveket tanulni. Mert ez viszont a második legjobb élmény. Érteni másokat. Ha Franciaországban franciául szólalunk meg vagy Svédországban svédül — még ha csak egy mondat erejéig is —, rögtön kedvesebben fordulnak hozzánk, hiszen vettük a fáradságot megtanulni azt az egy mondatot. És megpróbálhatnánk sokkal többet is megtanulni. Ha több időm volna, sorra megtanulnám a portugált, a franciát, az olaszt, a spanyolt, az oroszt, az arabot, a japánt, a kínait és talán a legvégén a németet is. A becslések szerint a ma létező mintegy 6900 nyelv fele el fog tűnni a következő századfordulóra, hiszen hozzávetőlegesen kéthetente eltűnik egy. Kihalóban levő az a nyelv, amelyet kevesebb mint ezer ember beszél.

2010. január 28-án a nyolcvanöt éves Boa Senior halálával kihalt a bo nyelv. A világsajtót gyorsan bejárta a hír, mely szerint ezzel az egyik legősibb nyelv végleg eltűnt. Boa Senior az Andamán-szigeteken élt, ahol 1858-ban még 5000 bót tartottak számon — ma viszont már csak 52 van életben közülük, és mindegyikük hindiül beszél.

A legtöbb hivatalos nyelv Indiában van, számuk 17, a második legtöbb pedig a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol számuk 11. A legtöbbféle nyelv és dialektus, szám szerint 700, Pápua Új-Guineában használatos. Nem meglepő tehát, hogy a helyi alkotmányban nincs benne az a fogalom, hogy hivatalos nyelv. Az ügyiratokat angolul és pidzsinül készítik. A Földön a legtöbbek által beszélt nyelv a kínainak a mandarin dialektusa, 885 millióan használják. A második helyezett a spanyol, 332 millió beszélővel. Az angol pedig, melyet a nemzetközi kommunikáció nyelveként tartanak számon, a harmadik helyet foglalja el, 322 millió emberrel. Angliának egyébként hatszáz évig a francia volt a hivatalos nyelve.

A legtöbb nyelvre fordított könyv a Biblia (nagyjából 2400 fordítása létezik), a listán pedig a Pinocchio a második. Olyan nyelvek is léteznek, amelyek csak bizonyos körökben használatosak, hiszen kitaláltak. A méltán híres A gyűrűk Urában tizenkét kitalált nyelv van, és sok rajongó veszi a fáradságot, hogy megtanulja őket. Az eszperantó ugyancsak kitalált, körülbelül 2 millió ember beszéli, ráadásul két játékfilmet is forgattak ezen a nyelven. A pápa kilenc nyelven tweetel, a legtöbb követője pedig a spanyol oldalának van. A Vatikánban a bankautomatákat latin nyelven is lehet használni.

Egy 2010-ben végzett kutatás szerint létezik egy nyelv, melyet az egész világon csupán két agg, mexikói férfi beszél: a zoque. A két férfi azonban nem kommunikál egymással. Na, nem azért, mert összevesztek volna, hanem azért, mert egyszerűen nincs már mondanivalójuk, állítják a rokonok. Arról nem találtam információt, hogy a két férfi még mindig él-e, s ha igen, beszéltek-e azóta egymással.

Daniel Everett keresztény misszionáriusként évtizedeket töltött az amazonasi pirahák között, hogy lefordítsa számukra a Bibliát. Nem járt sikerrel. A pirahá egyetlen másik nyelvhez sem hasonlítható: nincs benne kifejezés a számokra és a színekre, sem egyes vagy többes szám, ráadásul a múlt idő is hiányzik belőle.

Remélhetőleg mindenki kedvet kapott egy kis nyelvtanuláshoz, így hát elő a nyelvtankönyvekkel!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink