home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyelvelés
Szerda Zsófi
2017.10.05.
LXXII. évf. 39. szám
Nyelvelés

Ahhoz, hogy kommunikáljunk, szükséges egy közös nyelv.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta szeptember 26-a a nyelvek európai napja. Ahhoz, hogy kommunikáljunk, szükséges egy közös nyelv. És mennyi nyelv van a világon! Mennyi sok dialektus és szleng! S milyen mókás, hogy néha nem értem, mit szeretne a temesvári kolléganő, amikor pikszet kér, ő pedig nem érti az örökírót. S egy picit megállhatunk elgondolkodni azon, hogy milyen szerencsések is vagyunk, hogy ezt a remek és fölöttébb nehéz nyelvet kaptuk anyanyelvünknek, a magyart.

Miután kiörömködtük magunkat, el is kezdhetünk nyelveket tanulni. Mert ez viszont a második legjobb élmény. Érteni másokat. Ha Franciaországban franciául szólalunk meg vagy Svédországban svédül — még ha csak egy mondat erejéig is —, rögtön kedvesebben fordulnak hozzánk, hiszen vettük a fáradságot megtanulni azt az egy mondatot. És megpróbálhatnánk sokkal többet is megtanulni. Ha több időm volna, sorra megtanulnám a portugált, a franciát, az olaszt, a spanyolt, az oroszt, az arabot, a japánt, a kínait és talán a legvégén a németet is. A becslések szerint a ma létező mintegy 6900 nyelv fele el fog tűnni a következő századfordulóra, hiszen hozzávetőlegesen kéthetente eltűnik egy. Kihalóban levő az a nyelv, amelyet kevesebb mint ezer ember beszél.

2010. január 28-án a nyolcvanöt éves Boa Senior halálával kihalt a bo nyelv. A világsajtót gyorsan bejárta a hír, mely szerint ezzel az egyik legősibb nyelv végleg eltűnt. Boa Senior az Andamán-szigeteken élt, ahol 1858-ban még 5000 bót tartottak számon — ma viszont már csak 52 van életben közülük, és mindegyikük hindiül beszél.

A legtöbb hivatalos nyelv Indiában van, számuk 17, a második legtöbb pedig a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol számuk 11. A legtöbbféle nyelv és dialektus, szám szerint 700, Pápua Új-Guineában használatos. Nem meglepő tehát, hogy a helyi alkotmányban nincs benne az a fogalom, hogy hivatalos nyelv. Az ügyiratokat angolul és pidzsinül készítik. A Földön a legtöbbek által beszélt nyelv a kínainak a mandarin dialektusa, 885 millióan használják. A második helyezett a spanyol, 332 millió beszélővel. Az angol pedig, melyet a nemzetközi kommunikáció nyelveként tartanak számon, a harmadik helyet foglalja el, 322 millió emberrel. Angliának egyébként hatszáz évig a francia volt a hivatalos nyelve.

A legtöbb nyelvre fordított könyv a Biblia (nagyjából 2400 fordítása létezik), a listán pedig a Pinocchio a második. Olyan nyelvek is léteznek, amelyek csak bizonyos körökben használatosak, hiszen kitaláltak. A méltán híres A gyűrűk Urában tizenkét kitalált nyelv van, és sok rajongó veszi a fáradságot, hogy megtanulja őket. Az eszperantó ugyancsak kitalált, körülbelül 2 millió ember beszéli, ráadásul két játékfilmet is forgattak ezen a nyelven. A pápa kilenc nyelven tweetel, a legtöbb követője pedig a spanyol oldalának van. A Vatikánban a bankautomatákat latin nyelven is lehet használni.

Egy 2010-ben végzett kutatás szerint létezik egy nyelv, melyet az egész világon csupán két agg, mexikói férfi beszél: a zoque. A két férfi azonban nem kommunikál egymással. Na, nem azért, mert összevesztek volna, hanem azért, mert egyszerűen nincs már mondanivalójuk, állítják a rokonok. Arról nem találtam információt, hogy a két férfi még mindig él-e, s ha igen, beszéltek-e azóta egymással.

Daniel Everett keresztény misszionáriusként évtizedeket töltött az amazonasi pirahák között, hogy lefordítsa számukra a Bibliát. Nem járt sikerrel. A pirahá egyetlen másik nyelvhez sem hasonlítható: nincs benne kifejezés a számokra és a színekre, sem egyes vagy többes szám, ráadásul a múlt idő is hiányzik belőle.

Remélhetőleg mindenki kedvet kapott egy kis nyelvtanuláshoz, így hát elő a nyelvtankönyvekkel!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..