home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyaralás babával? Miért ne?!
(Összeállította: vas)
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Nyaralás babával? Miért ne?!

A születés utáni két hónapban, azaz a gyermekágyi időszakban nem ajánlatos utazni. Ilyenkor pihenni kell, és felkészülni a szülői szerepre. A babával tehát két hónapos korában indulhatunk nagyobb túrára, előtte azonban nem árt főpróbát tartanunk, mondjuk, egy hosszúhétvégi programmal, mellyel tapasztalatot szerezhetünk.

Babával a járműben

A születés utáni két hónapban, azaz a gyermekágyi időszakban nem ajánlatos utazni. Ilyenkor pihenni kell, és felkészülni a szülői szerepre. A babával tehát két hónapos korában indulhatunk nagyobb túrára, előtte azonban nem árt főpróbát tartanunk, mondjuk, egy hosszúhétvégi programmal, mellyel tapasztalatot szerezhetünk.

Talán az utazásra való felkészülés a legnagyobb feladat. Két listát kell készíteni: egyet azokról a dolgokról, amelyeket az utastérben viszünk magunkkal, és egyet azokról, amelyek a csomagtartóba kerülnek. Az utastérben legyen mindenkinek saját táskája, így könnyebben meg lehet találni a keresett holmit. Azt is jól meg kell gondolni, hogy a baba mit fog fogyasztani útközben — ha már nem anyatejet iszik. Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy legyen megfelelő mennyiségű víz vagy üdítő nálunk (a legjobb a limonádé). Vigyünk nem túl lédús friss gyümölcsöt és sós harapnivalót is. Az ennivalón kívül nem árt, ha nedves törlőkendő is van nálunk, amellyel könnyen megtisztíthatjuk a kezünket. Éjszakai utazás esetén lehet, hogy a kicsi az egészet átalussza, és nem fog unatkozni, mint, mondjuk, napközben. Nappali utazás során nem árt a gyereknek valami újat mutatni, ami leköti a figyelmét.

A vízzel való ismerkedés is fontos lépés minden babának. Nem kell hirtelen belelógatni a vízbe, mert ezt sokként élheti meg. Előbb csak csurgassunk egy keveset a bőrére, majd lógassuk bele a kezecskéjét a vízbe. Ha strandra megyünk, fokozottan ügyeljünk a naptej használatára, a babára pedig mindig adjunk szalmakalapot vagy egyéb fejfedőt.

Várandósan a strandon

Nem mindegy, hogy melyik trimeszterben szeretnénk utazni. Az első három hónapban inkább maradjunk közel a lakhelyünkhöz, hiszen a gyakori rosszullétek miatt megbánhatjuk, hogy elutaztunk. A második trimeszter az állapotos anyukák legaktívabb időszaka: a rosszullétek már elmúltak és még nem vagyunk fáradékonyak, ezért nyugodtan vállalkozhatunk hosszabb kirándulásokra. A hetedik és a nyolcadik hónap elején még bátran utazhatunk jó levegőjű, szép helyre, de ne túrázzunk sokat, és ne fürdőzzünk.

Jó tudni: a túl hideg és a túl meleg víz görcsöket okozhat, melyek veszélyeztethetik a magzat életét, ezért kerüljük a termálvizes medencéket, de a kellemesen langyos fürdőzés már ajánlott. Az úszás különösen jót tesz a hátfájós kismamáknak, tehermentesíti a gerincet és átmozgatja az izmokat.

Napozás esetén válasszunk szórt fényt, árnyékos területet, ahol szintén kötelező a napvédő krém használata. Tartsuk szem előtt az örök aranyszabályt, amely a terhesség alatt mindenre igaz: mindig csak azt és addig tegyük, amíg jólesik.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..