home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyár gyerekekkel — gyerekek a nyárban
Pap Ágota pszichológus
2022.07.06.
LXXVII. évf. 26. szám
Nyár gyerekekkel — gyerekek a nyárban

Túl a tanéven már csak egy kérdésünk maradt: mi legyen a gyerekkel nyáron? Utaztassuk, táboroztassuk, halmozzuk el tanulnivalóval, vagy csak hagyjuk unatkozni? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segíteném az olvasót. Számos nyári bakancslista készült már, melyre könnyedén rátalálhatunk a világhálón. Vegyük sorra a lehetőségeinket.

Nyilván csak tanulásról — mely esetleg egy kevésbé jó átlaghoz is kötődő, szülői büntetés része — szó sem lehet! A játékos gyakorlás és az új tanév előtt az ismeretanyagok felidézése már inkább vita tárgya részemről. Lehet ez új hobbik felfedezésének időszaka, mely edzésben tartja az iskolában elsajátított képességeket a tantermi nyomás, izgalom nélkül. Augusztus végén lassan visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó két-három hétben már elkezdhetünk foglalkozni az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Legkésőbb az utolsó héten pedig már idejében feküdjenek le a gyerekek, és keljenek korábban, hogy a bioritmusuk is visszaálljon. No meg ugye itt van az olvasás, mely — ha elég agyafúrt a szülő, esetleg így is nevelte — még a gyermek kedvelt időtöltésévé, a képzelete mozgatórugójává válhat.


Forrás: Nlc.hu

A nyárra kapott házi feladatokat és olvasmányokat nem előnyős a szünidő legvégére ütemezni, sokkal inkább egy beosztást készíteni arról, hogy mikor, milyen ritmusban dolgozzák fel őket. Sokkal fontosabb lenne a házban végzett és a ház körüli tevékenységekbe bevonni őket, például a közös kertészkedésbe, barkácsolásba, főzésbe-sütésbe. Nézhetünk együtt meséket, filmeket, illetve végezhetünk számtalan kézműves-tevékenységet: rajzolhatunk, festhetünk, varrhatunk, hajtogathatunk, gyöngyöt fűzhetünk, készíthetünk közös otthoni dekorációkat. Emellett érdemes korlátozni és nem tiltani az okoseszközök használatát.

„Mindenképp fontos gondoskodni a gyermek számára olyan időszakról, amelyben azzal tölti a szabadidejét, amihez kedve van.”

Ahogyan Karen Gasper és Brianna Middlewood, a pennsylvaniai egyetem kutatói állítják, az unalom ábrándozásra, ezáltal pedig kreatív gondolatokra inspirál. Mivel az unatkozás egy erősen frusztráló állapot, rámutathat arra is, hogy itt az ideje új célok, kihívások után néznünk. Vagyis az unatkozó gyerekek nyerhetnek ebből az élményből, ha helyesen ismerik fel a helyzetet, és rájönnek, hogy képesek változtatni az állapotukon.

Ha mélyen magamba nézek, akkor azt látom, hogy azt az időt, amelyet nem tölthetek a gyerekeimmel — mert, mondjuk, nekem nincs annyi szabadságom, mint ameddig a szünidő tart —, szívesen strukturálom, tervezem, programozom, csak hogy ne essenek a kütyüzés mély vermébe. Azaz én tábor- és napközipárti vagyok, és nem tagadom, hogy a szabadtéri programok felé terelem őket. Tudom, hogy a saját gyermekkorom édes, egész napos utcán levős időszaka a generációs különbségek miatt sem az ő útjuk, mégis hiszem, hogy a mozgás, a barátkozás, az alkotás lehetséges a cybervilágon kívül is — ma is. Ha tévednék, kérem, ébresszenek fel Csipkerózsika-álmomból.

Eredményes és érdekes módszer lehet, ha feltesszük magunknak a kérdést, mit szeretnénk, mit vigyen magával a gyerek ebből a nyárból. Pontosabban: milyen élmények segítik majd leginkább abban, hogy jobban megértse önmagát és a világot?

Elvált szülők esetében figyelni kell arra, hogy a nyári szünetben a gyerekek mindkét szülőjükkel osztozhassanak a kikapcsolódásban. És ne méricskéljék össze az apával és anyával töltött időt, ne alakuljon ki verseny a szülők által nyújtott programok kapcsán, próbáljanak meg az együtt töltött időre fókuszálni. Ha nincs lehetőség hosszabb nyaralásra, akkor rövidebb kirándulásokra is indulhatunk, izgalmas lehet akár egy közös sátrazás, hegymászás, biciklizés vagy túrázás is a gyermekekkel.


Forrás: Theguardian.com

Az együttlét mindig jó, és ha ebben még beszélgetés, közös játék, nevetés, rejtvényfejtés, miegymás is benne van, attól csak jobb lehet. A szabadság alatt a szülők is sokszor oldottabbak, így a közös idő könnyebben válik minőségivé. A legjobb, ha erre az időszakra kizárjuk életünkből a rohanást, és minden tevékenységben, amely jólesik, el tudunk merülni időhatárok és telefonok nélkül. Mindenekelőtt azonban a szünidő megtervezésekor vegyük figyelembe gyermekünk közléseit, hiszen a válaszkész szülő képes élményekkel teli, ingergazdag, mégis pihentető vakációt kialakítani a gyermeke számára. Az, hogy a szünidőt a szülők megosztják-e, esetleg a nagyszülők segítenek-e be, vagy napközis és ottalvós táborokba megy a gyerek, teljesen az ő személyiségétől, a család ízlésétől, érdeklődésétől, lehetőségeitől és bizony anyagi helyzetétől függ, és nehéz lenne szabályt alkotni. Talán arra azért érdemes odafigyelni, hogy az iskola befejeztével adjunk időt a pihenésnek — ilyenkor a gyerekek többsége aludni akar, ami érthető.

„Nézhetünk együtt meséket, filmeket, illetve végezhetünk számtalan kézműves-tevékenységet: rajzolhatunk, festhetünk, varrhatunk, hajtogathatunk, gyöngyöt fűzhetünk, készíthetünk közös otthoni dekorációkat. Emellett érdemes korlátozni és nem tiltani az okoseszközök használatát.”

A korosztálynak megfelelő, örömteli tábori élmények és egyéb gyerekprogramok magabiztosabbá, önállóbbá teszik a gyerekeket. Az ott született kapcsolataik, legyen szó más gyerekről vagy akár felnőttről, hozzájárulnak az identitásfejlődéshez, és gazdagítják az érzelemvilágukat is. De mindenképp fontos gondoskodni a gyermek számára olyan időszakról, amelyben azzal tölti a szabadidejét, amihez kedve van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..