home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Növekedett a sportra szánt összeg
Tóth Tibor
2018.02.12.
LXXIII. évf. 6. szám
Növekedett a sportra szánt összeg

Még csak egy hónap múlt el a 2018. évből, Adán azonban már több jelentős sporteseményt rendeztek.

A tavalyi év eredményei közül a Halász József Női Kézilabdaklub teljesítménye emelkedett ki, mely együttes hosszú idő után bejutott a Szuper B ligába, emellett az asztaliteniszezők és a labdarúgók is jól szerepeltek. Az adai sport helyzetéről Körtvélyesi Tíciánnal beszélgettem, aki a 2017. évvel bezárólag az adai önkormányzat sportfelügyelői tisztjét töltötte be.

* Egy éve alakult meg a Községi Sportszövetség. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

— Fontos volt megalapítani a sportszövetséget, mely az összes sportklubot felöleli a község területén. Információkkal, jogi és könyvelési tanácsokkal segíti a klubokat, azaz egyfajta kapocs az adai önkormányzat és a sportklubok között. A sportszövetség rangsorolta az egyesületeket, ők pedig összehangolták működésüket a törvény adta kereteken belül. A klubok működése sokkal rendezettebbé vált, mivel a terveiket idejében át kell adniuk, a pénzeszközökre pedig ezentúl pályázniuk kell. A tőlük érkező dokumentumokat a sportszövetség összegyűjti, az igazgatóbizottság véleményezi, majd továbbküldi az önkormányzatnak. A sportszövetség jelentős segítséget nyújtott a kluboknak: nemcsak az elektronikus formában adott tanácsokkal, hanem a személyes találkozók alkalmával is a rendelkezésükre állt.


Körtvélyesi Tícián

* Az eredmények szempontjából milyen volt a 2017. év?

— Elsősorban a Halász József Női Kézilabdaklubot emelném ki, hiszen a patinás egyesület feljutott a Szuper B ligába, és az őszi idényt a 9. helyen zárta. Több korábbi játékos is visszatért Adára, hogy a magasabb rangfokozatban szerepelhessen. A csapat és a vezetőség egyaránt kiváló, így véleményem szerint a Halász József stabil klub lehet ebben a ligában. A férfi-asztaliteniszklub a feljutás után a Szuperligában az élmezőnyben foglal helyet. Egyre több meglepetést szerez, a papíron erősebb csapatokat is rendszeresen legyőzi. Az AFK Labdarúgóklub is javított az előző idényhez képest, a csapat a második helyen zárta a Tisza Menti Liga őszi idényét.

* Hány sportegyesület működik a község területén?

— Húsz, ebből nyolc-kilenc szinte állandóan versenyez. Az egyik legfejlődőképesebb a moholi Partizan Birkózóklub, melynek tagjai több országos viadalról is érmekkel tértek haza, emellett rangos tornákat szerveznek, és nemzetközi versenyeken is képviselik a község színeit.

* Mely rangos sporteseményeknek adott otthont a község az elmúlt évben?

— A sorozat nem szakadt meg, hiszen a korábbi években megrendezett sporteseményekre tavaly is sor került. Kiemelném a Mikulás Kupa elnevezésű nemzetközi utánpótlás-kézilabdatornát, melyre több külföldi csapat látogatott el. Fontos rendezvényünk a Delfin Kupa úszóverseny, az Ada és Mohol között megrendezett úszómaraton, a Böködi Zoltán utánpótlás-labdarúgóemléktorna, a Balogh Béla kispályás labdarúgó-emléktorna és a női kézilabdaklub által első alkalommal megszervezett Barátság Kupa, melyre Magyarországról és Romániából is érkeztek utánpótlás-együttesek. Elmondhatom, hogy Adán tavaly is élénk sportélet folyt, a klubok fejlődnek, egyre több rangos versenyt szerveznek, ezáltal is népszerűsítve saját sportágukat. Az a cél, hogy minél több fiatal kezdjen el sportolni, amire Adán megvannak a lehetőségek, mind az egyéni, mind pedig a csapatsportágak tekintetében.

* Van a kluboknak elegendő utánpótláskorú versenyzőjük?

— Ez nemcsak az egyesületektől függ. Például kézilabdában a középiskolások korosztályában már nagyon kevés csapat van, és a számukra szervezett bajnokság is elég rendezetlen. A jobb játékosok külföldön tanulnak és játszanak tovább. Jelenleg a női és a férfi-kézilabdaklubnak sincs középiskolás-csapata. Labdarúgásban szinte minden faluban létezik felnőttegyüttes, viszont utánpótlásszinten nagyon nehéz akár egy csapatot is kialakítani. A Tisza Menti Ligában néhány éve hét-nyolc utánpótláscsapat játszott, mára ez a szám három-négyre csökkent.

* Az idei költségvetésből mennyi jut sportra, és került-e sor valamilyen beruházásokra a sportlétesítmények terén?

— A tervek szerint a tavalyi 10 millió dinár körüli összeg az idén további 2 millióval növekszik. Az elmúlt évben nem voltak beruházások, viszont az adai sportcsarnok felújítása 2018-ban prioritást élvez. A tervdokumentáció elkészült, már csak a megfelelő pályázatra kell várni. A renoválás egyébként már nagyon aktuális, hiszen a sportcsarnok szinte napi 24 órán át használatban van, az iskolások és a sportklubok tevékenységén kívül különféle rendezvényeknek is gyakran otthont ad. A tetőszerkezetre, a padlóra, a falakra, a szigetelésre és a fűtésre jelentős felújítás vár.

* Milyen a sportélet a község falvaiban?

— Az elvándorlás Adára és Moholra is rányomta a bélyegét, a kisebb településekre pedig még inkább. A falun élő gyerekeket megpróbáljuk bekapcsolni az adai és a moholi sportklubok munkájába, emellett a falvakban évente megrendezendő sporteseményeket az idén is megtartjuk, ezzel is tovább éltetve a sportéletet a községünkhöz tartozó településeken.

* Milyen az együttműködés az iskolákkal?

— A sportszövetség egy akció keretében együttműködik az oktatási intézményekkel, különféle sportfelszerelések vásárlásában segíti őket. Az iskolák nagyon rugalmasak, így klubjaink megfelelő időpontokat kapnak tőlük a versenyekhez szükséges felkészülésre. Az általános iskola városban levő tornatermét felújítás miatt nem lehetett használni az elmúlt időszakban, a baraparti iskolában pedig kevés volt a szabad terminus, így a diákok és a klubok is a sportcsarnokban tartották meg a tevékenységeiket.

* Habár még csak február elején járunk, már több, rangos sporteseményen is túl vagytok.

— Január elején ért véget a XIX. Balogh Béla kispályás labdarúgó-emléktorna. Az idén decemberben lesz a jubileumi, huszadik, melyet még jelentősebbé szeretnénk tenni. Az előzőre túl sok jó csapat érkezett, ami a közönségnek megfelelt, viszont a nem annyira profi csapatok elálltak a nevezéstől. A huszadik tornán minden bizonnyal már különválasztjuk a profi és az amatőr csapatokat. A tavalyit a Barátság Kupa elnevezésű nemzetközi női kézilabdatorna és a Téli Kupa kispályás utánpótlás-labdarúgótorna követte. Az idén viszont még több rangos sporteseményre kerül sor a községben. Ilyen lesz például a hagyományos motoros találkozó, egy nagyobb asztalitenisz-torna, 2018-ban sem marad el a Mikulás Kupa kézilabdatorna, a birkózóklub az országos kupa egyik tornáját Moholon szeretné megrendezni, valamint egy téli futsalbajnokságot is tartunk, melyre két korosztályban már több mint tíz csapat be is nevezett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..