home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Nincs kifogás!
Bíró Tímea
2019.09.17.
LXXIV. évf. 37. szám
Nincs kifogás!

Mindig is csodáltam őt a gyönyörű alakjáért, a kitartásáért, a fegyelmezettségéért és a szorgalmáért. Losoncz-Kelemen Emese szerkesztő, kritikus ékes bizonyíték arra, hogy gyerekkel, újdonsült anyaként is lehet sportolni, egészséges életmódot folytatni.

* Számodra mindig is fontos volt a mozgás. A terhesség alatt tudtál sportolni? Mire figyeltél oda a táplálkozás és a mozgás terén?

— Az első trimesztert elég nehezen viseltem, a rosszullétek mindennaposak voltak. Előfordult, hogy alig tudtam felkelni az ágyból, így amikor jobban lettem, nagyon vágytam a mozgásra. Szerencsére az interneten nagyon sok kismamatornát lehet találni, mely átmozgatja a testet, de nem terheli meg annyira, hogy ezzel gondot okozzon a babának. Legjobban a jógagyakorlatokat szerettem, jólesett megmozgatni, kinyújtani a megterhelt izmokat. Igyekeztem minél többet sétálni, mindennap találtam valami elfoglaltságot, amiért lehetett egy nagyobb kört menni. Mivel a terhesség elején elég keveset ettem, és sajnos akkor is inkább a kevésbé egészséges és tápláló ételek vonzottak, a terhesség második felében igyekeztem odafigyelni arra, hogy mit eszem: milyen vitaminok és ásványi anyagok jutnak a szervezetembe, mennyire táplálnak engem és általam a babát.
 


Három generáció a magyarkanizsai maraton utáni boldogságban (a szerző felvétele)
 

* A szülés után mikor kezdtél el futni?

— Majdnem eltelt egy év a szülés után, mire újra futni kezdtem. Előtte már mozogtam valamennyit, szintén rengeteget sétáltam, mint a terhesség idején, de futni csak a tavasz közeledtével kezdtem el.

* Milyen gyakorisággal futsz? Jelenleg hol tartasz teljesítményileg?

— Ez nagyon változó, igyekszem hetente többször is, de legalább hétvégén egy hosszabbat futni. Az idén eddig négy versenyen vettem részt, 5—10 kilométeres távokra neveztem be. A legjobb időt 5 km-en tudtam futni Szabadkán, aminek nagyon örültem, és az egész futás igazán jóleső, örömteli volt. A leghosszabb táv számomra eddig a 10 km volt. A kanizsai maratonon kifogtuk az év egyik legmelegebb napját, így külön örültem, hogy sikerült először megtennem ezt a távot, főleg abban a hatalmas hőségben. Egyelőre jól érzem magam e két táv között, hiszen nem az a célom, hogy minél nagyobb tempót diktáljak magamnak, hanem hogy jól érezzem magam közben, kiadjam a feszültséget, és tegyek az egészségemért.

* A baba mellett hogyan oldod meg, hogy a mozgásra is legyen időd? Ossz meg velünk néhány jótanácsot!

— Azt kell mondanom, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogyan tud a legjobban időt szakítani a testmozgásra. Hiszem azt, ha az anyuka boldog, akkor a baba is az. Engem a futás, a mozgás boldoggá tesz, ezért próbálom átgondolni, amikor van egy kis szabadidőm vagy üresjárat a napomban. Például volt olyan, hogy babakocsiban elvittem a kislányom az oviba, aztán onnan hazaszaladtam. 10 perc alatt hazaértem, és már le is futottam 2 kilométert. Sok kicsi sokra megy. A totyogók pedig különösen élvezik a mozgást: ha anyuka tornagyakorlatokat végez, jógázik, a kicsi megpróbálja leutánozni, és lassan ő is megszereti a mozgást. Fontos, hogy a gyermek azt lássa, hogy szeretjük azt, amit csinálunk, hogy a mozgás nem nyűg, nem kötelező rossz, hanem izgalmas, szórakoztató időtöltés: akár egyedül, akár közösen végezzük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..