home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nincs kegyelem!
Tomek Viktor
2011.01.05.
LXVI. évf. 1. szám

2004. június 26-án Temerinben történt egy incidens, amelynek során öt magyar fiatal megvert egy szerb nemzetiségű férfit, aki előzőleg provokálta őket. A bíróság előre megfontolt szándékú gyilkossági kísérlettel vádolta meg az elkövetőket. A büntetés drákói volt: ifj. Máriás István (22) tizenöt, Ill...

2004. június 26-án Temerinben történt egy incidens, amelynek során öt magyar fiatal megvert egy szerb nemzetiségű férfit, aki előzőleg provokálta őket. A bíróság előre megfontolt szándékú gyilkossági kísérlettel vádolta meg az elkövetőket. A büntetés drákói volt: ifj. Máriás István (22) tizenöt, Illés Zsolt (26) tizenhárom, Szakáll Zoltán (25) és Uracs József (29) tizenegy és fél, Horváth Árpád (19) pedig tíz év börtönbüntetést kapott. Az összesen 61 évi börtönbüntetésre ítélt temerini fiúk minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettek, és mintegy utolsó lehetőségként kegyelmi kérvénnyel fordultak Boris Tadić köztársasági elnökhöz. A beadványt 2009. április 23-án (több mint másfél évvel ezelőtt!) adták át az Újvidéki Kerületi Bíróságon. Sokáig nem történt semmi, majd amikor a magyarországi országgyűlési választások után változott a helyzet, változott az anyaország hozzáállása, egyes politikusok a politikai nyomásgyakorlást szorgalmazták, mások véleménye pedig az volt, hogy diplomáciai úton többet lehet lendíteni az ügyön. A magyar parlament többször is foglalkozott a temerini fiatalok ügyével, és úgy tűnt, hogy az anyaországi diplomáciának sikerül jobb belátásra bírnia Szerbiát. Boris Tadić államfő 2010 decemberében az ítéletet EMBERTELENNEK nevezte, és MEGÍGÉRTE, hogy lesz engedmény az ügyükben. A szülők és az elítélt fiatalok reménykedtek, majd, mint derült égből villámcsapás, sújtott le rájuk a hír: egyetlen vajdasági magyar napilapunk arról tudósított, hogy mindössze két-három évvel enyhítenék a temerini fiúk büntetését. Az összesen 61 évre ítélt öt fiatal közül csak hárman kaphatnak büntetéscsökkentést - állítja a lapnak a kegyelemi bizottsághoz közel álló, de magát megnevezni nem kívánó hírforrása.
Mennyire megbízható az értesülés?
Az egyik elítélt édesapja, akit telefonon kerestük fel, elmondta, hogy még nem kaptak semmiféle levelet vagy végzést. A hírrel kapcsolatban, miszerint két-három évvel enyhítenék a temerini fiúk büntetését, elmondta, hogy annál többet, mint ami a Magyar Szóban megjelent, ők sem tudnak. ,,Ma is beszéltem a gyerekkel, de semmi érdemlegeset nem tudott mondania a kegyelmi kérvénnyel kapcsolatban'' - nyilatkozta az édesapa, majd elmondta, hogy ez a 2-3 év enyhítés nagyon kevés. - ,,Ha igaz az, hogy nem minden fiúnak enyhítik a büntetését, akkor az nagyon szomorú. Az összesen 61 éves börtönbüntetősből mindössze 9-10 évet enged el a köztársasági elnök?! Ez nevetséges, vagyis porhintés. Mindenki, a szülők és a fiatalok is reméltek, bíztak a legjobbakban, s a hír sajnos a legrosszabbkor, az ünnepek előtt érkezett. Ez nem kegyelem, és messze nem az, amire mi szülők hat és fél éve várunk. A gyerekeink 32,5 évet már leültek valami olyasmiért, amit el sem követtek. Felháborítónak tartom azt, amit művelnek velünk.''
Máriás István (15 évre ítélték el) édesanyja, Ilona megkeresésünkre elmondta, hogy fia a másfél évvel ezelőtt beadott kegyelmi kérvényre néhány nappal ezelőtt kapta meg a választ. ,,István pénteken (december 31-én) vette kézhez, a levélben az állt, hogy Tadić köztársasági elnök nem ad kegyelmet, vagyis egyetlen nappal sem csökkentik a büntetését... Az ünnepek miatt ügyvéddel még nem beszéltünk, nem tudom, hogy mi tévők legyünk, egyelőre nem tudunk gondolkozni. De az biztos, hogy nem adjuk fel. Bizakodva vártuk az új évet, mégis csalódnunk kellett, és ledöngölően hatott ránk ez a hír. Nem értem, hogy mi történik, hiszen Boris Tadić megígérte, hogy engedményeket kapnak a gyerekek. Ha tartotta volna a szavát, akkor mind az ötüknek engedményeket kellett volna adnia, úgy tűnik, hogy az elnökünk sem szavahihető'' - nyilatkozta Máriás Ilona.
Mennyit ér az adott szó? - ítélje meg a kedves olvasó.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..