home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nézzünk mozit!
Fehér Márta
2018.08.03.
LXXIII. évf. 31. szám
Nézzünk mozit!

​​​​​​​Bemutatták a nemzeti kisebbségek jogairól szóló videoklipet — Őszi szünet nélkül a vajdasági diákok — Magyar rendőrök érkeztek Szerbiába a határok védelmére — Kínai filmet forgatnak Belgrádban

Bemutatták a nemzeti kisebbségek jogairól szóló videoklipet

Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium készíttette, a miniszter szerepel benne, a címe pedig: Mi együtt alkotjuk Szerbiát (Svi mi, zajedno, činimo Srbiju). A videoklip azt is felvillantja, milyen újdonságokat tartalmaznak a nemrégiben elfogadott kisebbségi törvények. Ezek a nemzeti tanácsokról szóló, a kisebbségi kerettörvény, a hivatalos nyelv- és íráshasználatra vonatkozó, valamint az anyakönyvekről szóló törvény — áll a minisztérium közleményében. Ez és a Danas cikke is részletesen taglalja, milyen jogokkal élhetnek a nemzeti közösségek és tagjaik Szerbiában. A videoklip az erre való feliratkozást is népszerűsíti. Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium hivatalos YouTube-csatornáján lehet megtekinteni. (Danas)

 

Őszi szünet nélkül a vajdasági diákok

Ez a rossz hír, a jó viszont, hogy a tavaszi szünet hosszabb lesz. A tanév később kezdődik, hiszen szeptember 1-je szombatra esik, így majd csak a hónap harmadik napján kell visszaülni az iskolapadokba. A vajdasági tanulók kétszer pihenhetnek meg év közben: a téli szünetben december 24-étől január 14-éig, a tavasziban pedig április 19-e és május 2-a között. Szerbia más vidékein viszont lesz őszi, téli és tavaszi szünidő is, a téli pedig hagyományosan két részből áll majd: újév környékén csuknak be az iskolák, majd február elejétől ismét megnyitnak. A tavaszi szünet Vajdaságon kívül csak a május elsejei ünnepekre korlátozódik. A tanév a nyolcadikosok számára május 31-én ér véget, a többiek június 14-éig maradnak a padokban. A próba kisérettségi április 12-én és 13-án lesz, maga a hivatalos záróvizsga pedig június 17-én, 18-án és 19-én. (Tanjug)
 

Magyar rendőrök érkeztek Szerbiába a határok védelmére

Szerbiába tizenöt, Macedóniába pedig harminc magyar rendőrt küldött Budapest, ők a fogadóországokkal közös határrendészeti műveletekben vesznek részt — tájékoztatott a magyar Országos Rendőr-főkapitányság. A szerb—bolgár, illetve a macedón—görög határon járőröznek, céljuk a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése. Emellett közreműködnek az embercsempészek és a Szerbia, illetve Macedónia területére belépő migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a szóban forgó országok belsejében is. Terepjárókkal, éjjellátó-készülékekkel, kézi hőkamerákkal szerelték fel a Szerbiába érkezőket. A magyar rendőrök csak a macedón, illetve a szerb fél irányítása, felügyelete mellett intézkedhetnek. (MTI)

 

Kínai filmet forgatnak Belgrádban

Ez az első nálunk készülő kínai mozgókép azután, hogy a két ország kulturális együttműködési szerződést írt alá. A Belgrade Escape egy békemisszióban részt vett háborús veteránról szól, aki húsz éve él a szerb fővárosban, és éjjeliőrként dolgozik a kortárs múzeumban. A film azt mutatja be, miként próbál meg kimászni a kockaadósságból, a másik szálon pedig a lányával való kapcsolata fut. Az alkotás műfaját tekintve akció, vígjáték és melodráma elegye lesz. A hagyományos kínai akciófilmet ötvözi a kortárs Hollywooddal. A mozit teljes egészében a szerb fővárosban forgatják, kínai színészek játsszanak benne, és a főgonosz szerepét Dragan Mićanović alakítja. Egy belgrádi és egy pekingi produkciós ház közösen készíti. (Beta, 021.rs)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..