home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nemzetközi összefogás az egészségturizmusért
PÁLINKÁS József
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám
Nemzetközi összefogás az egészségturizmusért

Mottó: ,,Összejönni - kezdés, együtt maradni - haladás, együtt is dolgozni - siker' (Henry Ford) Egészségturizmus. A közös célok és életfilozófia, a feladatok megértése és feldolgozása Vajdaságban is magával hozta a nemzetközi összefogás határon átívelő eredményeit, így az azonosulást is a...

Mottó: ,,Összejönni - kezdés, együtt maradni - haladás, együtt is dolgozni - siker' (Henry Ford)
Egészségturizmus. A közös célok és életfilozófia, a feladatok megértése és feldolgozása Vajdaságban is magával hozta a nemzetközi összefogás határon átívelő eredményeit, így az azonosulást is az Alföld SPA követelményrendszerével az eurorégióban. A Délalföldi Termálklaszter közép- és kelet-európai ismeretei, kapcsolatrendszere, valamint a gyümölcsöző együttműködés a magyarkanizsai székhelyű egészségturisztikai klaszterrel Szerbiában immár 2005-óta példaértékű - úgymond ''híd a Balkánra”. Ugyanakkor meghatározó katalizátor szerepet tölt be Közép- és Kelet-Európa egészségturizmusának élénkítésében. Ma már közös terveink szerint a határokon átívelő Kárpátok-Termálrégió kialakításával folyamatos marketing-, oktatási, információs, innovációs és fejlesztési feladatokat látunk el.
Mi, a magyarkanizsai székhelyű Regionális Egészségturisztikai Klaszter a Vajdaság Autonóm Tartomány meghatározó egészségturisztikai klasztere kívánunk lenni, együttműködésünk által megismertetjük a világgal a Kárpát-medence egészségturisztikai kínálatát, a piacokat megnyerő tevékenységünk során pedig az eurorégiós együttműködés előnyeit kölcsönösen felhasználjuk. A magyarországi sikeres példát követve egészségturisztikai klaszterünk Szerbiában egyedülálló, és valójában az első bejegyzett ilyen jellegű turisztikai klaszter az immár 21 működő gazdasági klaszter közül, melyek munkáját a kormány az utóbbi két évben már anyagilag is segíti, és ez óriási előrelépést jelent számunkra az elmúlt időszakhoz viszonyítva.
Megismerve az Európai Turisztikai Képzési Mintaterület kialakításának fő elveit közösen törekszünk egy Rurális és Egészségturisztikai Mintarégió kialakítására, így a folyamatos együttműködésnek köszönhetően Vajdaságban kialakulófélben van egy összefüggő, idővel majd sikeresen működő értelmiségi-szakmai struktúra, mely célja ennek kialakítása. Eredményeink közül kiemelném, hogy 2009-ben a regionális jelleget immár tartományi szintre emelhette a szerveződés, ennek eredményeként a klaszter nemcsak az észak-bácskai kistérségek 300 000 lakosát, hanem Vajdaság 2,1 millió polgárát képviseli. A klasztermenedzsment Vajdaság kormányának anyagi támogatását is élvezi, mely támogatás arra hivatott, hogy Vajdaság gyógyturizmusát minél lendületesebbé tegye. Mindennek hála rohamosan növekedik az érdekelt kistérségek csatlakozása szervezetünkhöz.
Vajdaság és Szerbia polgárai is felismerték és céltudatosan követik azon EU-irányzatot, amelyet a gyulai székhelyű Dél-alföldi Termálklaszter önzetlenül megosztott határon túli partnereivel, segítve ily módon, hogy a vajdasági-szerbiai polgárok által kívánt európai integráció minél rövidebb időn belül megvalósuljon és a balkáni híd szerepét betöltő Vajdaság ismét mozdonya lehessen a térségnek, és lendületes fejlődésével egyaránt szolgálja az Európai Unió és Szerbia gazdagodását.
Együttműködési szerződés aláírása Csongrádon
A napokban a magyarkanizsai székhelyű Egészségturizmus Klaszter képviselői eurorégiós együttműködési megállapodást írtak alá Csongrádon. A megállapodást a bukaresti székhelyű Romániai Fürdővárosok Országos Szövetsége nevében Fülöp N. János alelnök, a debreceni székhelyű Észak-alföldi Termálklaszter nevében Katona Ilona titkár, a gyulai székhelyű Dél-alföldi Termálklaszter nevében dr. Albel Andor elnök, a vajdasági klaszter nevében pedig Milan Vuković elnök írta alá. A rendezvényen felszólalt dr. Kovács Miklós szakállamtitkár, dr. Tokaji Ferenc, a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke és a házigazda Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. Az ünnepélyes szerződéskötés a Dél-alföldi Fürdőfejlesztő Egyesület tízéves jubileuma jegyében zajlott, a megállapodás aláírásával pedig a vajdasági egészségturizmus klaszter egy nemzetközileg is jelentős eurorégiós Alföld SPA márka bevezetésén, elismertetésén munkálkodik.
Az elmúlt tíz év eseményeit, kutatásait, a régióban történt és a folyamatban lévő fürdőfejlesztéseket egy könyvben foglalták össze, és azt az évfordulón közreadták. Az emlékülésen beszámoltak a partnerek eddigi és tervezett tevékenységéről, valamint kezdeményezést fogalmaztak meg a nemzetközi pályázatokon való közös fellépésről. A most aláírt megállapodással a szerződő felek közös érdeke jutott kifejezésre, hogy együttműködésük útján megismertessék a világgal a Nagyalföld Eurorégió egészségturisztikai kínálatát és desztinációkat menedzseljenek.
A megállapodás aláírói a következő feladatokat jelölték ki: folytatják az ,,Alföld SPA” követelményrendszerének és egyedi jegyeinek feltárását, valamint a nemzetközi standardok létrehozását és megvalósítását országaikban; egy Eurorégiós Turisztikai Klaszter kialakítását az egészségturizmus irányítása és marketingje érdekében, külön figyelmet szentelve a térség gyógy- és wellnessturizmusa európai képviseletének; az eurorégiós természeti környezet megóvásának, az innovációs fejlesztéseknek és új technológiáknak, valamint a vállalkozások fellendítését, kialakítva ezáltal egy európai szintű Gyógy- és Rurális Turisztikai Képzési Mintaterület szervezeti és szakmai együttműködési kereteit és a közösen elfogadott tevékenységek irányításához szükséges hatékony vezetői struktúrát.
Bemutatkozás Szabadkán és Salzburgban
A klaszter dr. Szecsei Mihály alelnök révén az Innovatív klaszterépítő és forráshoz jutási információs napokon is bemutatkozott Szabadkán. Az Egészségturizmus Klaszter továbbá eleget tett annak a meghívásnak, amelyet a Salzburgban székelő Osztrák-Magyar Társaság küldött a fennállása 10. évfordulója alkalmából megszervezett Osztrák-Magyar Kulturális és Gazdasági Napok rendezvényen. A gazdasági kapcsolatok fejlesztésén tevékenykedő osztrák, magyar, szerb (ezen belül a vajdasági) szervezetek, körzeti gazdasági kamarák képviselői tartottak előadásokat, bemutatókat, folytattak üzleti megbeszéléseket. E sorok írója, Pálinkás József klaszterigazgató a vajdasági Egészségturizmus Klaszter tevékenységét mutatta be a résztvevőknek. Az eredményei közül kiemelte, hogy az idén a regionális jelleget immár tartományi szintre emelte a szerveződés, ennek eredményeként nemcsak a magyarkanizsai és észak-bácskai kistérség 72 településének 300 000 lakosát, hanem a Vajdaság 2,1 millió polgárának az érdekeit is képviseli bel- és külföldön egyaránt. A klaszter menedzsmentje anyagi támogatást is élvez, mellyel a Vajdasági Végrehajtó Tanács a gyógy- és egészségturizmus további fejlesztését, marketingjét szolgálja, ennek köszönhetően jóval nagyobb ütemben csatlakoznak az érdekelt kistérségek a szervezethez.
A közös célok és életfilozófia megismerése, a feladatok megértése és feldolgozása Vajdaságban is magával hozta a nemzetközi összefogás határon átívelő sikerét, így a folyamatos együttműködés jóvoltából Vajdaságban kialakulófélben van egy összefüggő, idővel sikeresen működő értelmiségi-szakmai struktúra, melynek célkitűzése, hogy kialakítsa az Európai Unió Gyógy- és Rurális Egészségturisztikai Képzési Mintaterületét a Vajdaságban is.
A résztvevők arra hívták fel a figyelmet: végre eljött az idő a régióban, hogy a fejlesztési elképzelések megvalósuljanak, elsősorban az infrastruktúra, a szálláshelyek kiépítése, az idegenforgalomból származó jövedelem és a hozzá kapcsolódó munkahelyek számának növelése, valamint a közös marketing, képzési és kutatási szakterületek összefogása megvalósítására.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..