home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nemzetek főzőversenye Kispiacon
(T. T.)
2011.06.29.
LXVI. évf. 26. szám
Nemzetek főzőversenye Kispiacon

A díjazottakA kispiaci helyi közösség és a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került sor a Nemzetek Főzőversenye határok nélkül elnevezésű rendezvényre. A kispiaci vásártéren vasárnap megtartott vetélkedő az idén első ízben a Polgármester...

A díjazottak

A kispiaci helyi közösség és a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került sor a Nemzetek Főzőversenye határok nélkül elnevezésű rendezvényre. A kispiaci vásártéren vasárnap megtartott vetélkedő az idén első ízben a Polgármesterek Főzőversenyével is bővült. Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, a nap néha elbújt ugyan a felhők mögé, de eső nem esett, így a Magyarországról, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból érkezett összesen 160 csapat, valamint a tizenhét nevezett polgármesteri hivatal zavartalanul mutathatta be gasztronómiai tudását. A rendezvény egyik célja a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése, egymás ételeinek megismerése és kapcsolataik ápolása volt. A csapatok bemutatták településük hagyományait és gasztronómiai jellegzetességeit, így találkozhattunk egyebek között cserépben készült és roston sült ételekkel, különféle halászlevekkel, pörköltekkel, sültekkel. Az egész napos rendezvény a résztvevők felvonulásával kezdődött, majd a tűzgyújtás következett. Ezután mindenki serényen a bográcsok körül forgolódott, fél egy körül pedig már valahányan a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai elé vihették a csábítóan illatozó remekműveket. Amíg a zsűri az étkek kóstolgatásával és osztályozásával foglalatoskodott, addig a népes közönség színvonalas művelődési műsort láthatott: felléptek a helybeli Jókai Mór ME, a magyarkanizsai Szent Száva Szerb Amatőr ME, a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület, a tornyosi Romano Drom Civil Szervezet és a zentai Tópart ME aktivistái, de bemutatkozott a csókai Móra Ferenc ME Rákóczi férfikórusa, a királyhalmi Rhytmical Dance Club moderntánccsoport táncosai és Apró János, gitáros is. Kispiacnak eddig Nagymágocs és Öttömös révén két testvértelepülése volt, vasárnaptól azonban egy újabb van: megszületett ugyanis a kárpátaljai Mezőgecsével való testvér-települési egyezmény, melyet hazai részről Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség elnöke, a kárpátaljaiak részéről viszont Váradi Katalin, a képviselő-testület tagja látott el kézjegyével. Az együttműködés kiterjed a kulturális, a turisztikai, a gazdasági, a sport és az iskolák közötti kapcsolatokra is. Az ünnepélyes pillanatok után Varbai András, a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője a zsűrivel közösen átnyújtotta a díjakat a legsikeresebb csapatoknak. Ments András, a bírálóbizottság elnöke elmondta, hogy az évek folyamán rengeteget fejlődött a főzési technika és a tálalás módja is.

A magyarkanizsaiak bográcsában rotyog az étek - Szabó Attila felvételei

- Kitűnő ételek készültek, alig találtunk bennük kivetnivalót, ezért nehezen tudtuk rangsorolni őket. A főzőverseny kimagasló színvonalú volt, a sátrak díszítése és a tálalás is elsőrendű - mondta a zsűri elnöke.
Csányi Sándor, a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesületének elnöke Közép-Európa egyik legnagyobb versenyének nevezte a kispiaci megméretést, és ezért megdicsérte Varbait, aki épp a főzőverseny napján ünnepelte a születésnapját.
A zsűri hosszas tanakodás után hozta meg döntését. Ennek értelmében grill kategóriában Lakatos József nyert, a legízletesebb pörköltet a Haspárti Team készítette, a legjobb levesért járó első díjjal pedig Árok Máriát tüntette ki. A polgármesteri hivatalok versengésében a harmadik helyet a felvidéki Nagymad szerezte meg, az ezüstérmes Magyarkanizsa önkormányzata lett, a győzelmet Nagymágocs szerezte meg, a serdülő kategóriában pedig a kispiaci fiatalok diadalmaskodtak. Abszolút győztesnek a nagymadiak bizonyultak, de különdíjat kapott a Török Company, Bogdán István, a felsőhegyi lakodalmas csapat, a tordai kézimunkakör, a mezőgecsei vendégek, a Homokháti kistérség, Balog Goran és a csókai önkormányzat is. Az est folyamán DJ Wallas és DJ Noyz szórakoztatta a közönséget, a sikeres nap pedig látványos tűzijátékkal zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..