Nemesradnót Mottó: ''...elnyugtat majd a...

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Nemesradnót Mottó: ''...elnyugtat majd a...

Nemesradnót Mottó: ''...elnyugtat majd a mély, emlékkel teli föld” (Radnóti Miklós) Egy kisiskola két nagy irodalmár mellszobrávalA felvidéki Balog folyó jobb partján, Rimaszombattól 16 km-re fekvő Nemesradnót (szlovákul Radnovce) kisközséget 1423-ban említik először az okmányo...

Nemesradnót
Mottó: ''...elnyugtat majd a mély, emlékkel teli föld” (Radnóti Miklós)
Egy kisiskola két nagy irodalmár mellszobrával

A felvidéki Balog folyó jobb partján, Rimaszombattól 16 km-re fekvő Nemesradnót (szlovákul Radnovce) kisközséget 1423-ban említik először az okmányok. Nevének előtagja arra emlékeztet, hogy a török elleni harcokban tanúsított vitézségéért a falu egész lakossága nemesi címet kapott a királytól. Napjainkban a Gömör turisztikai régió szerves része. 574 lelket számláló összlakosságának 89%-a magyar. Itt született Pósa Lajos (1850--1914), a gyermekek édes szavú, aranyszívű költője -- imigyen fogalmazták meg ugyanis az emléke előtt tisztelgők a helyi kisiskola falára felhelyezett márványtábla feliratát. Ennek szomszédságában Radnóti (eredeti nevén Glatter) Miklós (1909--1944) költőnek, a modern magyar líra kiemelkedő képviselőjének a tiszteletére is emléktábla áll. Sőt egy emlékkő-kompozícióval kibővített mellszobor is, a korábban emeltetett Pósa-mellszobor mellett. Ez utóbbinak a felavatási pillanatai fölé, sajnos, egy bizonyos, ún. érték-felülvizsgáló szakemberekből álló csoportosulás véleménye vont borús felleget. Mégpedig nem is oly régen.
Gömörország terepét járó, kapcsolatépítő különítményünk tízpercnyi néma főhajtással tisztelgett irodalmunk mindkét kiemelkedő nagyja előtt. S feltarisznyázta magát fényképekkel az otthon maradottak számára ebből a falucskából is, amelyhez a mártírhalált halt költőt a helyben született édesapja iránt táplált érzelmek is kötötték.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink