home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nem veszíthetünk!
Tóth Tibor
2020.03.25.
LXXV. évf. 13. szám
Nem veszíthetünk!

A gyorsan terjedő, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által világjárvánnyá nyilvánított koronavírus a sportvilágot is alaposan felforgatta.

Az első baljós jelekre akkor figyelhettünk fel, amikor törölték a márciusra tervezett fedett pályás atlétikai világbajnokságot, néhány nappal később pedig a rövidpályásgyorskorcsolya-világbajnokságot. És ez még csak a kezdet volt, hiszen azóta szinte teljesen leállt a sportélet. A jövő év nyarára halasztották a labdarúgó-Európa-bajnokságot, nem tudni, mi lesz a Bajnokok Ligája és az Európa Liga sorsa, félbeszakadtak a nemzeti bajnokságok (Európában csak a fehéroroszok játszanak, ők egy hete kezdték a bajnokságot), a Forma—1 sem rajtolt el, és már hat futam halasztása biztos. Elégedetten dörzsöltük a tenyerünket, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország több rangos sportesemény rendezési jogát nyerte el 2020-ra, mint amilyen az olasz kerékpáros-körverseny, a Giro d'Italia első három szakaszának lebonyolítása, a budapesti ATP-tenisztorna, a vizes Európa-bajnokság, a foci-Eb négy mérkőzése... Természetesen ezeket az eseményeket is elhalasztották vagy véglegesen törölték.

A vírus a sportolókat sem kíméli. Miután a Juventus egyik labdarúgójáról kiderült, hogy fertőzött, a zebrák a teljes csapatot karantén alá vonták, majd megtette ugyanezt a Real Madrid, az Inter, az Arsenal és a Chelsea is. Azóta több sportoló koronavírustesztje lett pozitív, köztük a tengerentúli profikosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Utah Jazz egyik játékosáé is, aki néhány hete a szokásos, heti sajtótájékoztató előtt a járvánnyal viccelődve körbetapogatta az összes mikrofont, akkor még nem sejtve, hogy maga is fertőzött.

A tervek szerint július 24-e és augusztus 9-e között Tokióban rendezték volna meg a nyári olimpiai játékokat. Habár több sportoló, sportvezető és szakági szövetség halasztásra szólított fel, a szervezők az utolsó pillanatig kitartottak azon elhatározásuk mellett, hogy a világ legnagyobb sport seregszemléjét az eredeti időpontban megtartják. Miután az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is csatlakozott azon országok hasonló szervezeteihez, melyek az olimpia elhalasztását kérték, már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezők sem hezitáltak, és azonnal bejelentették, hogy a nyári játékokat 2021-re halasztják.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a sport már teljesen másodlagos. Ma már a győzelmeket és vereségeket nem eredményekben, gólokban vagy pontokban, hanem emberéletekben mérik. Láthatatlan, alattomosan támadó, sportszerűtlen ellenféllel kell megküzdenünk mindannyiunknak. A sporthoz a vereség is hozzátartozik, ezt a csatát azonban nem veszíthetjük el!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..