home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem kell tejet importálni!
(tv.)
2010.11.10.
LXV. évf. 45. szám
Nem kell tejet importálni!

A szerb parlament Mezőgazdasági Bizottsága november 5-i ülésének fő témája, a tejtermelés körül előállt gondok voltak. Az ülést a két legnagyobb szerbiai tejtermelőket tömörítő szervezet kezdeményezésére hívták össze, de a megbeszélésen részt vettek a Vajdasági Tejtermelők Központi Szövetsé...

A szerb parlament Mezőgazdasági Bizottsága november 5-i ülésének fő témája, a tejtermelés körül előállt gondok voltak. Az ülést a két legnagyobb szerbiai tejtermelőket tömörítő szervezet kezdeményezésére hívták össze, de a megbeszélésen részt vettek a Vajdasági Tejtermelők Központi Szövetségének tagjai, illetve a Szerbiai Tejtermelők Egyesülete képviselői, valamint Miloš Milovanović mezőgazdasági segédminiszter. A mintegy két és fél óra hosszúra sikeredett ülésen a Mezőgazdasági Bizottság több záradékot is elfogadott. Fremond Árpád VMSZ-es parlamenti képviselő, a bizottság tagja elmondta, hogy a többi között döntöttek egy Vegyes Bizottság létrehozásáról, ennek a munkacsoportnak a tagjait mindkét tejtermelőket tömörítő szervezet, a mezőgazdasági-, pénzügyi és kereskedelmi minisztérium delegálná.
 A testület feladata lesz, hogy rövidtávon konkrét lépéseket tegyen a tejprobléma megoldására. A Mezőgazdasági Bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy rá kell hatni az országra azért, hogy ne gondolkozzon tejpor, illetve tejbehozatalról. A mai ülésén záradékot fogadtak el arról, hogy a jövő évi költségvetésben a mezőgazdaságra szánt keretnek el kell, hogy érje az 5 százalékot  emelte ki Fremond. Egyébként az idei költségvetés 3,4 százalékát költik a mezőgazdaság fejlesztésére, ez az összeg azonban nem elegendő a fejlesztésekre, de a szinten tartásra sem (tavaly 2,8 százalékot költöttek). Záradékot fogadtak el arról is, hogy növeljék meg a termelőknek járó prémium összegét, az eddigi 2,5 dinárról 5 dinárra.
 Döntés született arról is, hogy azok, akik állattenyésztéssel foglalkoznak, kedvezményezettek legyenek a legelők bérlésekor. De követeljük az álamtól azt is, hogy tegyen valamit a monopolhelyzet ellen. Meg kell büntetni azokat, akik valamilyen módon visszaéltek hatalmukkal. A kistermelőkről is szó esett. Számunkra az lenne az elfogadható  függetlenül attól, hogy fizeti-e a járulékokat, vagy a biztosítást  ha minden egyes termelő kapna támogatást  mondta Fremond, majd hozzátette, hogy a bizottsági ülésen a húshiányról nem esett szó. Véleménye szerint, ha az ország nem oldja meg a kialakult tejproblémát, úgy hogy egyetlen lobbi sem kerekedik felül, akkor biztos, hogy az elkövetkező időszakban, más mezőgazdasági termékeknél is a mostanihoz hasonló problémák állhatnak elő.
 A mezőgazdaság az egyetlen olyan ágazat, amely profitot termel, pénzt hoz. Minden egyes befektetett dinár többszörösen megtérül  fogalmazott a képviselő. Fremond Árpád is felszólalt a Mezőgazdasági Bizottság pénteki ülésén. A tanácskozáson a kistermelők érdekeit képviselve elmondta, hogy a VMSZ nagyon fontosnak tartja azt, hogy minden termelő kapjon támogatást. Emellett szükségesnek tartják egy független laboratórium felállítását, ahol a tej minőségét vizsgálnák be. A jelenlegi állapot ugyancsak a nagytermelőknek kedvez, hiszen amíg nem létezik ez az országos független intézmény, addig ezek a megavállalatok saját laborjaikban ellenőrzik a tej minőségét, természetesen utólag senki sem tudja az eredmények hitelességét leellenőrizni. Többen attól tartanak, hogy ez esetben is visszaélések történnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..