home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Nem hagyhatjuk el az otthonainkat!”
PALKOVICS Fülöp Mária
2005.05.18.
LX. évf. 20. szám
,,Nem hagyhatjuk el az otthonainkat!”

Itt kell maradnunk! - Hécei AndrásHullámok hátán közelítettük meg Káptalanfalvát. A gumicsónak lassan haladt előre, de a lágy tavaszi fuvallat virágillat helyett orrfacsaró bűzt hozott felénk. A látvány iszonyú volt. Beomlott házak, úszó sertéstetemek... Egy parányi földterületen, 30-40 mét...

Itt kell maradnunk! - Hécei András

Hullámok hátán közelítettük meg Káptalanfalvát. A gumicsónak lassan haladt előre, de a lágy tavaszi fuvallat virágillat helyett orrfacsaró bűzt hozott felénk. A látvány iszonyú volt. Beomlott házak, úszó sertéstetemek... Egy parányi földterületen, 30-40 méter hosszú földsávon disznók legelésztek. Kérdésünkre, hogy hogyan kerültek oda, Vörös Dezső alezredes elmondta, mentés közben a traktor, a disznókkal megrakott pótkocsival együtt az árokba csúszott. Amelyik állat élve maradt, az arra a kis szigetre úszott. Élelmet azóta is a katonaság visz oda. Itt a traktor - mondja, de ahova nézünk, ott semmi sem látszik, csak a víz hullámzik. Az ember, aki vezette, szerencsére megmenekült.
Megérkeztünk Káptalanfalvára. Traktor vár minket pótkocsival, másként ugyanis nem nagyon juthatnánk tovább. Boros Géza helybeli fiatalember ugrott oda a csónakhoz, hogy kisegítse a benne lévőket. Amikor megpillantotta ft. Koncz Tibor esperes plébánost, könnybe lábadt a szeme. Nagyon meglepődött, de jól is esett neki a szeretett plébánosuk jelenléte. Beszédbe elegyedtem vele:
- A faluban két ház dőlt össze, az egyik az enyém. Éjjel fél háromkor mentettem ki a vak édesapámat, aki paralízisben szenved. Nem akarta elhagyni a házat, melyben született, azt mondta, hagyjam ott, dőljön rá... Rá is dőlt volna, ha nem viszem ki. A feleségem és a fiam Botoson van az apósomnál, édesapám pedig Kisoroszon a lányánál. Hogy velünk mi lesz, nem tudom, ott van az összes vagyonom - mutat a pótkocsi felé szomorúan.
Tóth Dezső, káptalanfalvi amatőr festő derékig érő csizmában szorgoskodott a faluban.
- Addig nem megyünk el, amíg nem lepi el a víz teljesen a házainkat. A környéken sok a lopás, ez a tíz ember próbálja megvédeni a települést. 
* Mit tudtak megmenteni?
- Az embereknek nagyon keveset sikerült kimenteniük, egy kis ruhaneműt, szinte semmit. Félünk, hogy ha a víz most meg is kímél bennünket, és a házaink nem dőlnek össze, akkor majd a hirtelen ránk szakadó szárazság fog velük végezni.
Hécei András könnyes szemmel mered maga elé. Még most sem hiszi, hogy mi történt. Állattenyésztésből élt, a termőföldje most teljesen víz alatt van.
- Tavaly kölcsönt vettem fel az új traktor megvásárlásához. Az idén ennek fejében kilenc vagon búzát kell átadnom. Most hetven lánc búzám van víz alatt. A kukoricát is elvetettük, még a műtrágyát is elszórtuk. Húsz lánc lucernám is tönkrement, nem tudom, mivel etetem majd az állataimat. A családom, a feleségem, a menyem, az unokák most Nezsényben vannak, nagyon hiányoznak - mondja, és újra elcsuklik a hangja.
* Miért nem mentek még el innen?
- Nem azért vagyunk itt, mert itt hagytak minket, hanem mert úgy érezzük, ez a kötelességünk. Nem hagyhatjuk el az otthonunkat, itt kell maradnunk. Nagyon hálásak vagyunk a nezsényieknek, mert amint megtudták, hogy bajban vagyunk, azonnal a segítségünkre siettek. Vörös István, a nezsényi szövetkezet igazgatója harminc embert küldött, akik négy traktorral és utánfutókkal mentették, ami menthető. Ennek köszönhetően Káptalanban nem pusztult el egy nagyobb jószág sem. Nekem 84 tehenemet vitték el Begafőre, a farmra. A száz disznó és a kocák is biztonságban vannak. Bízunk a jövőben, és reméljük, a politikusaink beváltják az ígéreteiket. Szeretném, ha vége lenne ennek rémálomnak, és a plébánosunkkal itt, a kis templomunkban hálaadó misét mutatnánk be, hogy alkalmam legyen megköszönni mindenkinek a nekünk nyújtott önzetlen segítséget.
Ideje visszaindulni. Lassan elhagyjuk a kísértetfalut. Csak a kinyílt tulipánok biztatnak minket: van élet a víz alatt is.

                                                                 
 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..