home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nem adjuk a kenyerünket!
Rencsényi Elvira
2011.08.31.
LXVI. évf. 35. szám

Fidelinkás kenyér nélkül maradhatnak a szabadkaiakAz újvidéki székhelyű Univerexport magáncég tulajdonában levő Trgopromet üzletlánc egyik napról a másikra megtagadta a Fidelinka kenyerének az árusítását hat szabadkai üzletében, többek között a palicsi út mentén található megamerketében. A szóban fo...

Fidelinkás kenyér nélkül maradhatnak a szabadkaiak
Az újvidéki székhelyű Univerexport magáncég tulajdonában levő Trgopromet üzletlánc egyik napról a másikra megtagadta a Fidelinka kenyerének az árusítását hat szabadkai üzletében, többek között a palicsi út mentén található megamerketében. A szóban forgó üzletekben jelenleg csak az Óbecsei Pékség kenyere vásárolható meg.
A Fidelinka Pékséget ez év júniusától a szlovén illetőségű Mač Dondon magánvállat bérli, mintegy utolsó pillanatban mentve meg e 65 éves, egykoron igen jó hírű vállalatot a teljes megsemmisüléstől. A Tvojih pet minuta termékeit is forgalmazó cég szerbiai képviselete a Belgrád melletti Pudarci helységben található, ahonnan szinte egész Közép- és Dél-Szerbiát ellátják kenyérrel. Jelenleg tehát a cég által előállított kenyér szinte az egész országban, sőt Szlovéniában, Horvátországban és Bulgáriában is az üzletek polcaira kerül, kizárólag a szabadkaiak maradnak fidelinkás kenyér nélkül.
- Értetlenül álluk a történtek előtt - mondja Zoran Stojanović, a szabadkai Fidelinka Pékség eladási részlegének igazgatója. - A múlt héten egy elektronikus levélben értesített bennünket a Trgoporomet vezetősége arról, hogy visszavonja a fidelinkás kenyeret hat szabadkai üzletéből. Annál inkább felkavaró a dolog, mivel vállalatunk a tulajdonosa a Trgopromet részvényei 10 százalékának. Semmivel nem indokolták meg döntésüket, egyszerűen csak ,,így határoztak'. Próbáltam választ kapni a kérdésemre, hogy mi váltotta ki ezt a döntést a részükről, de nem kaptam magyarázatot. Arról szó sincs, hogy a fidelinkás kenyér minőségével lennének elégedetlenek. Nem tudjuk az igazi okot, de sejtéseink vannak, hogy milyen meggondolásból történik mindez.
A Fidelinka naponta 40 ezer vekni kenyeret süt és szállít szét szinte egész Vajdaságba. Legnagyobb felvásárlója eddig éppen a Trgopromet kereskedelmi vállalat volt, amely most azzal fenyeget, hogy néhány napon belül egyetlen eladóegységében sem engedélyezi majd a fidelinkás kenyér árusítását. Ezzel azonban nemcsak a Fidelinkát károsítja meg, amely - az ilyen jelentős termelés-visszaesés következtében legalább 30 alkalmazottjának lesz kénytelen felmondani -, hanem a vásárlókat is, akiknek nem teszi lehetővé, hogy több termék közül választhassanak.
- A vásárlók jogai csorbulnak azáltal, hogy a Trgoporomet üzleteibe betérve csakis az Óbecsei Pékség kenyerét kínálják nekik. Ilyesmi sehol másutt nem fordul elő, még Nišben és Leskovácon is megadják a lehetőséget a vásárlók számára, hogy kedvük szerint válogassanak a kenyérkínálatból. Arról nem is beszélve, hogy ha a Trgopromet kilép felvásárlóink közül, újabb munkások számolhatnak elbocsátással a a Fidelinkában. Őrültségnek tartom, hogy éppen a szabadkaiak ne fogyaszthassák a saját városuk kenyerét, miközben ezt más községekben megtehetik az ott élők - véli Stojanović.
Jóllehet az igazgató nem mondta ki, de érezhető, hogy a Trgoprometnek e mögött a cseppet sem sportszerű döntése mögött üzleti vagy éppen politikai manipuláció áll. Nem véletlen, hogy az óbecsei kenyér árusítását szorgalmazzák a szabadkai üzleteikben, hiszen ezzel jelentősen ,,leértékelődhet' a Fidelinka Pékség, amelynek eladására akár már most őszre sor kerülhet. Csupán egy kis matematikára van szükség ahhoz, hogy rájöjjünk: a mesterségesen előidézett termeléskiesés következtében olcsón átjátszható bárki kezére a szabadkai vállalat. Ráadásul az óbecsei kenyér újabban pontosan úgy fest, mint a fidelinkás, csak éppen az Óbecsei Pékség jelével ellátott papírzacskókba csomagolva kerül az üzletekbe. Vajon miért volt erre szükség, ha nem azért, hogy megtévesszék az egyébként fidelinkás kenyeret venni szándékozó vásárlót?
- Mostantól a fidelinkás kenyér is a saját logónkkal ellátott papírtasakban kerül eladásra, ami ugyan jelentős többletkiadással jár, de mindent meg kell tennünk a saját több mint fél évszázados termékünk és a dolgozóink érdekében - mondta többek között Zoran Stojanović.
Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy a Fidelinka Kompanija anyavállalat több leányvállalatával egyetemben ment csődbe tavaly augusztusban. A város és a Független Szakszervezet erőfeszítéseinek köszönhetően egyedül a Pékség maradt fenn, s azóta is megállás nélkül, a legnagyobb nehézségek árán folytatta a termelést, csakhogy a szabadkaiak ne maradjanak kenyér nélkül. Az ádáz küzdelem eredményeképpen kezdett jobbra fordulni a vállalat sorsa, a pékség bérlőt kapott, amely jelentős összeg befektetésével biztosítja a folyamatos kenyérellátást, ezzel egyidejűleg mintegy 120 szabadkai család megélhetését is. Ezt igyekszik most tönkretenni a Trgopromet kereskedelmi vállalat. A szabadkai városvezetőség és a Független Szakszervezet is mélyen elítéli a történteket, és remélik, hogy hamarosan rendeződik a helyzet, a szabadkai polgárok nem maradnak fidelinkás kenyér nélkül. Ezért arra kérnek minden szabadkai vásárlót, hogy amennyiben szívügyükként figyelik a nagy múltú Fidelinka sorsát, továbbra is keressék az üzletekben a fidelinkás kenyeret, és ha azt nem találják a Trgopromet üzleteinek polcain, ne essen nehezükre elmenni a legközelebbi üzletbe, ahol megvehetik a mindannyiunk által immár 65 éve kedvelt kenyeret. Ne hagyjuk, hogy holmiféle üzleti vagy politikai manipuláció megfosszon bennünket, szabadkaiakat a saját kenyerünktől!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..