home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Neked ki a Szupertársad?
2021.11.15.
LXXVI. évf. 45. szám
Neked ki a Szupertársad?

A Danilo Kiš Alapítvány arra kér, hogy mutasd be a Szupertársadat! Ő egy olyan személy a generációdból, aki inspirál, motivál, bátorít és jobbá tesz. Szöveges fotóképregény vagy klasszikus rajzolt képregény formájában dolgozd fel társadnak azokat a kiemelendő pozitív tulajdonságait, amelyek oly különlegessé teszik őt számodra.

De mielőtt a részletekre térnénk, következzen egy kis képregénytörténet:

A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, amit gyakran a kilencedik művészetnek neveznek, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint (elbeszélő vagy párbeszédes) szöveg egészíti ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát, és számos alműfajra tagozódott.

Gyökerei évszázadokra, a kora középkori kódexekig és falfestményekig nyúlnak vissza, sőt egyesek a barlangrajzokig is visszavezetik (némi joggal, hiszen végső soron minden képzőművészet a barlangrajzokból ered). A képregény szoros értelemben vett, mai formája (képkockák, szóbuborékok, oldalszerkesztés stb.) azonban nagyon fiatal, a 19. század végén alakult ki az Egyesült Államokban. Tipikusan huszadik századi műfaj, a popkultúra része.


Kép: Danilo Kiš Alapítvány

A mai értelemben vett képregény elnevezés először 1938-ban jelent meg a Képes Regények sorozat kapcsán. Ezekben a zsebkönyvekben amerikai krimi és akció képregények alaposan átszerkesztett változatait találhatjuk meg. A szövegbuborékokat kitörölték, a narrátori szöveget kiegészítették, a képanyagot megvágták, átszerkesztették, míg végül az eredmény egy illusztrált regény lett. Miután ezeknek végül nem volt sok közük a képregényhez, így ez nem tekinthető a »képregény« szó közvetlen eredetének. Ez az összetett szó legközelebb 1948-ra válik általánosan elterjedtté és jelentése is megegyezik a maival. Miután az adaptációs képregények 1955-től válnak Magyarországon egyeduralkodóvá, így téves a feltételezés, miszerint a képregény szavunk regények adaptációra utalna. A magyar talán az egyetlen nyelv, amely a regény szóból származtatja a képregényt.

Angolul a képregényt általánosságban comics-nak nevezik, ez annyit tesz: vicces, hiszen a korai amerikai képtörténetek az egyszerű humorra építettek. Az amerikai képregénynek két tipikus fajtája van. Az első az úgynevezett képsor, általában három-öt képből álló, csattanóval végződő történet: ez a comic strip (vicces csík), ami napilapok rovataiban, vagy tipikusan vasárnapi mellékleteiben jelenik meg. Ennek magyar megfelelőjeként gyakran a képsor elnevezést alkalmazzuk. A másik a comic book (képregény könyv), önálló, általában húsz-harminc oldalas füzetben megjelenő történet.

Az európai képregény kezdetben heti vagy havi rendszerességű magazinokban jelent meg, amelyek egyszerre több figura történeteit is bemutatták néhány oldalon. Az ötvenes évektől egyre népszerűbbé válik az album-formátum: az általában negyven-hatvan oldalon, gyakran keményfedelű kiadásban egyetlen figura kalandjait bemutató könyvek. A legnagyobb »képregénytermelő« országokban használt nevek gyakran specifikusan az adott ország képregényeire vonatkoznak. A francia képregény neve bande dessinée vagy röviden BD (rajzolt csík), a hollandé stripverhaal (csíktörténet), az olaszé fumetti (füstöcske, ez a szóbuborékokra utal), a spanyolé tebeo (az első spanyol képregényújság, a TBO címéből) vagy historieta (történetecske). (A spanyol-portugál nyelvű Latin-Amerikában más elnevezéseket is használnak: monitos Mexikóban és Chilében, muñequitos Kubában és quadrinhos Brazíliában.) A képregény harmadik, sajátos típusa a manga (漫画, japánul annyit tesz: szeszélyes képek), ami a középkori japán festészet és a modern nyugati karikatúrák kereszteződéséből alakult ki” (Wikipedia).

Most pedig a részletek:

Ahhoz, hogy jelentkezz, először is válaszd ki kedvenc szuperhősödet, Szupertársadat. Miután ezt megtetted, a teendőid a következők:

— készíts fényképeket róla, melyekhez kísérőszöveg formájában rövid leírást is mellékelj, vagy ha meg tudod oldani, akkor valamelyik képszerkesztő program segítségével készíts egy legfeljebb 6 fényképből álló képregényt, és illessz be szöveget a buborékokba,

— töltsd ki a jelentkezést a linken legkésőbb 2021. november 20-áig,

— várd ki a verseny végeredményét, melyet 2021. december 10-éig hirdetünk ki.

A nyeremények listája: két grafikus rajztábla, két Instax Mini 11 fényképezőgép, két külső merevlemez, négy Bluetooth-hangszóró, két 5000 dináros utalvány a 300 čuda képregényboltba, két 3000 dináros utalvány a 300 čuda képregényboltba, két 2800 dináros utalvány InAlbum vásárlására, valamint két 2800 dináros utalvány a Laguna könyvesboltba.

A beérkezett pályamunkákat egy háromtagú zsűri értékeli majd, melynek tagjai Szerda Zsófia fotós, újságíró, Nemanja Ledenski fotós, valamint Uroš Jagodić könyvkereskedő és képregényismerő.

 

A VERSENY FELTÉTELEI

A megmérettetés 2021. október 20-ától november 20-áig tart. Jelentkezni a Szabadka területén élő, tizenkettőtől harmincéves korú fiatalok tudnak.

 

ALKOTÁSOK

A szerzők fekete-fehér vagy színes alkotásokkal versenyezhetnek digitális formában, és maximum 3 alkotást küldhetnek be. A fotók fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal készíthetőek, és kizárólag JPG formátumban küldhetőek. A fényképek méretének legalább 1280 pixelnek kell lennie (a hosszabb oldalon). A fotókat a szerzőnek kell készítenie, tilos mások képeit vagy az internetről letöltött tartalmat beküldeni.

A szervezők a résztvevők személyes adatait kizárólag adminisztratív célokra használják fel. A versenyző kereszt- és vezetékneve csak a megjelent művek aláírásaként jelenik meg, míg az e-mail-címe és a telefonszáma nem lesz nyilvánosságra hozva, kizárólag a nyertes értesítéséhez veszik igénybe.

A versenyben való részvétellel a résztvevők elfogadják a fenti feltételeket. A szervező fenntartja a jogot, hogy a megadott kritériumoknak nem eleget tevő, illetve a nem megfelelő tartalmú alkotásokat a résztvevő előzetes értesítése nélkül kizárja.

 

A DÍJAZOTTAK AZONOSÍTÁSA

A szervező fogja értesíteni a díjazott résztvevőt a nyeremény átadásának időpontjáról, illetve minden egyéb, a nyereménnyel kapcsolatos jogérvényesítés szempontjából lényeges információról. A nyeremény átvételekor a díjazottnak olyan hivatalos okmány bemutatásával kell igazolnia személyazonosságát, amelyből határozottan és egyértelműen megállapítható a résztvevő kiléte. Ha a személyes okiratból kiderül, hogy a potenciális nyertesnek nincs szabadkai lakó- vagy tartózkodási helye, a nyereményre való jogosultságát a verseny szabályainak megfelelően megtagadják. Ha a díjazott résztvevő megszegi a verseny szabályait, illetve ha a nyeremény átvételekor nem hajlandó igazolni a személyazonosságát, a szervező nem adja át neki a nyereményt.

 

A VERSENY MEGSZAKÍTÁSA

A verseny előre nem látható körülmények fennállása esetén megszakítható, amiről a résztvevőket haladéktalanul értesítjük a szabadkai Danilo Kiš Alapítvány honlapján.

Bővebb információ az office@danilokis.rs e-mail-címen vagy a 024/523-566-os telefonszámon kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..