home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Néhány éven belül szeretnék egy operaház színpadán állni”
Szerda Zsófi
2020.12.17.
LXXV. évf. 51. szám
„Néhány éven belül szeretnék egy operaház színpadán állni”

Kiss Tamás ifjú operaénekes. Egy aranytorkú bariton. Tehetsége mérföldekről látszik, azaz hallatszik, hiszen hangjával — ha üveget nem is repeszt, de — a fülünkön át egészen a lelkünkig hatol. Olyan beleéléssel énekel, ahogyan csak az igazán elhivatottak tudnak. Látszik rajta, hogy rajong az operáért, imád énekelni, s még az újvidéki rektorátus portása is besomfordált, hogy közelebbről is megnézze, meghallgassa ezt az óriási hangú fiút. Pedig a portás nem tűnt operarajongónak, sőt.

Tamás már több megmérettetésen részt vett, sikerrel. Az országos versenyen, a Zenei Tehetségek Szemléjén és a Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Versenyen is kiérdemelte a legjobb férfihang díját. Legnagyobb sikerének a Szláv Zenei Fesztiválon elért helyezését tartja, itt az összes versenyző közül a legjobb lett.


A fotók a XIX. VMTDK-n készültek Újvidéken

* Hát Tamás. Valóban nagyon nagy hangod van. Mikor találkoztál először a klasszikus zenével, és mi fogott meg az operában?

— Arra nem emlékszem pontosan, hogy mikor találkoztam először a klasszikus zenével, de arra igen, hogy mikor hallottam először egy operaénekest énekelni. Nagyon kicsi voltam, olyan öt-hat éves, amikor a tv-ben éppen a régi Ferrero Rocher reklámját sugározták, melyhez Andrea Bocelli adja a zenei aláfestést a Con te partirò című dallal. Amikor meghallottam ezt a lenyűgöző hangot, rögtön beleszerettem az operába. Abban a pillanatban ránéztem édesanyámra, és azt mondtam neki: én is ilyen énekes szeretnék lenni. Nem sok gyerek dönti el manapság ennyire korán, hogy mi is akar lenni, ha „nagy” lesz, még kevesebb lesz az, amit akkor kitalál. Operaénekesnek pedig még kevesebben képzelik el magukat. Én vagyok az egyik kivétel. Az évek múlásával egyre jobban érdeklődtem az ének és a komolyzene iránt. Kilencévesen beiratkoztam a Slobodan Malbaški Általános Zeneiskolába, és a zongorát választottam mint hangszert. Ebben nem igazán találtam magamra, de a zeneszeretet megmaradt bennem, majd az általános iskola után Nagybecskerekre mentem, s a Josif Marinković Zenei Középiskolába iratkoztam zenei elmélet szakra. Az ottani kórusvezető tanárnőm kedvelte a hangom, és biztatott, hogy próbálkozzak meg a szólóének szakkal is.

* Szót fogadtál?

— A férfiaknak nem ajánlatos tizennyolc éves koruk előtt belekezdeni a szólóéneklésbe, mert a hangjuk később érik meg, mint a nőké. Én is türelmesen megvártam a megfelelő pillanatot, és szintén Nagybecskereken beiratkoztam az ének szakra is. Ekkor fejeztem be a zeneelmélet szakot, úgyhogy ezután átiratkoztam Újvidékre, itt járok most az Isidor Bajić Zeneiskolába, harmadikos középiskolás vagyok, Balázs Márta a tanárnőm. Az érzés, melyet az opera ad nekem, az… az leírhatatlan és elmagyarázhatatlan, de a legboldogabb akkor vagyok, ha kiállhatok a közönség elé, és megoszthatom vele az érzelmeimet, melyeket ezek a művek kihoznak belőlem.

* Mi a legnehezebb az operaéneklésben?

— Mint minden más szakma esetében, itt is a kezdet a legnehezebb. Sokszor nehéz türelmesnek lenni, márpedig itt igen sok időbe telik, amíg valaki végre megtalálja a saját hangját. Senkiből sem lehet profi énekest faragni egy éjszaka alatt. Ezt sokan elfelejtik, és mivel nincs azonnal sikerélményük, otthagyják a szakot. Amikor valaki énekel, akkor nemcsak a hangját használja, hanem az egész testét. Figyelni kell a helyes légzésre, hiszen a hang a hasból indul, nem pedig a torokból. Továbbá idővel azt is megtanuljuk, hogy melyik hanghoz mennyire és hogyan kell nyitni a szánkat. Ez mind nagyon egyszerűnek tűnhet, de egyáltalán nem az. Ez a sok szabály idővel természetes lesz, de ha magamból indulok ki, azt kell mondanom, nehéz eljutni arra a szintre. Sokszor van olyan nap, amikor egyszerűen nem megy, és nem tudod, miért. Ezért fontos, hogy jó tanárod legyen, aki amellett, hogy szakember, remek pedagógus is, így közösen minden gondra tudtok megoldást találni. Nekem e tekintetben szerencsém van.

* Más műfajú dalokat is szoktál énekelni? Musical, operett, népdal, slágerek?

— Még sohasem énekeltem musicalt vagy operettet, de egyszer szívesen kipróbálnám magamat ezekben a műfajokban is. A családom nagy része zenész, így sokszor megtörténik, hogy összeülünk közösen muzsikálni, ilyenkor persze nem a komolyzene van a középpontban, hanem a népdalok, a nóták és a slágerek. Én magam még a régi, jó angol rockot s a mai pop-, illetve rapzenét is szeretem. Mindenevő vagyok, nem kizárólag klasszikus zenét falok.

* Van olyan mű, amely különösen nagy kihívás számodra, s amelyet előadni az énekesek körében is nagy teljesítménynek számít?

— Minden zeneműnek és főleg minden operának megvannak a maga kihívásai. Legyen az szoprán vagy basszus, minden hang számára vannak olyan szerepek vagy áriák, amelyeket nagyra becsülnek. Ilyenek például Verdi, Puccini vagy Wagner operái, melyekhez sok év éneklés és tapasztalat szükséges. Mivel én bariton vagyok, megemlítenék egy nagyon ismert baritonáriát: A sevillai borbélyból a Largo al factotum, melyet Figaro ad elő. Maga a mű felépítése elég magas egy bariton hangjához képest, sokan azt gondolják, hogy ezt az áriát egy tenor énekli, de tévednek! Pontosan emiatt nem képes minden énekes előadni ezt a művet, csak a magas lírikus baritonok.  

* Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki világhírű operaénekessé váljon? Hiszen nincsenek sokan, de akiket egy világ ismer, azok stadionokat és koncerttermeket töltenek meg.

— A válasz erre a kérdésre elég egyszerű: rengeteg munka, akarat és gyakorlás. A száz százalékból csak tíz a tehetség, a többi a kemény munka. Az igaz, hogy sok jó énekes van a világon, de kevés világhírű. Hát, sokszor a szerencse is fontos szempont, hiszen elég, ha a közönség soraiban ott ül egy menedzser, aki lát valamit az előadóban, és elkezdi segíteni őt a karrierépítésben. Pavarotti karrierje például úgy indult, hogy beugrott a megfázott Di Stefano helyére az egyik opera főszerepébe helyettesként, s annyira lenyűgöző volt, hogy szinte egyik pillanatról a másikra minden európai operaház elkezdte hívni, később pedig a világ legnagyobb operáiban dolgozott.

* Mi az, amire oda kell figyelnie egy operaénekesnek? Vannak étkezési, életviteli tanácsok? Például: kerüld a füstös helyeket, ne kiabálj, stb.

— Pontosan ezek. Ajánlatos kerülni a füstös helyeket, nem tanácsos dohányozni sem, és szénsavas italokat inni. Egy énekesnek egészségesen kell táplálkoznia, éppen úgy, mint egy sportolónak, hiszen valamilyen értelemben az operaéneklésre sportként is tekinthetek. És ha már sport, igazából is ajánlatos sportolni, hiszen ily módon többet használjuk a rekeszizmot, mely — mint már említettem — fontos szerepet tölt be az énektechnikában. Amellett, hogy nem mindegy, mit eszünk és iszunk, az sem mindegy, mikor tesszük. Nem jó sem üres hassal, sem teli hassal énekelni. A fellépések előtti napon én általában keveset vagy semmit sem gyakorlok, hogy több időt adjak a hangomnak regenerálódni, hogy friss és felkészült legyen az éneklésre, de ez szerintem énekesenként változik.

* Hova tovább?

— Azt az előbb nem mondtam, hogy az ének mellett a Művészeti Akadémiára is járok, muzikológiára. Erre a szakra a négy év zeneelmélet után iratkoztam be, itt harmadéves vagyok. Fontos számomra az elméleti tudás is, így nemcsak énekes, hanem zenekritikus és -történész is leszek egyszer. A zenei középiskola elvégzése után az éneket is szeretném egyetemi szinten továbbtanulni, csak még nem döntöttem el, hol folytassam. Szívem szerint most azt mondanám, hogy Olaszországban, de meglátjuk, mit hoz az élet. Abban viszont biztos vagyok, hogy néhány éven belül szeretnék egy operaház színpadán állni.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..