home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ne csak papíron létezzen a törvény
V. Á.
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Ne csak papíron létezzen a törvény

Az oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság egy újabb lépést tett a hivatalos nyelvhasználatról szóló előírások hatékonyabb alkalmazása érdekében

A törvényes kerettel, a vonatkozó előírásokkal meg lehetünk elégedve, a gyakorlatban azonban azt tapasztaljuk, hogy még számos tennivaló akad a hivatalos nyelvhasználat kisebbségi nyelvekre vonatkozó részének alkalmazása terén — hívta fel a figyelmet hétfőn Nyilas Mihály oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a Tartományi Képviselőházban megtartott előadásában. Mint mondta, rendszerszerű megoldást kellene találni arra, hogyan támogassák azokat az önkormányzatokat, intézményeket, amelyeknek a legnagyobbak a költségei a többnyelvűség alkalmazása miatt. Az eddigiekben ugyanis nem sikerült egy általános elvet érvényesíteni ezen a téren. Annak a véleményének adott hangot, hogy titkárságán kívül az illetékes minisztériumnak is kezdeményeznie kellene ennek a kérdésnek a megoldását.

Mindez azoknak a szerződéseknek az aláírása előtt hangzott el, amelyek a vajdasági helyi önkormányzatok, helyi közösségek, intézmények, közigazgatási szervek számára jóváhagyott idei támogatási összegekről és azok rendeltetéséről szóltak. A titkárság minden évben kiírja pályázatát, mellyel hozzá kíván járulni a többnyelvűség szavatolásához ott, ahol erre megvannak a törvényes előfeltételek. A pályázat három eleme: az alkalmazottak nyelvképzése, a többnyelvű elektronikus ügyintézés fejlesztése és a többnyelvű névtáblák, formanyomtatványok, helységnévtáblák készítése. A rendelkezésre álló 9,5 millió dinárból az idén 1,03 millió dinárt fordítottak az első elemre, 414 000-et a másodikra, az összeg nagyobbik részét pedig névtáblák és űrlapok készítésére költik majd a nyertes pályázók. Nagy volt a túljelentkezés, a 9,5 millió dinár helyett 21,5 millióra lett volna igény. Nyilas reményét fejezte ki, hogy jövőre növelni tudják majd a keretet. Mint nyilatkozta, a pályázatok bizonyították, hogy a legtöbb gond a kétnyelvű vagy a többnyelvű táblák körül van, sok helyütt ugyanis hiányoznak, másutt pedig már cserélni kell őket, mert megrongálódtak. A titkár a foglalkoztatáspolitikában megmutatkozó nehézségekre is felhívta a figyelmet.

— Jó volna maradéktalanul alkalmazni azt az alkotmányos és törvényes garanciát, amely részarányos foglalkoztatást szavatol a kisebbségiek számára. Tisztában vagyunk vele, hogy mindezt nem könnyű megvalósítani. Örülünk neki, hogy az uniós átvilágítás a csatlakozási tárgyalások 23. fejezetére vonatkozólag hangsúlyozta egy, a kisebbségi jogok érvényesítésére vonatkozó cselekvési terv elkészítésének szükségességét — jelentette ki.

A kisebbségi anyanyelvű polgárok számára sokat számít, ha saját nyelvükön tudják intézni ügyes-bajos dolgaikat. Mivel azonban a gyakorlat mindmáig sok önkormányzatban nem bizonyította, hogy a kisebbségi nyelven történő ügyintézés zökkenőmentes, a polgárok nem kevésszer érzik úgy, hogy az egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb lesz, ha rögtön szerbül szólítják meg a hivatalnokokat. Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, nagy szükség van az efféle támogatásokra, de általában véve a községek és az intézmények nyelvhasználattal kapcsolatos kezdeményezései pénzelésének rendezésére is.

(Szabó Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..