home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nagykoalíció vagy új kormány?
Talpai Lóránt
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Nagykoalíció vagy új kormány?

Viszonylag hosszú ideje két nézet, illetve szempont folyamatosan ütközik egymással Vajdaság politikai helyzetét illetően. A tartomány jelenlegi kormánya és kormányfője határozottan azt állítja, hogy Vajdaság helyzete szilárd, és nincs szükség előrehozott választásokra.

A szerb kormány tisztségviselői azonban úgy vélik, hogy a tartomány jelenlegi helyzete tarthatatlan, és ezért igenis szükség van választásokra. Van egy harmadik nézet is, amelyet újabban a VMSZ elnöke képvisel. Ez pedig nem más mint a nagykoalíciós kormányzásról, avagy egységkormányzásról szóló elképzelés, amellyel egy esetleges előrehozott választás eredményétől függetlenül hatalommegosztásra kerülhetne sor. Mint ismeretes, jelenleg azok a pártok alkotják a tartományi többséget, amelyek több mint egy évtizede hatalmon vannak, mindezt azonban egy előrehozott voksolás pillanatok alatt megváltoztatná. A jelenlegi politikai erőviszonyokból kiindulva ugyanis egy szavazás után szinte bizonyos, hogy a szerb haladók kerülnének többségbe. Számukra pedig valószínűleg előnytelen lenne egy esetleges együttműködés a demokratákkal. A VMSZ sajátos helyzetéből fakadóan — érthető módon — egyelőre a híd szerepét szeretné betölteni. Mivel a párt mind köztársasági, mind tartományi szinten hatalmon van, ezért próbálja a status quót fenntartani. Könnyen elképzelhető egyébként, hogy az idő múlásával a demokratáknak is egyre rokonszenvesebbé válik a nagykoalícióról szóló elképzelés, mivel általa megtarthatnák bizonyos pozícióikat. A demokratákkal ellentétben viszont a haladóknak valószínűleg egyre kevésbé fog tetszeni az ötlet, hiszen ők már a markukban érzik a teljes hatalmat.

Sajátos egység

A haladók nem zárkóznak el teljes mértékben a különféle koalícióktól, de mellőznék a Demokrata Pártot. Arra várnak, hogy a jelenlegi tartományi kormánykoalíció valamelyik pártja határozottan kezdeményezze az előrehozott választásokat. „Mi a tartományi parlamentben ellenzékben vagyunk, ezért nem kezdeményezhetünk előrehozott választást. Ezt csak a Demokrata Párt és jelenlegi partnerei tehetik meg. Ezért várjuk a VMSZ és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga lépéseit. Azt is elfogadjuk, hogy ha az említett két párt előbb konszolidálni szeretné a tartomány helyzetét, és csak ezután követelne választásokat. Egy jövőbeli esetleges koalíciós kormányban azonban a Demokrata Pártnak nincs helye” — jelentette ki Maja Gojković, a köztársasági parlament elnök asszonya. A napokban a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt vezetője is voltaképpen arról beszélt, amiről az elnök asszony. A három párt vezetősége szerint ugyanis a tartomány alkotmányos helyzetén, valamint a tartományi adminisztráción belül is gyökeres változásra van szükség, Vajdaság alkotmányos és jogi helyzetének tisztázása után pedig előrehozott választásokra. A tartomány jelenlegi kormányfője, Bojan Pajtić azonban kijelentette: „Csak abban az esetben egyezem bele a tartományi kormány megreformálásába, ha szavatolni tudjuk a 2016. évi választásokig az eddigi politika folytatását.” Ezzel szemben a haladók alelnöke szerint: „A tartományi kormány megváltoztatásának és Bojan Pajtić leváltásának koncepcióját kínáljuk, valamint programot arra vonatkozóan, hogy Vajdaság kilábaljon a politikai és a gazdasági válságból. Nem fogadunk el kompromisszumokat.” Mindezekből az olvasható ki, hogy az úgynevezett egységkormányzás kizárólag a Demokrata Párt nélkül jöhetne létre, ebben az esetben viszont éppen az egység kérdőjeleződne meg. Röviden fogalmazva: a jelenlegi helyzet alapján több mint kétséges az egységkormány kialakítása.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..