Nagykoalíció vagy új kormány?

Nagykoalíció vagy új kormány?

Viszonylag hosszú ideje két nézet, illetve szempont folyamatosan ütközik egymással Vajdaság politikai helyzetét illetően. A tartomány jelenlegi kormánya és kormányfője határozottan azt állítja, hogy Vajdaság helyzete szilárd, és nincs szükség előrehozott választásokra.

A szerb kormány tisztségviselői azonban úgy vélik, hogy a tartomány jelenlegi helyzete tarthatatlan, és ezért igenis szükség van választásokra. Van egy harmadik nézet is, amelyet újabban a VMSZ elnöke képvisel. Ez pedig nem más mint a nagykoalíciós kormányzásról, avagy egységkormányzásról szóló elképzelés, amellyel egy esetleges előrehozott választás eredményétől függetlenül hatalommegosztásra kerülhetne sor. Mint ismeretes, jelenleg azok a pártok alkotják a tartományi többséget, amelyek több mint egy évtizede hatalmon vannak, mindezt azonban egy előrehozott voksolás pillanatok alatt megváltoztatná. A jelenlegi politikai erőviszonyokból kiindulva ugyanis egy szavazás után szinte bizonyos, hogy a szerb haladók kerülnének többségbe. Számukra pedig valószínűleg előnytelen lenne egy esetleges együttműködés a demokratákkal. A VMSZ sajátos helyzetéből fakadóan — érthető módon — egyelőre a híd szerepét szeretné betölteni. Mivel a párt mind köztársasági, mind tartományi szinten hatalmon van, ezért próbálja a status quót fenntartani. Könnyen elképzelhető egyébként, hogy az idő múlásával a demokratáknak is egyre rokonszenvesebbé válik a nagykoalícióról szóló elképzelés, mivel általa megtarthatnák bizonyos pozícióikat. A demokratákkal ellentétben viszont a haladóknak valószínűleg egyre kevésbé fog tetszeni az ötlet, hiszen ők már a markukban érzik a teljes hatalmat.

Sajátos egység

A haladók nem zárkóznak el teljes mértékben a különféle koalícióktól, de mellőznék a Demokrata Pártot. Arra várnak, hogy a jelenlegi tartományi kormánykoalíció valamelyik pártja határozottan kezdeményezze az előrehozott választásokat. „Mi a tartományi parlamentben ellenzékben vagyunk, ezért nem kezdeményezhetünk előrehozott választást. Ezt csak a Demokrata Párt és jelenlegi partnerei tehetik meg. Ezért várjuk a VMSZ és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga lépéseit. Azt is elfogadjuk, hogy ha az említett két párt előbb konszolidálni szeretné a tartomány helyzetét, és csak ezután követelne választásokat. Egy jövőbeli esetleges koalíciós kormányban azonban a Demokrata Pártnak nincs helye” — jelentette ki Maja Gojković, a köztársasági parlament elnök asszonya. A napokban a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt vezetője is voltaképpen arról beszélt, amiről az elnök asszony. A három párt vezetősége szerint ugyanis a tartomány alkotmányos helyzetén, valamint a tartományi adminisztráción belül is gyökeres változásra van szükség, Vajdaság alkotmányos és jogi helyzetének tisztázása után pedig előrehozott választásokra. A tartomány jelenlegi kormányfője, Bojan Pajtić azonban kijelentette: „Csak abban az esetben egyezem bele a tartományi kormány megreformálásába, ha szavatolni tudjuk a 2016. évi választásokig az eddigi politika folytatását.” Ezzel szemben a haladók alelnöke szerint: „A tartományi kormány megváltoztatásának és Bojan Pajtić leváltásának koncepcióját kínáljuk, valamint programot arra vonatkozóan, hogy Vajdaság kilábaljon a politikai és a gazdasági válságból. Nem fogadunk el kompromisszumokat.” Mindezekből az olvasható ki, hogy az úgynevezett egységkormányzás kizárólag a Demokrata Párt nélkül jöhetne létre, ebben az esetben viszont éppen az egység kérdőjeleződne meg. Röviden fogalmazva: a jelenlegi helyzet alapján több mint kétséges az egységkormány kialakítása.

 

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nagykoalíció vagy új kormány?
  • Sass László
  • 2016.09.19.
  • LXXI. évfolyam 37. szám
Nagykoalíció vagy új kormány?
  • dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök
  • 2016.09.12.
  • LXXI. évfolyam 36. szám
Facebook

Támogatóink