home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagygyűlés Belgrádban
(o. i.)
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám

ÁTADTA A KITÖLTÖTT KÉRDåÍVEKET. A szerb kormányfő, Mirko Cvetković január 31-én Brüsszelben átadta a válaszokat azokra a kérdőívekre, amelyeket az Európai Bizottság állított össze. Az összesen 2483 kérdést és feleletet tartalmazó kérdőívek átadásakor a kormányfő annak a reményének adott hangot,...

ÁTADTA A KITÖLTÖTT KÉRDåÍVEKET. A szerb kormányfő, Mirko Cvetković január 31-én Brüsszelben átadta a válaszokat azokra a kérdőívekre, amelyeket az Európai Bizottság állított össze. Az összesen 2483 kérdést és feleletet tartalmazó kérdőívek átadásakor a kormányfő annak a reményének adott hangot, hogy 2011 végéig Szerbia elnyeri az Európai Unió tagjelölti státusát, sőt addig kijelölik a csatlakozási tárgyalások kezdetének az időpontját is. A dokumentumköteg átvételekor Stefan Füle, az EU bővítési biztosa is úgy értékelte: ez kulcsfontosságú lépés annak a célnak az elérésében, hogy Szerbia az idei év végéig elnyerje a tagjelölti státust. Elmondta: az Európai Bizottság október 12-én alakítja ki álláspontját ebben a kérdésben, a döntést pedig decemberben az EU minisztertanácsa hozza meg. A bővítési biztos ugyanakkor kiemelte a hágai nemzetközi törvényszékkel való együttműködés fontosságát, de azt is aláhúzta, hogy Szerbiának még jelentős erőfeszítéseket kell tennie a joguralom biztosítása, a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítása, valamint a választási rendszer megreformálása terén.
PEDAGÓGUSSZTRÁJK. Kormányfővé való kinevezése óta Cvetkovićot még soha ennyire nem várták vissza egy külföldi útjáról, mint a múlt héten. Ennek oka: a pedagógussztrájk. Kedden Szerbia 1804 általános és középiskolája közül a múlt kedden már 1427 tanintézmény sztrájkolt: 479 iskolában teljesen szünetelt a tanítás, 817 iskolában pedig rövidített órákat tartottak a béremelést követelő pedagógusok. A kormányfő pedig azt ígérte, hogy csak Brüsszelből való hazatérése után lesz kész leülni tárgyalni a négy szakszervezet képviselőivel. Időközben a kormányfő tárgyalócsoportjából Diana Dragutinović pénzügyminiszter azt találta nyilatkozni, hogy a béremelésekre ,,talán 4 milliárd dinár pótpénzt még lehetne találni'... Ami reménnyel töltötte el a pedagógus-szakszervezeteket, hiszen a 4 milliárd nem elég ugyan, de ahol 4 milliárdot lehet találni, ott 7,5--8,2 is előteremthető, amiből már teljesíthetők a követelések. Az oktatási miniszter, Žarko Obradović hűtötte le a kedélyeket, hogy a 4 milliárd mint lehetőség nem szerepel a kormány tárgyalási platformjában. A köztársasági büdzsében pedig nincs pénz, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabta játékszabályokat szigorúan be kell tartani.
Miről tárgyaltak, mi hangzott el a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon? Erről szinte semmi sem szivárgott ki. Pénteken viszont a négy pedagógus-szakszervezet közül kettő megállapodást írt alá a kormánnyal, és befejezte a sztrájkot. A másik kettő hétfőn folytatta a bérharcnak ezt a formáját -- a sztrájk folytatása becslések szerint 740 iskolát érint. A két tovább tiltakozó szakszervezet közül az Unió aláírásgyűjtésbe kezdett az oktatási miniszter leváltására. Ennek a szakszervezetnek az elnöke, Leonardo Erdelji ezt nyilatkozta: ,,Hallottam, amikor az oktatási miniszter azt mondta, hogy megmentették az országot. Én nem tudom mire vélni ezt a megállapítást. Mi nem vagyunk az állam ellen, nem akarjuk megdönteni a kormányt. Még nem tudom pontosan megmondani, hogy mi lesz a következőkben, annyi azonban bizonyos, hogy valamilyen formában folytatjuk a sztrájkot.'
A RENDåRÖK UTÁN AZ EGÉSZSÉGÜGY IS? A minimális munkát vállalva a múlt csütörtökön sztrájkba lépett a rendőrök Függetlenség szakszervezete. Az érdekvédelmi szervezet 40%-os béremelést, korszerűbb felszerelést, jobb munkakörülményeket követel, valamint kéri a rendőrségről szóló törvény sürgős módosítását egy elfogadhatóbb kollektív szerződéssel együtt. A sztrájkoló belügyiek esetében a minimális munka annyit jelent, hogy bemennek a munkahelyükre, de nem végzik el napi feladataikat a hivatalban, vagy nem mennek ki járőrözni. A sztrájk miatt Szerbia több városában leállt a forgalmi engedélyek, új rendszámtáblák kiadása.
A közalkalmazottak közül sztrájkra készülnek az egészségügyiek is. Arra hivatkoznak, hogy a két éve befagyasztott béreik reálértéke egy negyeddel csökkent -- megette az infláció. A nagyvilágban mindenütt a legjobban fizetettek közé tartozó altatóorvos Szerbiában havi 64 000 dináros fizetést kap! Miközben az új, EU-kompatibilis fogyasztói kosár nálunk 70 000 dinárba kerül -- szóval az aneszteziológus képtelen eltartani a négytagú családját...
RENDBONTÁS NÉLKÜL. Február 5-én, szombaton a Szerb Haladó Párt megtartotta nagygyűlését, melyen az előrehozott választások kiírását követelte a párt elnöke, az egykori radikális Tomislav Nikolić. Hatalmas tömeg gyűlt össze a tüntetésre -- a rendőrség becslései szerint 55 000, a szervezők szerint pedig 100 000 ember vonult fel. Erős karhatalmi erők és a szervezők saját biztonsági emberei álltak készen az esetleges rendbontások elkerülésére, de a nagygyűlés békésen, incidensek nélkül zajlott le. A tömegrendezvény után a párt fiatal aktivistái feltakarították a teret. A helyzetelemzők egybehangzó véleménye, hogy ilyen nagyszabású ellenzéki tüntetés legutóbb csak 2000 októberében volt Belgrádban. Abban is egyetértenek, hogy az aktuális kormány jogos bírálata ellenére ez a vegyes társulás (Velimir Ilić, aztán Bogoljub Karić felesége, majd az egykori JUL-os Aleksandar Vulin...) semmilyen alternatívát nem tudott felkínálni a bajok orvoslására.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..