home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Munkájuk elsősorban az emberekről szól
Kónya-Kovács Otília
2014.10.07.
LXIX. évf. 41. szám
Munkájuk elsősorban az emberekről szól

A Nagybecskereki egyházmegye legaktuálisabb eseményeiről tartottak sajtótájékoztatót a püspökségen. Az egybegyűlt újságírók beszámolót hallhattak a közelmúltban Nagykikindán megnyílt Isteni Irgalmasság Háza katolikus központról. Msgr. dr. Német László püspökatya összefoglalójához Bővíz László atya, a központ igazgatója készített fotóbemutatót.

A sajtótájékoztatón jelen volt Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldi kapcsolatokért felelős és katasztrófavédelmi igazgatója, valamint Halmai Tibor, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas koordinátora. Beszámolójukban az obrenovaci árvízkárosultak megsegítésére irányuló közös projektumról szóltak. A két hónapig tartó terepmunka során az önkéntesek közreműködésével az obrenovaci Dudovi helyi közösségben 80 házat szárítottak ki és tettek lakhatóvá, valamint megtérítik a munkálatok során elhasznált elektromos energia árát is.

A harmadik téma a nagybecskereki házi beteggondozásról, illetve-látogatásról szólt, és kiderült: a szolgáltatással mintegy 450 személy él. A püspökatya elmondta, a több mint tíz éve működő Püspökségi Caritas kezdetben a németországi jótékonykodók hozzájárulásával tevékenykedett, manapság pedig inkább a városi önkormányzat támogatásával tesz a rászorultakért. Nagybecskerek polgármesterével hamarosan megvitatják, hogy a jövő évi költségvetésből mennyit tudnak jóváhagyni erre a humanitárius munkára. Halmai Tibor beszámolt a legújabb projektumról, a jelzőrendszeres házi gondozásról, melyet ugyancsak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal valósítanak meg.

Az összejövetelen Német László megyés püspök elmondta, hogy az egyházmegye területén vannak olyan templomok, egyházi épületek, amelyeket a püspökség nem tud fenntartani. A téma nagyon érzékeny, ám ki kell emelni, hogy az egyház számára az emberek sokkal fontosabbak, mint az objektumok. A legrosszabb állapotban a szerbcsernyei (németcsernyei) és a párdányi, valamint a módosi, a galagonyási, a perlaszi meg néhány üresen maradt parókia van. Hozzátette azt is, hogy a nagybecskereki Katolikus Leánynevelő Intézet épületéből nemrég kiköltözött a mezőgazdasági iskola, további sorsáról azonban egyelőre nincs végleges döntés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..