Munkája: a változás

Munkája: a változás

Abban megegyezhetünk, hogy ha az ember anyagilag biztonságban szeretné érezni magát, a mai világban több lábon kell állnia. Ilyenkor kerül szóba a másodállás vállalása. Ebben a tekintetben a hazai lehetőségek tárháza egyre nagyobb. Pl. a külföldi munkavállaláshoz napjainkban már a karosszékünkből sem kell felkelni.

Ennek egyik módja a különféle cégek marketingkampányában való részvétel. De ez nem jelenti azt, hogy aki belekezd ebbe a munkába, az másnap már a bahamai nyaralását szervezheti. Ez is olyan munka, mint a többi: ismerni kell a szakma fortélyait, és nagyon sok idő a tényleges munkán kívüli tanulással telik el. A Nyugaton ezzel már hosszabb ideje foglalkoznak, nem csoda hát, hogy a legismertebb szakemberek onnan érkeznek.

Egy közülük Murray Newlands, aki nemcsak konferenciák részvevőjeként és előadójaként, hanem publicistaként is felhívta magára a figyelmet. Előző könyve az Online Marketing: A User’s Manual nagy példányszámban kelt el, és ez ösztönözte legújabb könyvének a megírására. A Content Marketing for Professionals már elérhető a nagyobb internetes, illetve hagyományos könyvesboltokban. A könyvek mögött azonban ott az ember. Ezért beszélgettünk a szerzővel terveiről, életéről.

* Mutatkozzál be! Honnan jössz, mivel foglalkoztál eddig?

— Murray Newlandsnek hívnak. Az Egyesült Királyságban születtem, jelenleg San Franciscóban élek, és egy marketingkonzultációs vállalatnak dolgozom. Emellett egy netes újságot, a TheMailt vezetem. Konzultánsként besegítek több nagyobb cég kampányába, illetve olyan szaklapoknak írok, mint a Search Engine Journal vagy a Money Maker Discussion. Legújabb könyvem, a Performance Marketing for Professionals nemrégen került a könyvespolcokra. Szerzőtársam John Rampton volt.

* Miért költöztél az Amerikai Egyesült Államokba?

— Ahogy mondják: keresd a nőt!, tehát a költözésnek eredetileg a szerelem volt az oka, ám jól feltaláltam magam az ottani üzleti világban is. Jelenleg az USA-ban sokkal több a lehetőség a szakmai fejlődésre, a kapcsolatok építésére. Természetesen azért is, mert ott egyszerűbb találkozni a piacvezető cégek — mint a Google, Twitter, Facebook — képviselőivel, hiszen a székhelyük ott található.

* Mi ösztönzött legújabb könyved megírására?

— Figyelembe kell venni, hogy folyamatosan fejlődő, változó iparágban dolgozom, mindennap valami újjal találkozom. Sokan megpróbálnak betörni ebbe az üzletágba, ám nehéz naprakésznek lenni. Ezzel még azoknak is gondja akad, akik hosszabb ideje ebben a szakmában dolgoznak. Az volt a célom, hogy a könyvem egy olyan referenciajellegű mű legyen, amelyben mindkét csoport találhat hasznos információkat, tippeket, trükköket. Az is gyakori gond, hogy a szakemberek sokszor csak szűk szakterületeket ismernek, s néha szükségük van mások ismereteire is egy-egy új projekt kapcsán. A könyvben ők is találhatnak hasznos információkat.

* Miből áll egy napod?

— Nagyon sokat utazom, hogy cikkeimben írhassak a fontos eseményekről. A napi rutinmunkám reggel hétkor kezdődik, harminc percig a postámat olvasom, majd testgyakorlással folytatom a napot. Kilenctől hatig dolgozom. Ezután az esti, munkajellegű találkozók következnek, hiszen a személyes kapcsolatokat ápolni kell. Hosszúnak, nehéznek tűnhet egy-egy ilyen nap, ám ha valaki szereti a munkáját, akkor nem érzi annak.

* Milyen munkákban veszel részt a közeljövőben?

— Biztosan továbbfejlesztem a TheMailt, hiszen az információkat szélesebb körben az internetes felületeken lehet megosztani. Társszerzőként részt veszek további könyvek megírásában. Nemsokára Kínába készülök, hogy előadóként részt vegyek egy konferencián, melyre egész Ázsiából érkeznek érdeklők. Velük is meg szeretném osztani tapasztalataimat, és hiszem, hogy én is sokat tanulhatok majd.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink