home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Munkacsoport készíti elő a drágítás módját?!
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
Munkacsoport készíti elő a drágítás módját?!

Újévtől drágul a cigaretta és a szeszes ital — Egy nap alatt 25 000-en igényelték — Megakadályozták, hogy Davenport felszólaljon a parlamentben

Újévtől drágul a cigaretta és a szeszes ital
Az Európai Unió előírásaival való összehangolás miatt január 1-jétől Szerbiában drágulnak a szeszes italok és a dohányáru.
— A pénzügyminisztériumban már megalakult az a munkacsoport, amely előkészíti majd azt az új törvényt, amely a jövedéki szabályozást összehangolja az Európai Unió előírásaival. Ha következetesen betartják a brüsszeli előírásokat, a jövedéki adó a házi pálinka és a whiskey esetében azonos kell hogy legyen, azaz az égetett szesznek nálunk is meg kell drágulnia, mégpedig 192 dinárral literenként. Más szóval a jelenlegi jövedéki adó, mely, mondjuk, a šljivovica esetében 124 dinár literenként, ezután 316 dinár lenne, amennyi a behozatali whiskey jövedéki adója is. Ezt a drasztikus kiigazítást az Európai Bizottság figyelmeztetése miatt kezdeményezik, miután az EB úgy vélte, a jövedéki szabályozás előnyben részesíti a hazai szeszes italokat, ami nem áll összhangban az uniós elvekkel — közölte a Blic szerb kormányhoz közeli forrása, hozzátéve, az ilyen határozott brüsszeli álláspont miatt szinte egészen bizonyos, hogy változni fog nemcsak a szeszes italok, de a dohányáru jövedéki adója is.
— Az alkoholos italoktól eltérően, melyek esetében az emelés drasztikus lesz, a dohányáru jövedéki adójának emelkedése fokozatos lesz, elkészítik a négy évre vonatkozó jövedékiadó-naptárt, és ennek ütemében történik majd az emelés, mégpedig évente kétszer korrigálják az adót. Az EU-ban a minimális jövedéki adó 1000 szál cigarettára 90 euró, míg Szerbiában alig 50. Ezt a lemaradást kell behozni az elkövetkező években — magyarázta a lap forrása, hozzátéve, ez a 16. és a 29. tárgyalási fejezetek megnyitásának feltétele is egyúttal.
A hazai szeszesital-forgalmazóknak természetesen nem tetszenek a tervezett lépések.
— Ha ez megtörténik, márpedig úgy fest, hogy be fog következni, akkor a legális hazai termelők „illegalitásba” fognak vonulni. A jövedéki adó növekedése miatt az elmúlt két évben már 2000 céget töröltek a nyilvántartásból. Ha pedig ezt az intézkedést is elfogadják, akkor az államnak valamiféle ösztönző intézkedéseket kell alkalmaznia a pálinkafőzők esetében, hiszen a szerb šljivovica egy világmárka — mondta Ljubiša Zirović, egy pálinkafőző üzem tulajdonosa. (Blic)
 
Egy nap alatt 25 000-en igényelték
Az első 24 óra leforgása alatt mintegy 25 000 ember igényelte az úgynevezett eKözigazgatáson (eUprava) keresztül a régi betegkönyve lecserélését, ami rekordnak számít a szerbiai elektronikus ügyintézésben, írja a Tanjug.
A hatalmas mennyiségű igénylés november 10-én alaposan megterhelte a portált (www.euprava.gov.rs), áll az államigazgatási minisztérium közleményében.
— Eddig az óvodák tartották a rekordot, májusban ugyanis 2500-an jelentkeztek egy nap alatt. Ez a mostani azonban abszolút csúcsnak számít, hiszen tízszer több emberről beszélünk — mondta Dušan Stojanović, az eUprava igazgatója.
Hozzátette, több mint 5000 ember már be is fizette a szükséges illetéket, s igényléseik már a feldolgozási fázisban vannak. Azoknak, akik szeretnék, hogy a kártyát postán küldjék ki, 69 dinárral többet kell fizetniük, vagyis 400 dinár helyett 469 dinárt. (Tanjug)
 
Megakadályozták, hogy Davenport felszólaljon a parlamentben
A Szerb Radikális Párt és a Dveri képviselői megakadályozták, hogy Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője felszólaljon a parlament eurointegrációs bizottságának ülésén.
A Szabad Európa Rádió tudósítása szerint Donald Trump győzelmén felbuzdulva Vojislav Šešelj és párttársai csaknem öt órán át akadályozták a parlamenti bizottság munkáját, illetve ellehetetlenítették, hogy Davenport bemutassa az EU legfrissebb jelentését Szerbia eurointegrációs előrehaladásáról.
A radikálisok azzal magyarázták viselkedésüket, hogy a jelentést nem fordították le szerbre.
— Szerbia hivatalos nyelve a szerb. Szerbiában nincs szerb nemzeti kisebbség, sem pedig amerikai nemzeti kisebbség. Ne nevessenek, ez egy kicsit sem vicces — fogalmazott Šešelj, s azt kérte Davenporttól, adja meg a telefonszámát, hogy átküldhessen neki egy Trumpról szóló új csetnikdalt. (Szabad Európa Rádió)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..